Het is opmerkelijk hoe vaak je de laatste tijd leest over de resultaten van wetenschappelijk onderzoek naar bijen. Ook PiepVandaag berichtte daar eerder over.

Bij
Bijen, belangrijk en interessant volk voor de wetenschap

Zo was het bekend, dat bijen jong en vitaal blijven, zolang ze voor jonge bijen zorgen. Verlaten ze het nest op zoek naar voedsel, dan slaat al na twee weken de ouderdom toe: vleugels verslijten, haren vallen uit en hun hersenen functioneren minder.

Dus vroegen onderzoekers zich af, wat er zou gebeuren als ze de oudere bijen opnieuw voor jonge bijen lieten zorgen. Dat experiment leverde een verbluffend resultaat op. Vijftig procent van de oudere bijen, die weer tot die verzorgende taak werden gedwongen, bleken aanzienlijk beter in staat te zijn om nieuwe dingen te leren.

Uit nader onderzoek bleek, dat het te maken had met verandering van eiwitten in de hersenen. En het interessante is nu, dat één van die eiwitten ook bij de mens voorkomt. En dat eiwit, Prx6 genaamd, speelt een belangrijke rol bij de bescherming tegen dementie! Een geweldige uitdaging dus voor verder onderzoek.

Bron: Scientias.nl ©PiepVandaag.nl