Het is maart, winderig, druilerig en grauw. Mijn balkon ziet er verlaten uit, verwilderd. De kale takken van de blauwe regen heb ik nog niet bijgeknipt en de borstelige stengels van de teunisbloem zwiepen in de wind. Op zomeravonden heb ik met mijn dochtertje gekeken hoe de bloemen zich in de schemer ontvouwden. We hebben ongeduldig zitten kijken naar het openklappen van de groene blaadjes van de knop en het uit elkaar draaien van de gele bloem. We konden het niet laten af en toe een handje te helpen. Zoet roken ze!

Bij bij bloem - bonbon

De hele nacht werden ze bezocht door insecten. In de vroege ochtend hingen de gele bloembladen als verwelkte citroenvlinders aan de stengels. Nu zwiepen ze kaal in de wind. Er zit een puttertje op. Een vogeltje met een zwart met rode pet, gele veertjes op zijn vlerkjes en een zwart met wit gestreepte onderrug. Dit pronkstuk eet en eet en eet van de kleine zaadjes uit de borstelige hulzen aan de stengels. Gisteren was hij er en vandaag weer.

Doordat de bijen in de zomernacht zich in het stuifmeel wentelden van deze teunisbloem en van de nectar dronken, eet dit vogeltje nu van de overvloed aan zaden. Het gaat slecht met de bijen. Er zijn er steeds minder die zoemend van bloem naar bloem vliegen en daarmee “en passant” zorgen voor een groot deel van ons voedsel en dat van vele dieren. Wat zal het puttertje eten als de bijen niet zorgen voor zaden? Wat eten wij nog zonder de bijdrage van bijen?

  • Weet je dat er in Nederland 357 soorten bijen zijn en dat er hiervan maar één soort is die honing maakt?
  • Weet je dat hommels ook bijen zijn en dat sommigen zich verkleden als wespen of zweefvliegen?
  • Weet je dat bijna alle bijen geen angel hebben en niet steken?
  • Wil je weten hoe de opvolging van koninginnen geregeld wordt en of er miss verkiezingen plaats vinden?
  • Wil je weten hoe de tomtom werkt van de bijen en zij hun bloemen vinden?
  • Weet je dat ons agrarisch landschap voor bijen een woestijn is en dat er hierdoor 181 soorten met uitsterven bedreigd zijn?
  • Wil je weten waar de oases zijn voor de bijen, waar zij leven en hun voedsel vinden?
  • Wil je weten wat jij zelf kan bij-dragen?
  • En weet je dat dit veel makkelijker is dan het redden van tijgers of walvissen?

In de komende columns vertel ik je over de bijen, wie ze zijn, wat onze verbinding met ze is, over hun betekenis, waarom ze het moeilijk hebben en de wondere wereld die open gaat als je met ze bevriend raakt. Je ziet nieuwe dingen, ruikt nieuwe geuren, wacht met spanning op de bloei van de  krokussen. Je staat op de uitkijk naar die ene middag dat het warm genoeg zal zijn, de knoppen open springen en alles voor het eerst van het jaar weer zoemt en gonst. Bloeien of verregenen, dat is de vraag. En als ze bloeien zal het dan warm genoeg zijn om de eerste grote stuifmeeloogst, de eerste nieuwe nectar van het jaar te verzamelen? Daar vertel ik je de volgende keer over.

Ik kijk naar het puttertje op mijn balkon. Ik ben blij dat ik de woeste stengels van de teunisbloem heb laten staan en dat de zaaddozen als bonbons worden leeggegeten door dit pronkstukje onder de vogels.

©PiepVandaag.nl Sonne Copijn is imker, trainer, verteller en activist