In mijn vorige blog over Bert’s Animal Verhuur schreef ik: “Soms als je denkt: het kan niet idioter, dan kan er toch nog een schep bovenop. Dat bewijst het beruchte Bert’s Animal Verhuur in het Gelderse Appeltern, dat twee jaar geleden door de rechter is stilgelegd, maar tijdens de coronacrisis een lieve 154.875 euro aan steun heeft gekregen uit het potje tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW).” Maar het kon nog gekker.

Bert’s Animals Verhuur krijgt nog meer publiek geld
Nijmegen, 26 08 2018 – Het zwarte varken van Bert’s Animal Verhuur is door oververhitting ingezakt | Foto: screenshot video Animals Today/YouTube

Heel eerlijk dacht ik toen ‘dit is een onnoemelijk domme fout’. Die wordt rechtgezet en daarna zal je zien dat Bert’s Animal Verhuur verleden tijd is. Niet alleen omdat de rechter hem alle werkzaamheden verboden heeft maar ook omdat hij meer dan 100.000 euro aan dwangsommen opgelegd heeft gekregen.

Maar vandaag lees ik dus dat ik mij vergist heb. Uit ons onderzoek bleek dat Bert 154.875 euro coronasteun heeft gekregen, maar dat blijkt zelfs 335.000 euro te zijn. Opgebouwd uit 170.646 euro NOW steun en ook nog eens 164.000 euro aan TVL subsidie, een tegemoetkoming voor vaste lasten.

Dus kan ik alleen maar concluderen: ja het kan nog idioter! En als dit schrijf kan ik er nog een schepje boven op doen, want minister Karien van Gennip heeft bekendgemaakt dat het bedrijf sinds vorig jaar (eindelijk – en dat is mijn visie) onder verscherpt toezicht staat van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) vanwege overtredingen dierenwelzijn.

En dus was het natuurlijk heel makkelijk voor Bert om die dwangsommen te betalen. Op nog 40.000 euro na. Het feit dat hem door de rechter is bevolen dierenverhuur en dierenverkoop te staken is volgens de minister geen reden om geen coronasteun te verlenen.
.

Karen’s blog: NOW voor de firma’s list en bedrog

.
Realiseer je dat deze steun uit publiek geld wordt betaald. Belastinggeld van burgers. En dan moet je je voorstellen dat dit bedrijf al jaren onder vuur ligt, met klachten over dierenwelzijn, aangiftes en Kamervragen. Uiteindelijk is door de gemeente West Maas en Waal zelfs voor meer dan 100.000 euro aan dwangsommen opgelegd. Twee jaar geleden legde de rechter het bedrijf per direct stil.

Het bedrijf kreeg eerder van de economische politierechter ook nog eens 4.000 euro boete opgelegd. Dit vanwege het niet tijdig registreren van fokzeugen en biggetjes, die vanuit zijn bedrijf naar het slachthuis gingen, stierven op het terrein of verkocht werden.
.

Bert’s Animal Verhuur moet 40.000 euro aan dwangsommen betalen

.
Recent werd ik uitgenodigd voor een gesprek met de burgemeester en ik moet zeggen dat was zeer prettig. House of Animals heeft inmiddels een advocaat in de arm genomen. Maar Bert doet net of zijn neus bloedt, zo blijkt uit de verhalen van getuigen die zich bij House of Animals melden.

Wij – House of Animals – gaan er alles aan doen om de activiteiten van Bert’s Animal Verhuur definitief te stoppen. Een grote zorg is wel wat er dan met de dieren gebeurt, maar uiteraard gaan we dat nauwlettend in de gaten houden.
.

  • Lees ook:
    .

Aangifte tegen Bert’s Animal Verhuur voor oververhit varken (video)

©AnimalsToday.nl Karen Soeters | House of Animals