Vova, een twintigjarige bruine beer die in Oekraïne zijn hele leven in een kooi heeft doorgebracht, is gered, ondanks de oorlog in het land. De beer leefde naast een restaurant in West-Oekraïne en moest trucjes doen voor de klanten. Het leverde hem de naam ‘restaurantbeer’ op.

Beer Vova
Beer Vova woonde naast een restaurant | Foto: screenshot video FOUR PAWS International/YouTube

Beer Vova leefde zijn hele leven in een kleine kooi naast een restaurant in het westen van Oekraïne. Daar moest hij tot november 2021 trucjes uitvoeren. Het leverde hem de bijnaam ‘restaurantbeer’ op. En hoewel er een verbod voor het houden van beren voor vermaak inging, is het houden van beren in privé gevangenschap nog steeds legaal. De laatste maanden was er overigens wel een rechtszaak gaande – die meerdere keren is afgewezen – om het dier te redden.

Beer Vova
Vova leefde in een kleine kooi | Foto: screenshot video FOUR PAWS International/YouTube

De situatie veranderde toen het restaurant afbrandde. Hoewel Vova niet direct was getroffen, kwam zijn veiligheid in het geding en gingen zijn leefomstandigheden nog verder achteruit. Zijn eigenaar besloot hem toen aan de autoriteiten te overhandigen. Door de uitbraak van de oorlog namen de autoriteiten contact op met een reddingsorganisatie om het dier zo snel mogelijk op te vangen. Vova leeft nu in een opvangcentrum in Domazhyr, vlakbij Lviv, ook in het westen van het land.

Beer Vova
Beer Vova wordt gered | Foto: screenshot video FOUR PAWS International/YouTube

Vova veilig

Op 23 maart werd Vova eindelijk gered door dierenorganisatie FOUR PAWS (VIER VOETERS). Magdalena Scherk-Trettin, verantwoordelijk voor de reddingsactie:

“Vova is veilig aangekomen in het opvangcentrum. We zijn de autoriteiten dankbaar dat ze deze reddingsactie eindelijk mogelijk hebben gemaakt. Beren moeten de ruimte hebben om rond te zwerven, te graven en te zwemmen. Ze moeten niet hun hele leven heen en weer bewegen op een paar vierkante meter.”

Volgens de organisatie is het duidelijk aan Vova’s gedrag dat hij zich lang heeft verveeld en zich niet als een echte beer kon gedragen in zijn kleine kooi:

“Ons team in Domazhyr zal er nu voor zorgen dat Vova alle zorg krijgt die hij nodig heeft om te herstellen. Ze zullen ervoor zorgen dat hij een beer-waardig leven krijgt.”

Beer Vova
Beer Vova is gered | Foto: screenshot video FOUR PAWS International/YouTube

Oorlog

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne heeft de organisatie al meerdere beren opgenomen. Zo namen ze zeven beren van een sanctuary in Kiev over, omdat de situatie in dat deel van het land een stuk ernstiger is. Domazhyr biedt een tijdelijk thuis voor vier van de beren, de andere drie zijn naar centra in Duitsland overgebracht. Hoewel er ook berichten komen van aanvallen in het westen van Oekraïne, is het gebied rondom het opvangcentrum tot nu toe veilig.
.

.
Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma