Voor het jaarlijkse Yulin festival in de Chinese provincie Guangxi worden dit jaar toch weer duizenden honden en katten afgeslacht om op 21 juni opgegeten te worden. Ondanks een verbod van de overheid om de dieren te vermoorden voor het Dog Meat Festival vindt deze vreselijke traditie wederom op grote schaal plaats, zo meldt Humane Society International.

Yulin
Honden opeengestapeld voor de slacht | Foto: screenshot video

Tijdens het Yulin festval wordt de zonnewende, het begin van de zomer, gevierd met een groot ‘vleesfeest’. Vorig jaar werd er door vele demonstranten geprotesteerd tegen de massale afslachting van honden en katten voor menselijke consumptie en de Chinese overheid besloot dit walgelijke fenomeen een halt toe te roepen door het Dog Meat Festival te verbieden. Maar dat weerhoudt de louche slagers en vleeshandelaren er niet van om hun misselijkmakende praktijken voort te zetten.

Undercover
Het verbod van de overheid zou er volgens tegenstanders juist voor zorgen dat de slacht in de illegaliteit plaatsvindt, waarmee tevens het doel om naast de illegale slacht de verspreiding van hondsdolheid tegen te gaan niet gehaald wordt. Het verbod op het slachten van de dieren wordt in ieder geval niet gehandhaafd, zo bleek uit een undercoveronderzoek van Humane Society International. Zij bezochten een slachthuis in Yulin en zagen hoe de honden en katten op vreselijke wijze in lugubere en stinkende ruimtes om het leven gebracht werden. Ook vonden ze halsbandjes, waaruit bleek dat er huisdieren gestolen worden om geslacht te worden. Onderzoeker Li van Humane Society International:

“De massaslachting in Yulin gaat gewoon door, ondanks dat lokale autoriteiten beweren dat die praktijk afgeschaft is. Het stadsbestuur verklaart dat het ‘festival’ niet doorgaat, maar dat is niets meer dan een naamgeving. Het feit blijft dat duizenden honden en katten afgeslacht worden, of het ‘feest’ nu de naam festival draagt of niet.”

Yulin
Deze katten wachten op hun gruwelijke lot | Foto: screenshot video

Dreigement
Als reactie op de grootschalige protesten tegen het Yulin festival vorig jaar hebben de illegale slagers gedreigd dat als de dieren niet afgekocht worden door de demonstranten ze de honden en katten op de meest gruwelijke wijze om het leven zullen brengen. Dat dit een dreigement is wat niet afwijkt van de realiteit blijkt uit de rapportage door Li van Humane Society International, die vreselijke taferelen tegenkwam.

Petities
Er staat een petitie online van Humane Society International tegen de massamoord op honden en katten voor het Yulin festival. Een tweede petitie is een jaar geleden geïnitieerd door de Amerikaanse dierenorganisatie Duo Duo Animal Welfare Project en die is inmiddels door ruim 215.000 mensen ondertekend.

Bekijk hieronder de oproep van het Duo Duo Project voor gouverneur Chen Wu van Yulin om de slacht van honden en katten een halt toe te roepen. Het zijn schokkende beelden waarin ook te zien is dat huisdieren gestolen worden:

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel