Oostenrijk vaart een eigen koers binnen Europa en heeft de verkoop van onkruidverdelgingsmiddel glyfosaat verboden. Glyfosaat zit in Roundup van Monsanto en is volgens de WHO kankerverwekkend. In 2017 besloot de EU om het gif nog tot 2022 toe te staan. Naast gezondheidsrisico’s is glyfosaat medeverantwoordelijk voor de dramatische afname van bijen.

glyfosaat
Onkruid bestaat niet en krijgt weer een kans in Oostenrijk | Foto (illustratief): publiek domein

Oostenrijk doet, als eerste, niet meer mee. Het juridisch gevecht over glyfosaat als kankerverwekkende stof geeft aan dat je beter geen risico kunt lopen. Er zijn aanwijzingen dat het gif in Roundup van Monsanto kankerverwekkend is en er zijn inmiddels schadeclaims uitgekeerd aan kankerpatiënten. De chemische industrie blijft de veiligheid en vooral het gemak van Roundup benadrukken.

Roundup versus bijen

Ondanks de dramatische afname van de hoeveelheid natuurlijke bestuivers; insecten in het algemeen, bijen, hommels en (nacht)vlinders, besloot de EU in 2017 het middel toch nog tot 2022 toe te staan en dan verder te kijken. Bekend was dat glyfosaat de darmflora van bijen aantast, waardoor ze vatbaar worden voor ziekten en sneller sterven, soms op grote schaal.

glyfosaat
Roundup bevat glyfosaat en vormt een bedreiging voor bijen | Foto: publiek domein

 

Ook in Nederland is het gif van Monsanto te koop. Onderstaande video is geen reclame, maar ter illustratie hoe opgewekt het middel al jaren wordt aangeprezen:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Glyfosaat directe bedreiging

De afname van insecten is een directe bedreiging voor mens en dier, waaraan veel factoren ten grondslag liggen. Instant-oplossingen met gif zijn daar voorbeelden van. Echter wel met rubber handschoentjes, want je zal het maar over je handen krijgen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel