Gestreepte babydolfijn Marcos werd in augustus 2012 gevonden aan de kust van Roquetas de Mar in Spanje. Het diertje verkeerde in slechte gezondheid en was zijn familie kwijt. Hij werd gered door PROMAR, de plaatselijke organisatie die gestrande zeedieren opvangt en voorbereidt op hun terugkeer naar zee. Helaas is Marcos afgelopen weekend overleden.

dolfijn marcos

Terug naar zee
De vrijwilligers van PROMAR zorgden bijna een half jaar voor Marcos, in een speciaal zeeverblijf aan de kust van Almería in Andalusië, en de gezondheid van het geliefde dolfijntje ging steeds meer vooruit. Dit is uitzonderlijk, omdat gestreepte dolfijnen erg moeilijk in gevangenschap gehouden kunnen worden. Het ultieme doel van de hulporganisatie was om Marcos met zijn familie te herenigen.
Het korte leven van Marcos werd door vele dierenliefhebbers over de hele wereld op de voet gevolgd.

Prominente dolfijnenredder
Ric O’Barry trainde de dolfijnen die in de tv-serie Flipper speelden en is sinds 40 jaar fervent tegenstander van het houden van dolfijnen en andere walvisachtigen in gevangenschap. Hij voert daarnaast actie tegen dolfijnenslachtingen. Zijn film The Cove over de massamoord op dolfijnen in Taiji, Japan, zorgde voor wereldwijde verontwaardiging over de gruwelijke praktijken die helaas nog steeds voortduren. Met zijn Dolphin Project, onderdeel van Earth Island Institute, ondersteunde deze dolfijndeskundige PROMAR bij de rehabilitatie van Marcos.

Noodlottige storm
Ondanks alle goede zorgen verdween Marcos op 2 februari uit zijn zeeverblijf door zware golfslag. Hij werd later teruggevonden op het strand. De PROMAR-medewerkers brachten hem terug naar zijn verblijf en deden er alles aan om hem in leven te houden, maar helaas heeft hij het niet gered. Dit is een enorme slag voor de mensen die zo lang met veel liefde en toewijding voor het dolfijntje hebben gezorgd.

‘Marcos was de schattigste dolfijn ter wereld’, volgens Ric O’Barry.

Bekijk hieronder het prachtige filmpje dat Maria Heidemann maakte als eerbetoon aan Marcos:

Bronnen: Marcos The Dolphin, Dolphin Project, Take Part ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.