Vandaag begint de zomer en dat is voor veel mensen een mooi moment, maar niet voor honden en katten in Yulin, China. Zo’n tienduizend honden en katten worden de komende dagen geslacht voor consumptie. Wereldwijd worden protesten gevoerd tegen het festival, maar ook in China zelf laten steeds meer mensen hun stem horen.

Yulin
Protest in Peking tegen het honden- en kattenvleesfestival | Foto: screenshot video

Zo’n 11 miljoen Chinese dierenliefhebbers ondertekenden een petitie waarin het einde van deze traditie geëist wordt. Xu Yufeng, oprichter van dierenwelzijnsorganisatie Beijing Mothers Against Animal Cruelty, gaf in Time Magazine aan Yulin een schande voor China te vinden. Het evenement zou moeten worden afgeschaft ‘in het belang van de openbare veiligheid, voedselveiligheid, de sociale moraal en de reputatie van China’.

Het dierenactivisme in China neemt steeds meer toe. In grote steden als Beijing (Peking) en Shanghai is al geen hondenvlees meer te vinden. In 2011 werd onder publieke druk een traditioneel carnavalsfeest afgelast. Honden- en kattenvlees eten was een van de onderdelen van dit feest.

Halsbandjes
Het festival in Yulin is geen officieel evenement, maar een informele viering van de zonnewende. Honden (waaronder ook puppy’s) en katten worden tijdens een massaslachting veranderd in een ‘feestmaal’. De afgelopen weken zijn duizenden dieren gevangen en voor veel geld verkocht aan slagers.

Ook huishonden overkomt dit lot, velen worden in deze periode gestolen. Eerder werden al halsbandjes gevonden van de honden die dit vreselijke lot hebben ondergaan. Chinese dierenactivisten proberen de honden te kopen voordat de slagers dat doen, maar hondendieven weigeren vaak de dieren aan activisten te verkopen.

Bekijk hieronder een korte video over de protesten in China tegen het Yulin festival (Engelstalig):

Petities
Er staan petities online om zelf te protesteren tegen het vreselijke Yulin festival. Teken ze alsjeblief en draag een steentje bij om dit barbaarse evenement te stoppen!

Ook PiepVandaag-hond Wolfje is tegen het Yulin festival | Foto: Karen Soeters
Ook PiepVandaag-hond Wolfje is tegen het Yulin festival!

Bron ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.