Tja, in wiskunde geldt nu eenmaal dat als één plus één twee is, dat het dan overal zo is, in iedere berekening en in iedere formule. En dat geldt ook wel voor genetica, als we de conclusie willen trekken dat genetica bij dieren een voorspellende waarde heeft voor gedrag, dan geldt dat toch ook echt voor mensen. Want genetica en wiskunde doen nu eenmaal niet aan waarden en normen. Of je stelt dat genetica weliswaar invloed heeft maar dat opvoeding en cultuur toch het belangrijkste zijn, het is het één of het ander!

”De onschuldpresumptie is een grondbeginsel van het strafrecht dat bepaalt dat eenieder voor onschuldig dient te worden gehouden tot het tegendeel is bewezen.”

Voor elk normaal, genuanceerd, intelligent en positief ingesteld mens is het natuurlijk vanzelfsprekend dat het verstandig is om tijdens de opvoeding rekening te houden met de – al dan niet genetische – aanleg van gedrag. Rekening houden met gedrag dat als niet prettig wordt ervaren door de samenleving waar je deel van uit maakt, zorgt samen met de juiste opvoeding dat die kenmerken geen rol gaan spelen. En niet dat we op voorhand al zeggen: ‘Tja, Jantje en Mohammed die zijn al stuk, kijk maar naar de ouders’.

21 rassen op voorhand veroordeeld door dramvolk en PvdA!

Het drammende braafvolk (zie mijn eerdere column) heeft het inderdaad weer voor elkaar. PvdA-minister Van Dam heeft zich door de lobbyisten laten overhalen. In één woord: walgelijk!

Het voorgestelde beleid is al in meerdere landen uitgevoerd en blijkt keer op keer werkelijk niets bij te dragen aan het verminderen van bijtincidenten. U weet natuurlijk al dat er heel andere rassen dan deze 21 bovenaan het lijstje staan van bijtincidenten, maar ja er wordt blijkbaar beleid gemaakt op basis van mediaberichten in plaats van de realiteit. Voor wie het nog niet doorheeft, deze logica zit erachter:

2% van de verkeersslachtoffers (fictief voorbeeld!) in Nederland vallen door die “hele nare grote herrie makende Dodge pick-up trucks die bepaalde mensen leuk vinden”, dus die gaan we lekker verbieden of men een extra rijbewijs laten halen voor zo’n ding… Heeft u hem? Omdat een klein groepje mensen, type smoorverliefd op zichzelf en de eigen overtuigingen, een hekel heeft aan iets, gaan ze lobbyen om zaken te verbieden… bah!  Want ieder weldenkend mens gaat zich natuurlijk bezig houden met een oplossing die te maken heeft met die 2% én de andere 98%, dat is namelijk echt fatsoenlijk en vooral eerlijker!

Precies! Wat we willen is praten over échte oplossingen die in de realiteit ook werkelijk bijdragen aan een veiligere samenleving. En voor de volledigheid, ‘we` is geen klein clubje meer! Zie alleen al de enorme hoeveelheid positieve reacties en steun van ras-liefhebbers, dierenartsen, hondenbaasjes maar ook van fokkers en professionals op het moment dat Lonneke en ik de gevoelens van mensen gecombineerd met loepzuivere feiten en eerlijke oplossingen verwoorden in onze columns. Nee ‘we’ is niet klein meer, we heeft zijn fundament gebouwd. En weet u die kleine  ‘we’ die veel te lang gedacht heeft dat ze maar alleen was in haar gevoel van onrecht, ze is niet alleen meer ze is samen! Want samen gaan we het redden om te staan voor een eerlijk beleid!

Pauw : president Erdogan vs. Bert van Straten

 Martin Gaus had een goed verhaal bij Pauw. Hij legde het probleem waar het thuis hoort en weerlegde de mythes rondom de zogenaamde risicohonden. Beetje jammer dat hij het niet kon laten om leiding geven en domineren weer in één zin door elkaar te halen. Dus even voor de volledigheid: domineren is domineren en leiding geven is leiding geven. Je gaat ook niet zeggen dat Erdogan leiding geeft, dat is nou juist een voorbeeld van een dominant mannetje. Leiding geven daarentegen gaat over geven. Je zorgt voor bescherming, veiligheid en goede zorg. De één kiest voor een vrije opvoedstijl, de andere stelt wat makkelijker grenzen aan gedrag. De één zegt tegen haar kinderen ‘het is 19 uur: bedtijd’ en de ander vraagt aan het kind hoe laat ze naar bed wil. Prima het is een vrij land en dat betekent dat je verschillend mag zijn in je ideeën en overtuigingen! En ondanks verschillen kun je nog gewoon respect voor elkaar hebben!

De oplossing ligt echter wel in het opvoeden van en eerlijke voorlichting over honden, want overal waar ‘Breed-Specific Legislation’ en bijbehorende verboden en verplichtingen zijn toegepast, is het nu eenmaal een feit dat die zaken niet werken!

