Uit meldingen van getuigen blijkt dat Bert’s Animal Verhuur in Appeltern zich niets aantrekt van de rechter, die onlangs beval dat de verhuur van dieren per direct moest stoppen. De activiteiten van Bert Roelofs passen niet in het bestemmingsplan van de gemeente, maar ondanks de rechterlijke uitspraak gaat hij door alsof niets hem kan deren.

Bert's Animal Verhuur
Het bedrijf verhuurt zelfs enkele dagen oude kalfjes | Foto: Animals Today

De Gelderlander schrijft dat Roelofs’ advocaat Eelco de Jong geen signalen heeft gekregen dat Bert van plan is om te stoppen met de – inmiddels illegale – verhuur van dieren. In december probeerde Roelofs via de rechter nog te voorkomen dat de gemeente West Maas en Waal hem dwong de verhuur van dieren te stoppen. Maar op 19 december vielen de verlossende woorden van de rechter: de activiteiten moesten per direct stilgelegd worden.

Verbod rechter

Al sinds 1998 verhuurt het bedrijf in Appeltern dieren voor feesten, partijen en evenementen. Naast de enorme hoeveelheid klachten over het welzijn van de dieren, zijn de activiteiten van het bedrijf in strijd met het bestemmingsplan van de locatie waar het is gevestigd. Op dezelfde plek wil hij ook nog eens een ‘dierentuin’ beginnen; een trucje om dieren te kunnen stallen en daar ook nog eens geld mee te verdienen.

Bert's Animal Verhuur
Het zwarte varken van Bert’s Animal Verhuur is door oververhitting ingestort en niemand doet iets (Nijmegen, 26 08 2018) | Foto: screenshot video Animals Today/YouTube

Omdat Roelofs niet op tijd was met het aanleveren van de benodigde stukken trok de gemeente in oktober 2019 de medewerking aan het plan voor de dierentuin in. Er werd inmiddels al meer dan 100.000 euro aan dwangsommen opgelegd, waarvan in oktober bekend werd dat ze ook daadwerkelijk geïncasseerd gaan worden. Dit vecht Roelofs aan, maar tot dat moment heeft de rechter hem verboden door te gaan met de verhuuractiviteiten.

Bert’s Animal Verhuur negeert uitspraak

Na de rechterlijke uitspraak gingen de verhuuractiviteiten gewoon door, zo wordt door getuigen gemeld. Vrachtwagens reden af en aan om dieren te vervoeren, onder meer voor levende kerststallen, een van de grote inkomstenbronnen van Bert. De uitspraak van de rechter wordt glashard genegeerd en er lijkt niemand op te handhaven, al beweert een woordvoerder van de gemeente dat er wel degelijk controles plaatsvinden.

Bert’s Animal Verhuur
Bert’s Animal Verhuur wil nog steeds een dierentuin beginnen | Foto (illustratief): publiek domein

Volgens zijn advocaat heeft Bert nu wel alle stukken ingeleverd en hoopt hij dat de gemeente snel weer wil meewerken aan het plan voor de dierentuin en het legaliseren van zijn activiteiten. Er zou in ieder geval geen extra stikstof bij vrijkomen, aldus de advocaat, die voorspelbaar probeert om Bert Roelofs weg te zetten als slachtoffer van de stikstofcrisis. Maar volgens verantwoordelijk wethouder Sander Bos ligt er nog steeds geen complete aanvraag voor alle plannen, zo meldt De Gelderlander:

“Als die er ligt, zullen we die bekijken. Ons geduld was gewoon op. Op een gegeven moment kun je aan mensen die last van het bedrijf hebben niet meer verkopen dat je niets doet.”

Waarbij klaarblijkelijk niemand de vraag stelt waarom de gemeente West Maas en Waal maar doorgaat met het verlenen van coulance aan een bedrijf dat niet deugt en zonder enige vorm van represaille een rechterlijke uitspraak aan zijn laars kan lappen. Wie het weet mag het zeggen.
.

  • Lees waarom Bert’s Animal Verhuur niet deugt:

Karen’s blog: Einde Bert’s Animal Verhuur!

.
Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel