Piet HellemansKatten kunnen vanaf een leeftijd van 7-8 maanden oud al geslachtsrijp worden. Hierdoor kunnen katers urine gaan sproeien in huis en/of op pad gaan naar krolse poezen. Het sproeien van een kater stinkt erg en als een kater dit eenmaal is gaan doen, dan blijft dat gedrag soms ook nog na het castreren aanwezig. Indien een kater op zoek gaat naar een krolse poes, bestaat het risico van verdwalen of dat een kater aangereden wordt door bijvoorbeeld een auto.

Poezen kunnen ook op zoek gaan naar een kater als ze krols zijn en de krolsheid kan ook erg lang aanhouden als ze niet gedekt worden. Daarnaast kan een poes natuurlijk ook drachtig raken als ze gedekt wordt.

Er zijn in Nederland veel katten, en ook heel veel katten die nog een baasje zoeken. De meeste asiels zitten in de regel vol met katten. Mede hierdoor ben ik van mening dat het verstandig is om te voorkomen dat er nog meer katten bijkomen en daarom adviseer ik om katten te laten castreren en steriliseren. Als er minder katten/ kittens zijn dan maken de katten in het asiel een betere kans op een nieuw baasje te vinden.

Natuurlijk is het heel erg leuk om een kitten in huis te hebben, maar kittens worden snel groot en het overgrote deel van het leven van een kat is deze volwassen. Vandaar dat ik toekomstige eigenaren altijd adviseer om ook te overwegen een volwassen kat aan te schaffen. De meeste katten in het asiel hebben overigens geen gedragsprobleem, maar zij zitten er meestal omdat het baasje niet meer voor ze kan zorgen. Een ander voordeel van het aanschaffen van een volwassen kat of hond is dat het karakter al ontwikkeld is. Kittens en pups zijn eigenlijk altijd leuk, maar je weet nooit precies hoe een karakter zich zal ontwikkelen. Bij volwassen dieren heb je daar wel inzicht in. Het is dan ook van belang om de tijd te nemen wanneer men een hond of kat uit het asiel uitzoekt en er moet een klik zijn tussen het dier en het toekomstige baasje. Bij sommige asiels bestaat er ook de mogelijkheid om een dier een bepaalde tijd op proef in huis te nemen en zo te kijken of het ook blijft klikken.

Bij poezen is er ook nog het voordeel van vroeg steriliseren dat de kans op melklijsttumoren (borstkanker bij katten) op latere leeftijd heel veel kleiner wordt. En ontstekingen en tumoren aan baarmoeder en eierstokken kunnen niet meer optreden. Bij katers is er geen medisch voordeel aan (vroeg) castreren.

Dirk - castreren

Wij adviseren om katers en poezen op een leeftijd van 6 maanden te laten castreren en steriliseren, dan zijn poezen vaak nog niet krols geworden en katers nog niet geslachtsrijp en sproeien ze dus ook nog niet in huis.

Drs. Piet Hellemans
Dierenarts bij Dierenkliniek Europaplein in Amsterdam