De hondenbescherming slaat wat mij betreft echt volledig de plank mis. Filmpjes laten zien van incidenten en voorzien van commentaar wat niet klopt is alleen maar bedoeld om het type hond te beschadigen. Daarnaast de houding dat Nederlanders allemaal domme mensen zijn die niet in staat zijn om zelf keuzes te maken, maar op voorhand gedwongen moeten worden om te kijken welke hond wel of niet geschikt is voor iemand, is werkelijk te erg voor worden. Gaan we straks persoonlijkheidstesten doen zodat je tegen je dochter kan zeggen, kijk deze man past bij jou, want anders kies je zelf misschien wel voor de verkeerde partner….brrrrrr..

Voorbeeld van de huidige cultuur: er staan teveel vrouwen voor de klas!

Teveel vrouwen voor de klas roept deze meneer, nee mafkees! Het gaat niet over meer of minder vrouwen of mannen voor de klas. Ik ken vrouwen die zonder moeite een klas vol ADHD-huftertjes in het gareel houden en zorgen dat ze zich op een goede manier kunnen ontwikkelen en kunnen leren. Ik ken ook mannen met een ruggengraat nog slapper dan een postelastiekje. Het gaat over de juiste mensen voor de klas zetten!

We zijn in een tijd beland dat men ervoor heeft gezorgd dat mensen die écht voor de klas zouden moeten staan, nu ergens achter de kassa zitten of pakketjes rondbrengen, want tja, je zal eens iets met talent doen. Dat iemand een diploma kan halen, zegt gewoon helemaal niks over les kunnen geven, sterker nog: het is juist de oorzaak dat er een cultuur is ontstaan van onzuiver communiceren om vooral het extreem gevoelige braafvolk niet te kwetsen! Overdreven vindt u? Oké, laat ik u een voorbeeld geven..

“Het is niet fijn om te horen dat een juf tegen dat veel te drukke niet stilzittende rebelse ventje zegt: “Jantje, hou je klep dicht en ga zitten!” Dus wat doet juf nu, braaf zoals ze geleerd heeft op De Opleiding, ze vraagt aan Jantje, op een hele pedagogisch verantwoorde incl. bijbehorende zachte stem, manier; “Jantje zou je alsjeblieft even je mond willen houden en op je stoel blijven zitten?” en weet u wat? Jantje geeft netjes antwoord op de aan hem gestelde vraag, ‘Nee juf!’ En hij gaat lekker verder waar hij mee bezig was… En terecht, het was immers een vraag!

Het was natuurlijk helemaal niet bedoeld als vraag, maar ja, als iets niet als vraag bedoeld is moet je het ook niet als vraag stellen, dan is het dus gewoon een mededeling, “Jantje klep dicht en blijven zitten!” Zelfverzekerde en daadkrachtige mensen hoeven daar ook helemaal geen moeite voor te doen, lopen daar geen negatieve emoties bij op en voldoen met liefde en passie aan hun verantwoordelijkheden. En deze leerkrachten zijn diegene die écht kinderen helpen en eerlijk zijn, omdat ze een persoonlijkheid hebben waardoor ze goed zijn in hun vak. En laten we eerlijk zijn, iedereen heeft voorbeelden van deze leerkrachten en je vergeet ze nooit meer, want zij hebben je echt geholpen. Het is een echter uitstervend ras geworden, want zelfverzekerde, daadkrachtige en kritische mensen worden structureel weggezet als dominante, achtergebleven nazi dompteurs.

Hoe dan wel? 

Zo moeilijk is het niet! Begin met handhaven en forse boetes op het niet aangelijnd houden van honden. Alle honden! Wil je dat jouw hond op de plaatsen waar het is toegestaan los kan lopen, dan zul je eerst aan moeten kunnen tonen dat je het dier onder controle hebt. Een complete test van baas én hond afgenomen door een onafhankelijk instituut. (Fokkers? RvB? Staatsbosbeheer? Dierenpolitie?) Pas als je daarvoor samen met je hond bent geslaagd, mag jouw hond loslopen. Zolang je niet geslaagd bent voor de test is het strafbaar als je de hond niet kort aangelijnd hebt en ben je ook niet verzekerd voor ongevallen/schade! En aangezien we het toch nooit eens worden over opvoeden en trainen, mag iedereen zelf bepalen hoe hij/zij zich voorbereidt op de test. Doe je het zelf, ga je naar een hondenschool of vraag je de buurvouw om te helpen? Het maakt niet uit! Daarmee behouden we onze vrijheden als het gaat over opvoeden en trainen, ieder kan de trainer/trainster kiezen waar hij/zij zich prettig bij voelt, ieder kan kiezen voor het ras wat hij/zij mooi, fijn of geweldig vindt en toch zorgen we zo voor een veiligere omgeving. Bepaalde hondenrassen een cursus verplichten en de rest als losgeslagen, verwende projectielen los laten lopen heeft echt geen enkele zin!!

Vind je dit voorstel een rechtvaardige manier van beleid maken? Mooi, want samen zijn we sterk!

Kijk alsjeblieft ook even voor nog meer heldere standpunten op de Facebook pagina van United Dog Squad! en like die pagina dan ook meteen even!

Bert van Straten, oprichter en eigenaar van Pack Leader

©Animals Today