Bastaardhonden zijn meestal gezonder dan rashonden. Vuilnisbakkie, bastaard, kruising, zwerfhond, mengelmoesje, hond zonder ras, dat zijn de niet echt aantrekkelijke benamingen van dit soort vitale en gezonde honden. Vandaar dat Dier&Recht het publiek oproept om een andere naam te bedenken.

bastaardhond
Foto via Wikimedia Commons

Hans Baaij, directeur van Stichting Dier&Recht:

“De omschrijving van niet-raszuivere honden heeft vaak een negatieve bijklank. Dit terwijl deze honden vaak een stuk gezonder zijn en langer leven dan de door erfelijke ziektes geteisterde rashonden. Als bastaardhonden anders genoemd worden, dan helpt dat hun imago en kiezen mensen eerder voor zo’n hond dan voor een ongezondere rashond.”

Dier&Recht hoopt met haar oproep positieve aandacht te genereren voor de gezondste hond van allemaal: de bastaardhond. Als er een goede naam gevonden is, dan zal Dier&Recht die tijdens het algemeen overleg op 22 april presenteren. Dan wordt er vergaderd over het Fair Fok plan van de Raad van Beheer, dat zou moeten zorgen voor een gezond fokbeleid voor rashonden. In aanloop naar dit overleg zijn er Kamervragen gesteld door PvdA en SP.

Het moet gaan om een praktische, korte naam die de lading goed dekt.  Suggesties kunnen worden gemaild naar: info@dierenrecht.nl. Wie de beste naam verzint, verkrijgt eeuwige roem bij de echte hondenliefhebbers en krijgt een vermelding op de website en in de nieuwsbrief van Dier&Recht.

Persbericht Dier&Recht