Sinds vandaag – 7 maart 2025 – is de wolf in de EU minder beschermd dan voorheen. Op 3 december is ingestemd met een voorstel van de Europese Commissie om de beschermingsstatus van de wolf aan te passen. De afgezwakte status van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’ is sinds vandaag officieel.

 

Beschermde status wolf sinds vandaag afgezwakt
Beschermde status wolf sinds vandaag afgezwakt | Foto: publiek domein

Het Permanent Comité van het Verdrag van Bern stemde begin december in met het voorstel van de Europese Commissie. In het Verdrag van Bern ligt vastgelegd welke dieren wat voor bescherming genieten en waar.

Beschermde status wolf sinds vandaag afgezwakt

Naar zeggen is het aantal wolven in de EU flink gegroeid. Hierdoor zou een verlaging van de beschermde status gerechtvaardigd zijn. Tegelijk zeggen critici dat de wolf is misbruikt door ‘dezelfde xenofobe politiek’ die zich richt tegen migranten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken legt uit wat de gevolgen zijn van de wijziging:

“Door deze wijziging krijgen lidstaten extra flexibiliteit bij het beheer van hun lokale wolvenpopulaties. Tegelijkertijd zullen de instandhoudings- en beheersmaatregelen van de lidstaten nog steeds een gunstige staat van instandhouding moeten bereiken en handhaven aangezien de wolf een beschermde diersoort blijft.”

.

Welp grijze wolf met ouderdier | Foto: publiek domein

Preventiemaatregelen

Dat de aantallen wolven toenemen is hoopvol, want dat houdt in dat er voldoende natuurgebieden over zijn waar wolven kunnen leven. Aanvankelijk werd iedere wolf omarmd, totdat ze schapen ontdekten en boeren tegen zich kregen. Die zijn verplicht om hun schapen te beschermen tegen roofdieren. Maar er gebeurt weinig, als na een wolvenaanval de overheidsvergoeding hoger is dan de dagwaarde van het schaap. Het ministerie van Buitenlandse Zaken schrijft:

“Investeringen in passende schadepreventiemaatregelen blijven essentieel om de bescherming van vee te waarborgen. De Europese Commissie geeft aan lidstaten en belanghebbenden te blijven helpen bij het ontwerpen en uitvoeren van dergelijke maatregelen door middel van financiering en andere vormen van steun.”

 

Recent is voor het eerst een schapenhouder gecorrigeerd die onvoldoende bescherming bood tegen een wolvenaanval. Welke gevolgen de wijziging in de praktijk gaat hebben valt nog te bezien. De afgezwakte beschermde status zal zeker aanleiding zijn voor discussies rond de aanwezigheid van wolven in dichtbevolkte gebieden, met zowel veel mensen als dieren.

Bronnen:

Eerste waarschuwing na slechte bescherming schapen tegen wolf

Stop schapenvergoeding na dood door wolf

©AnimalsToday.nl BVR