Een zeeolifant die besloot de stad te gaan verkennen, veroorzaakte onlangs opschudding in een Chileens kustplaatsje. Het dier moest door lokale bewoners en de marine terug naar zee begeleid worden.

zeeolifant
Zeeolifant zorgt voor opschudding in kustplaatsje Chili | Foto: Pixabay

In het begin van de coronacrisis, toen wereldwijd veel plaatsen in lockdown waren, kwamen er in de media van alle kanten berichten dat wilde dieren de stedelijke omgeving weer durfden te betreden en wellicht zelfs zouden ‘heroveren’.

Maar er zijn ook veel dieren die van de stad hun woonplaats hebben gemaakt of die op regelmatige basis de stad bezoeken. Zo ook een op het eerste zicht onverwachte bezoeker: zeeolifanten gaan met enige regelmaat op onderzoek uit achter de kustlijn.

Ongewoon avontuurlijk of de weg kwijt?

Dat sommige dieren daarbij wel erg nieuwsgierig zijn, bewees een zeeolifant in Chili. De kolos waggelde zo ver het kustplaatsje Puerto Cisnes in, dat mensen besloten hem te helpen de weg naar het strand terug te vinden.  Zeeolifanten kunnen wel zes meter lang worden en een paar ton wegen. Het grote zeezoogdier baarde dan ook opzien toen het wel tien blokken Puerto Cisnes in ging. Het dier in kwestie werd gefilmd terwijl hij zich log door de straten bewoog.

Het is niet ongebruikelijk dat zeeolifanten, die in de omgeving voorkomen, het Chileense plaatsje binnengaan. Gewoonlijk vinden de dieren echter zelf hun weg terug naar het strand. Dit dier ging echter ongewoon ver bewoond gebied binnen. Tientallen lokale bewoners, politie en leden van de Chileense marine zetten daarom een actie op om, met behulp van grote dekzeilen, de weg van de zeeolifant te blokkeren.

Door in een hoefijzervorm om de zeeolifant heen te gaan staan zorgden ze dat hij niet verder kon en begeleidden ze hem terug naar het stand.  Omstanders juichten en klapten bemoedigend toen de zeeolifant zijn weg terug naar het water begon te maken.

Geen ongewone bezoeker

Zeeolifanten komen op verschillende plaatsen voor, zoals Canada, Nieuw-Zeeland en dus ook Chili. Niemand stond er dus echt van te kijken een zeeolifant te zien. Ook Nicolas Leiva, van de Chileense nationale dienst voor vis en aquacultuur bevestigt dat: “Dit is een compleet natuurlijke gebeurtenis. In augustus en september worden vaker zeeolifanten en ook pinguïns in de regio gespot”, zegt hij.

“Het is een jaarlijkse gebeurtenis en vergelijkbare waarnemingen komen de afgelopen tijd frequenter voor.”

elkaar herkennen
Foto: Alan Vernon. Flickr via Compfight cc

Het lijkt dus goed te gaan met de dieren in de regio. Hopelijk kunnen de ontmoetingen tussen mens en dier op deze positieve manier blijven verlopen, waarbij mensen de dieren helpen om hun weg in de steeds uitbreidende stad te vinden.

Bron:

©AnimalsToday.nl Merel Roks