Aapjes, leeuwen, exotische vogels en krokodillen: in de doolhofachtige Sonora-markt in Mexico-Stad vind je ze allemaal. Deze bedreigde diersoorten zijn vooral geliefd bij de kinderen van de grootste drugsbazen in Mexico.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

In Mexico is het helemaal niet zo lastig om aan bedreigde diersoorten te komen. Naast de duizenden katten, puppy’s, biggetjes en lammetjes vind je op de Sonora-markt in Mexico-Stad namelijk talloze exotische dieren. Hoewel ze enigszins uit het zicht worden gehouden kun je toch vrij makkelijk een van deze dieren kopen. Dr. Leonora Esquivel, mede-oprichter van dierenwelzijnsorganisatie AnimaNaturalis Mexico, stelt:

“De markt van Sonora is het hart van de dierenhandel in Mexico-Stad. Elk soort dier kan je hier vinden. Je ziet ze niet allemaal, maar als je de juiste contacten hebt kun je toekans, apen en leeuwen krijgen.”

PROFEPA
Volgende de Mexicaanse wet mag iedereen exotische dieren houden, zolang ze van fokkers afkomstig zijn die geregistreerd staan. Dit wordt echter nauwelijks gehandhaafd. PROFEPA, het Mexicaanse instituut voor het beschermen van het milieu, is de autoriteit die onderzoek zou moeten doen naar de dierenhandel in Mexico. Volgens Esquivel grijpt PROFEPA echter nauwelijks in:

“Het is overduidelijk dat PROFEPA en de Sonora-markt samenzweren. Het is algemeen bekend dat ze dit soort dieren op deze plek verkopen, maar er wordt nooit actie ondernomen om de dierenhandelaren te vangen en de dieren te redden.”

PROFEPA doet in werkelijkheid alleen onderzoek als buren een klacht indienen. Daarnaast kunnen inspecteurs die werkzaam zijn voor PROFEPA makkelijk worden omgekocht.

Statussymbool
In Mexico worden bedreigde diersoorten voornamelijk gehouden als statussymbool. De dieren zijn erg populair bij de jonge drugssmokkelaars. Panters, tijgers en jaguars zijn het meest in trek. Hoe exotischer, des te beter. Vaak wordt er met de dieren gepronkt op sociale media. Hiermee laten de jonge drugssmokkelaars zien dat de overheid hen niets kan maken.

Gebrek aan educatie
Volgens Esquivel ligt het grootste probleem bij het gebrek aan de juiste educatie over het houden van dieren. Daarnaast speelt corruptie een grote rol. AnimaNaturalis blijft zich inzetten voor deze dieren maar zolang de corruptie in het land niet minder wordt, is er weinig hoop op betere handhaving van wet- en regelgeving.

Bronnen: Vice.com, Mo.be ©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen