Eerste bewijs dat bedreigde tijger zich weer vestigt in China

Een korte, maar zeer bijzondere video van een Siberische tijgerin en haar twee stoeiende welpen toont voor het eerst aan dat de ernstig bedreigde diersoort zich vanuit Rusland weer vestigt in China. De nachtelijke infraroodbeelden werden onlangs gemaakt door een cameraval van het Wereld Natuur Fonds (WNF). 

tijgerin
Foto: screenshot video WWF

De cameraval stond dertig kilometer van de Chinees-Russische grens. Niet eerder werd een tijgerfamilie zo diep in China vastgelegd. Tot nu toe waren pootafdrukken de enige aanwijzing dat de Siberische tijger zich al over grens waagt. De ‘familievideo’van tien seconden is het eerste harde bewijs dat de diersoort zich ook daadwerkelijk voortplant in China. De beelden tonen op de voorgrond een liggende moedertijger die waakt over haar twee welpen van circa anderhalf jaar. Op de achtergrond buitelen de twee jonge dieren over elkaar heen.

Succes natuurbescherming
De video toont ook het succes aan van jarenlang natuurbeschermingswerk. Het WNF werkt in China en Rusland al jaren mee aan het realiseren van meer beschermde gebieden voor Siberische tijgers en het opbouwen van populaties van prooidieren, zoals herten. Ook zijn er meer dan honderd infraroodcamera’s geplaatst in veelal zeer ontoegankelijke gebieden.

Siberische tijgers kwamen vroeger voor in heel noordelijk China, het uiterste oosten van Rusland en op het Koreaanse schiereiland. Maar in de jaren veertig van de vorige eeuw waren ze bijna uitgestorven door excessieve jacht voor onder meer hun vacht en botten. Er restten destijds niet meer dan veertig Siberische tijgers in het wild. Rusland was het eerste land dat overging tot volledige bescherming om de diersoort van de afgrond te redden.

Herstel
Sindsdien herstelt het aantal dieren zich gestaag. Momenteel komen er weer zo’n 400 exemplaren voor in het wild. De meeste Siberische tijgers leven in Rusland. Van ongeveer achttien tot twintig volwassen dieren was al bekend dat ze in het grensgebied met China leven. De video van de moeder en haar welpen bewijst dus voor het eerst dat de diersoort zich ook echt weer in China vestigt.

Het WNF werkt samen met de ‘tijgerlanden’ samen om de populaties van de bedreigde diersoort in 2022 te verdubbelen. Er komen in het wild nog maar 3200 tijgers voor. In Azië leven verschillende tijgersoorten in het wild. De landen spraken vorig jaar af om hun aantal tijgers te tellen. Daardoor kan in 2016 in kaart worden gebracht hoe ver zij zijn met het herstellen van de populaties.

Bekijk de de bijzondere beelden van de tijgerin en haar spelende jongen:

Persbericht WNF