Dolfinaria betalen veel geld voor de dolfijnen die door vissers in Taiji op beestachtige wijze uit zee worden gevangen, nadat ze de rest van de familie hebben afgeslacht. Vooral bij het zien van albinodolfijnen horen de vissers de kassa rinkelen, en helaas was het eind november twee keer raak. Albino’s zijn een uitzondering, maar zowel op 22 als op 28 november werd een jonge, witte gramper gevangen. Het lot van deze dieren spreekt voor zich: levenslange gevangenschap.

albinodolfijnen
Albinodolfijn Yuki wordt in een houten krat getakeld | © Sea Shepherd

Vorig jaar werd een jonge albinotuimelaar gevangen, de beelden van het witte dier dat naast haar moeder zwom in de baai van Taiji zal bijna iedereen zich nog herinneren. De twee werden kort daarna wreed gescheiden en het jong, ook wel Angel genoemd, verblijft sindsdien als attractie in het Taiji Whale Museum.

Op 22 november werd de eerste albinogramper gevangen in de Cove in Taiji en in een zeeverblijf vastgezet met een andere dolfijn. De rest van de familie werd gedood en albino Shiro, zo genoemd door de Sea Shepherd Cove Guardians, werd eind vorige week heimelijk naar het Taiji Whale Museum vervoerd.

De Cove Guardians wisten niet wat ze zagen toen op 28 november nogmaals een albinogramper in een gevangen school dolfijnen zwom. De vissers waren buiten zichzelf van vreugde toen ze de grampers afslachtten en het witte jong gevangen zetten. Na enkele uren werd ook Yuki, net als de eerder gevangen Shiro en Angel naar het Taiji Whale Museum gebracht. De drie albino’s kunnen mogelijk rond de 1,5 miljoen dollar opbrengen.

albinodolfijnen
Yuki zwemt in dezelfde zeekooi als Shiro een paar dagen eerder | © Sea Shepherd

Dierenrechtenactivist Ric O’Barry maakte The Cove, een confronterende film over de dolfijnvangst in Taiji. Hij veroordeelt het gevangen nemen van dolfijnen om aan ze te verdienen en vraagt alle bedrijven en organisaties die zaken doen met Taiji de samenwerking te beëindigen. Daarnaast roept hij met zijn Dolphin Project de wereldorganisatie voor dierentuinen en aquaria (WAZA), de Japanse tak (JAZA) en andere faciliteiten die dolfijnen in gevangenschap houden op om de vangst van de albinodolfijn onmiddellijk te veroordelen en te weigeren het dier aan te schaffen.

Zolang er vraag blijft naar dolfijnen in gevangenschap zal de jacht in Taiji doorgaan. Hoewel het aantal dolfijnen dat geslacht wordt daalt, stijgt het aantal dieren dat gevangen wordt voor aquaria: zij leveren het meeste geld op. Dolfinaria en hun bezoekers houden deze uitermate wrede praktijken in stand.

Bronnen: prReach.com, Sea Shepherd ©PiepVandaag.nl  Angelique Lagarde