Na overleg met dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren hebben de ondernemers van de Amsterdamse winkelstraat Hartenstraat besloten om al het bont uit hun assortiment te halen. De Hartenstraat is hiermee de eerste bontvrije winkelstraat van Europa geworden. Alle 19 ondernemers van de Hartenstraat hebben gehoor gegeven aan de gemeente Amsterdam, die een beroep heeft gedaan op modewinkels om bontvrij te gaan.

Hartenstraat
De eerste bontvrije winkelstraat van Europa | Foto: Bont voor Dieren

Vandaag werd een officieel straatnaambord onthuld met daarop de tekst ‘Bontvrije winkelstraat.’ Het straatnaambord werd onthuld door wethouder Dierenwelzijn Laurens Ivens en actrice Georgina Verbaan. Ook actrice Sanne Vogel kwam haar steun uitspreken.

Bontvrij beleid
Bekende kledingmerken in de Hartenstraat als COS en Marc O’Polo hadden al een bontvrij beleid, maar in enkele andere winkels werd nog steeds bont verkocht van dieren die enkel voor hun vacht worden gefokt en gedood, zoals onder meer nertsen, konijnen en vossen. Bont voor Dieren heeft deze kledingbedrijven voorlichting gegeven over het dierenleed in de bontindustrie. Uiteindelijk hebben alle ondernemers, waaronder het Amsterdamse filiaal van Karl Lagerfeld, besloten om het bont uit hun winkel te verwijderen. Het is nu voor het eerst dat een complete winkelstraat bontvrij is gegaan.

Gouden eeuw
De Hartenstraat is onderdeel van de 9 straatjes, een populair winkelgebied in het centrum van de hoofdstad. De buurt is gebouwd in de 17de eeuw dankzij de bloeiende handel en welvaart ten tijde van de gouden eeuw. De straatnamen als Wolven-, Huiden- en Berenstraat herinneren aan de ambachtslieden die hier vroeger met de huiden van deze dieren werkten. In de loop der jaren is de naam Hertenstraat veranderd in Hartenstraat.  Nicole van Gemert, directeur Bont voor Dieren:

“De Hartenstraat als bontvrije winkelstraat geeft zo’n mooie illustratie van de veranderingen over 400 jaar. Bont past niet in het 21ste -eeuwse straatbeeld. Ondernemers in de Hartenstraat hebben hun hart op de juiste plek, en ik ben ervan overtuigd dat er nog vele andere straten zullen volgen.”

Laurens Ivens, wethouder Dierenwelzijn:

“Goed om te zien dat de winkels in de Hartenstraat verantwoordelijkheid nemen voor dierenwelzijn en het initiatief hebben genomen om geen bont meer te verkopen. Dit initiatief steunen we als gemeente van harte!”

Lony Scharenborg; winkelstraatmanager 9 straatjes:

“De eerste bontvrije straat van Europa! Dat past bij De 9 Straatjes en helemaal bij de Hartenstraat. De ondernemers van de Hartenstraat, tussen de Keizers- en Herengracht, willen Amsterdam en de wereld graag laten zien dat het mogelijk is gezamenlijk te besluiten geen bont te verkopen van dieren die enkel voor hun vacht worden gefokt en gedood.”

Weloverwogen keuze
De bontvrijlijst van Bont voor Dieren met bontvrije bedrijven biedt de consument de mogelijkheid om een weloverwogen keuze te maken tijdens het winkelen. Bedrijven die de bontvrijverklaring tekenen komen niet alleen op de Nederlandse Bontvrijlijst, maar worden ook opgenomen binnen het Fur Free Retailer Program dat door internationale dierenbeschermingsorganisaties gehanteerd wordt.

De bontvrije bedrijven in de Hartenstraat zijn: COS, De Maagd en De Leeuw, Exota, DR Wonen, FAB, HOPE, Marc O’Polo, Pure Silk, Summum, Suspenders, Tikal, American Vintage, Carhartt, Fred Perry, Hester van Eeghen, Karl Lagerfeld, Sir Max, Timberland, Shine & Design.

Persbericht Bont voor Dieren