Slechts 180 van de 14.600 schapen aan boord van het eind november in Roemenië gekapseisde transportschip Queen Hind hebben de ramp overleefd. Het volgeladen schip met bestemming Libië sloeg om in de haven van Midia. Voor de overlevende schapen is een boerderij gevonden waar ze oud mogen worden.

Queen Hind
Geredde schapen van Queen Hind mogen oud worden op boerderij | Foto (illustratief): publiek domein

Mede dankzij training door FOUR PAWS (VIER VOETERS) heeft dierenorganisatie Animal Rescue & Care (ARCA) in totaal 254 van de 14.600 schapen kunnen redden van de Queen Hind. Het transportschip met bestemming Libië kapseisde op 24 november 2019 in de Roemeense haven van Midia, aan de Zwarte Zee. De levensgevaarlijke reddingsactie duurde vijf dagen, vol risico voor redders en dieren.
.

Zeker 14.600 schapen verdronken in haven Roemenië

.
De schapen moesten daarna in quarantaine, op 24 kilometer van Midia Novodari, waar Roemeense dierenartsen voor hen zorgden. Van alle geredde dieren hebben uiteindelijk 180 schapen de ramp overleefd, zo meldt Romania Insider. Een schamel aantal, maar juist daarom is het goed om te horen dat voor deze overlevenden een boerderij is gevonden waar ze oud mogen worden.
.

Mogelijk strafprocedure tegen Roemenië om horrortransport offerschapen

.
Een lokale NGO die schapen hielp redden van het vrachtschip heeft geregeld dat de overlevende dieren naar een boerderij in Peris, in de buurt van Boekarest, gebracht worden, waar ze een rustig bestaan mogen leven. Letea Wild Horses schrijft op Facebook:

“De leefomstandigheden voor de schapen op deze boerderij zijn niets anders dan uitstekend, zoals beloofd. Ze zullen voortdurend onder toezicht staan ​​en zullen genieten van een rustig leven, ver weg van menselijke uitbuiting.”
.

https://www.facebook.com/arcawildhorses/posts/2348560712033094

De ramp heeft velen doen inzien dat dergelijke diertransporten echt niet kunnen. Inmiddels lijkt er in Europa, onder aanvoering van Anja Hazekamp (PvdD), eindelijk een coalitie te ontstaan om de langeafstandstransporten van levende dieren in te perken:
.

#GNvdD: Voldoende Europese steun om diertransporten aan banden te leggen

.
Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel