Na een leven van bedelen op straat, is de broodmagere olifant Zara gered door Wildlife S.O.S. Hoewel de lockdown voor vertraging zorgde is haar lijdensweg nu ten einde. In het olifantenziekenhuis in Mathura, India, zal het team er alles aan doen om haar gezondheid te verbeteren. 

bedelolifant
Na vertraging door de lockdown kon bedelolifant Zara eindelijk worden overgebracht naar het olifantenziekenhuis van Wildlife S.O.S. | ©Wildlife S.O.S.

Zara werd vorige week verwelkomd in het olifantenziekenhuis met een feestmaal van watermeloenen dat ze zich goed liet smaken. Ondanks de pijn en het ongemak is Zara een levenslustig dier.

Medische zorg

Voor de 21-jarige olifant is het een zegen dat haar eigenaar haar heeft overgedragen aan Wildlife S.O.S. Door de lockdown in India was het voor hem niet mogelijk om een medische behandeling te laten starten. Hij besloot Zara af te staan aan Wildlife S.O.S. Hier was ze van harte welkom, maar de lockdown zorgde voor vertraging. Zodra de maatregelen in India versoepelden, kon ze worden opgehaald met de olifantenambulance.

Zara heeft een ernstige vorm van artrose, wat invloed heeft gehad op haar houding en manier van lopen. Haar gewrichten zijn er slecht aan toe. Daar maken de dierenartsen zich zorgen over, vooral over haar rechter voorbeen. Ze heeft wonden op haar linker elleboog en schouders en haar voetzolen zijn ernstig beschadigd door het lopen op heet asfalt. Momenteel weegt ze 1970 kilogram en is ernstig ondervoed. Haar ruggengraat steekt uit. Hoewel ze veel pijn zal hebben, ondergaat ze de behandelingen door de dierenartsen kalm.

Herstel

Voor een olifant die op straat leefde was het even wennen om frisse lucht te ruiken en omringd te zijn door groen. Dit maakte haar na aankomst voorzichtig en wat gespannen, maar ze krijgt alle tijd om te wennen. In haar verblijf kan ze op modderbedden gaan liggen om te rusten en haar benen te ontlasten. Maar Zara is momenteel vooral geïnteresseerd in de andere olifanten die ze kan zien.

Ze heeft nog een lange herstelperiode te gaan, na jaren van mishandeling en onnatuurlijke leefomstandigheden. Maar de opgewekte Zara krijgt eindelijk de gelegenheid om te leven als een olifant, in een koel groen bos, met andere olifanten om zich heen en mensen die er alles aan doen om haar gelukkig te maken. Nooit zal ze meer hongerig zijn.

Bronnen:

©Animals Today Angelique Lagarde