Het inmiddels beruchte dierenverhuurbedrijf Bert’s Animal Verhuur in het Gelderse Appeltern moet van de rechter 40.000 euro aan openstaande dwangsommen betalen. De rechtbank stelt hiermee de gemeente West Maas en Waal, die de dwangsommen opgelegde, in het gelijk.

Bert’s Animal Verhuur moet 40.000 euro aan dwangsommen betalen
Bert’s Animal Verhuur moet 40.000 euro aan dwangsommen betalen | Foto (illustratief): publiek domein

Bert’s Animal Verhuur kreeg de dwangsommen opgelegd, omdat een rechter eerder bepaalde dat het bedrijf per direct moest stoppen met het verhuren van dieren. Daar trok Bert’s Animal Verhuur zich niets van aan. Meerdere getuigen melden, ook bij House of Animals, dat er nog steeds dieren worden verhuurd. De rechter bepaalde daarom dat de dwangsom van 30.000 euro die hiervoor werd opgelegd betaald moet worden. Een tweede dwangsom werd opgelegd, omdat er tegen de regels in een toiletgebouw is geplaatst op het terrein van het bedrijf aan de Molenstraat.
.

Bert’s Animal Verhuur negeert verhuurverbod rechter

.
Al sinds 1998 verhuurt het bedrijf in Appeltern dieren voor feesten, partijen en evenementen. Naast de enorme hoeveelheid klachten over het welzijn van de dieren, zijn de activiteiten van het bedrijf in strijd met het bestemmingsplan van de locatie waar het is gevestigd. Op dezelfde plek wilde het bedrijf een ‘dierentuin’ beginnen; een trucje om dieren te kunnen stallen en daar ook nog eens geld mee te verdienen.
.

Karen’s blog: Voorlopig streep door dierentuin Bert’s Animal Verhuur

.
In het verleden werd meer dan 100.000 euro aan dwangsommen opgelegd maar uiteindelijk werd het grootste deel nooit geïncasseerd door de gemeente. Daarbij kreeg het bedrijf van de economische politierechter 4.000 euro boete opgelegd. Dit keer ging het over het niet tijdig registreren van fokzeugen en biggetjes, die vanuit zijn bedrijf naar het slachthuis gingen, stierven op het terrein of verkocht werden.
.

Berucht dierenverhuurbedrijf gaat weer in de fout

.
In 2015 kreeg het bedrijf al een waarschuwing en in 2017 bleek na inspecties van de NVWA dat de administratie nog steeds niet op orde was. Het bedrijf, dat allerlei soorten dieren verhandelt of verhuurt aan pretparken, kinderboerderijen en filmmaatschappijen, neemt het met de regels en met dierenwelzijn niet zo nauw.
.

Aangifte tegen Bert’s Animal Verhuur voor oververhit varken (video)

.
En nu heeft de rechter eindelijk na na jarenlange klachten, aangiftes en Kamervragen niet alleen bepaald dat het bedrijf moet stoppen, maar ook dat de opgelegde dwangsommen betaald moeten worden. De enige grote zorg is nu nog wat er met al die dieren gaat gebeuren. House of Animals zal dat nauwlettend in de gaten houden.

Bron:

©AnimalsToday.nl