In het Vlaamse Sint-Gillis-Waas is voor de tweede maal in korte tijd vogelgriep H5N1 vastgesteld. Ditmaal bij een vleeskuikenmesterij, terwijl op 18 februari een legkippenbedrijf getroffen bleek door het vogelgriepvirus. Alle dieren zijn preventief afgemaakt.

Opnieuw vogelgriep in het Vlaamse Sint-Gillis-Waas
Opnieuw vogelgriep in het Vlaamse Sint-Gillis-Waas – alle dieren zijn afgemaakt | Foto (illustratief): publiek domein

Beide besmettingen vonden plaats in dezelfde gemeente en binnen hetzelfde veiligheidsgebied van 10 kilometer rond de besmettingen. Daarbinnen geldt een vervoersverbod van dieren, eieren, mest en gebruikt strooisel. Professionele en particuliere pluimveehouders moet hun dieren afschermen.

Sint-Gillis-Waas

Omdat de besmetting in Sint-Gillis-Waas is, vlak over de grens bij Hulst in Zeeuws-Vlaanderen, geldt ook in Nederland deels een extra veiligheidszone. In het Nederlandse grensgebied zou zich 1 pluimveebedrijf bevinden. In heel Nederland geldt sinds 20 november 2024 een landelijke ophokplicht, nadat in het Duitse Kleve (vlak over de grens) en in het Gelderse Putten besmettingen waren geconstateerd. Dit nadat er bijna een jaar geen nieuwe meldingen waren.
.

Per direct ophokplicht door vogelgriep in Nederland

Katten gedood

Volgens bronnen zijn bij de besmetting in februari in Sint-Gillis-Waas ook twee katten gedood, omdat ze besmet bleken met het vogelgriepvirus en ziekteverschijnselen vertoonden. Zij hebben waarschijnlijk besmet water gedronken. Katten en andere zoogdieren, evenals mensen, blijken steeds gevoeliger voor H5N1. De vrees bestaat dat vogelgriep als zoönose aan de basis zal staan van een volgende pandemie.
.

Vogelgriep allang niet meer exclusief voor vogels

.
Ook steeds meer vogelsoorten raken besmet. Was vogelgriep aanvankelijk vooral een ziekte onder watervogels, afgelopen periode zijn in Nederland diverse meldingen geweest van besmette torenvalken. Dit wordt uitzonderlijk genoemd en doet vrezen dat vogelgriep nog veel meer soorten kan gaan treffen. Wie een dode torenvalk vindt wordt dringend verzocht dit te melden bij Sovon of het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC). Het verzoek is om ook nestkasten goed te monitoren; zieke torenvalken kunnen in een nestkast kruipen en daar sterven.

Bronnen:

Steeds vaker overlijden huiskatten in VS aan vogelgriep

©AnimalsToday.nl BVR