In de Verenigde Staten worden meer tijgers in gevangenschap gehouden dan dat er nog in het wild in Azië leven. Dit grimmige gegeven geeft blijk van Amerika’s toenemende belangstelling voor het poseren op de foto met grote katten en hun jongen. Een verlangen dat wordt ingelost door duizenden tijgers die gekooid leven in privédierentuinen langs de weg door heel Amerika. Fotograaf Steve Winter, geprezen voor zijn foto’s van privédierentuinen in de VS, onthult de donkere kant van Netflix-serie ‘Tiger King’.

VS hel voor tijgers
Jonge welpen worden vlak na de geboorte weggehaald bij hun moeder | Foto: publiek domein

Jonge welpen worden vlak na de geboorte weggehaald bij hun moeder. Ze krijgen de fles en mensen nemen de verzorging over. Tot de jonge tijger ongeveer 12 weken oud is wordt hij gebruikt als rekwisiet om te knuffelen, of om mee op de foto te gaan. Daarna worden ze te gevaarlijk om vast te houden.

tijgers in privébezit VS
Zo’n 5.000 tot 10.000 tijgers leven in de VS in privébezit | Foto (scene uit Tiger King): screenshot video Good Morning America/YouTube

Veel jonge tijgers ontwikkelen bot- en gewrichtsproblemen, omdat ze zo vroeg bij de moeder zijn weggehaald en geen juiste voeding hebben gekregen. De moedertijger krijgt niet de kans haar jongen op te voeden, maar gaat terug in haar kooi met als doel zo snel mogelijk weer een nest welpen voort te brengen. Volgens wildlife fotograaf Steve Winter gebeurt dit herhaaldelijk:

“Het is onmenselijk.”

Hun waardigheid afgenomen

De afgelopen twee jaar heeft Winter het lot van tijgers binnen de VS met zijn camera vastgelegd: hun opsluiting, mishandeling en exploitatie. De meest krachtige foto’s zullen deze week donderdag worden uitgelicht, als zijn tijgerfoto’s een speciale vermelding krijgen bij Wildlife Photographer of the Year Awards bij het Nationaal Historisch Museum in Londen.
.

https://www.instagram.com/p/CGOYIwhlrcc/

.
Volgens Winter zijn sommige klanten van de dierentuinen langs de weg bereid om honderden dollars te betalen om jonge dieren vast te houden en te poseren met oudere dieren. Deze mensen praten hun gedrag goed door te zeggen dat de dierentuinen op deze manier de soort in stand helpen houden. Winter:

“Het idee dat er ook maar iets tot stand komt vanuit dit soort dierentuinen dat de soort ten goede komt, is ronduit niet waar. Dit is een zakelijke onderneming. Van deze dieren is hun waardigheid afgenomen. Je krijgt een prachtig dier te zien, maar het gedraagt zich niet als een wilde tijger; het dier weet niet eens wat wild is.”

Tijgers door het hele land

Het is ook niet zo, dat deze fokindustrie slechts plaatsvindt in een of twee probleemgebieden in Amerika. Winters foto’s zijn genomen in diverse staten, zoals Illinois, Oklahoma, Montana, en South Carolina. Steve Winter:

“Deze dieren worden door het hele land geëxploiteerd. Terwijl het een bedreigde diersoort is.”

Het komt ook voor dat er dieren ontsnappen, zoals vorige maand in Knoxville, Tennessee:
.

.

Toename door Tiger King

En het enorme succes van de Netflix-serie ‘Tiger King’, die de vreselijkste excessen van deze industrie blootlegde aan de hand van het verhaal van dierentuineigenaar Joe Exotic, heeft ironisch genoeg alleen maar het verlangen van de Amerikanen om met tijgers op de foto te gaan aangewakkerd. Winter:

“Er was een enorme toename in interesse na de serie. Als Covid er niet tussen was gekomen, was het door het dak gegaan.”

De foto’s van Winter bevatten onder meer beelden van jonge tijgers die er uitgemergeld en ziek uitzien, slachtoffer van decadent Amerikaans toerisme.
.

https://www.facebook.com/WorldPressPhoto/photos/the-tigers-next-door-by-steve-winter-united-states-for-national-geographic-is-on/2794382160597904/

.
Op foto’s die genomen zijn tijdens een ‘tijgersafari’ worden tijgers gedwongen circusacts uit te voeren en sommige dieren moeten met mensen poseren in het zwembad:

“In de meeste staten is het is goedkoper en makkelijker om een vergunning te krijgen om een exotisch dier te exploiteren, dan een hond of kat te adopteren vanuit het asiel.”

Steeds meer tijgerboerderijen

Winter vindt het belangrijk dat mensen beseffen wat er gebeurt met tijgers. Niet alleen in de VS, maar ook in andere landen:

“De industrie rond het fokken van grote katachtigen groeit over de hele wereld. In Zuid-Afrika is het aantal tijgerboerderijen zo toegenomen, dat het land nummer één ter wereld is als het gaat om export van levende tijgers. Ook in Oost-Europa zijn soortgelijke ondernemingen. Veel van deze organisaties zeggen dat ze geld doneren dat ten goede zou komen aan het behoud van de soort. Misschien geven ze een paar honderd dollar per jaar, maar vergeet niet dat ze 50.000 dollar per dag verdienen aan het exploiteren van deze grote katten.”

Op onderstaand bericht (Instagram) is een illusionist te zien die het ook nodig acht een tijger te misbruiken voor zijn act.
.

https://www.instagram.com/p/CEsBCW3MmWK/

.
In de VS overweegt het Amerikaanse Congres de ‘Big Cat Public Rescue Act’. Deze wet zou het privébezit van grote katten in de VS verbieden en een einde maken aan het misbruik van welpjes als rekwisiet op de foto. Winter is echter sceptisch:

“Met ons politieke systeem op dit moment, wie weet of dit er ooit van komt.”

.
Bronnen:
.

.
©AnimalsToday.nl