Bijen leven al 100 miljoen jaar en al die tijd hebben zij zich weten aan te passen aan steeds wisselende omstandigheden. Daarbij blijken ze technieken te hanteren, die naadloos aansluiten bij wat vandaag als modern management in het bedrijfsleven geldt. Dat schrijft Michael O’Malley, consultant én bijenhouder, in de Harvard Business Review.

Bijen - management-goeroe
©Wikimedia Commons

Hij beschrijft frappante voorbeelden van risico-reductie, marktverkenning, tijdig ingrijpen bij veranderende omstandigheden en systemen voor kennisoverdracht.

Bijvoorbeeld:

Banken zijn vaak zo groot dat ze eigenlijk niet meer failliet kunnen/mogen gaan. Resultaat: onverantwoord gedrag van bankiers omdat ze weten dat uiteindelijk de boel toch wel gered wordt, ongeacht wat dat betekent voor betrokkenen. Bijen daarentegen beginnen wanneer hun populatie te groot wordt, gewoon een nieuwe. In plaat van één super korf, breiden ze uit, wat inhoudt dat wanneer de super korf getroffen wordt, niet meteen de hele populatie geraakt wordt.

O’Malley zegt tevens dat bijen slimme systemen van kennisoverdracht hebben en duidelijke loopbaancoachingstrajecten waarbij oudere bijen de jongere begeleiden. Kunnen we nog een hoop van leren!

Bron ©PiepVandaag.nl