Comité Dierennoodhulp, Een DIER Een VRIEND, Rechten voor al wat leeft en stichting Dierennood hebben gisteren alsnog aangifte gedaan van dierenmishandeling en overtreding van de Wet dieren door de Kallemooicommissie van Schiermonnikoog. Reden is dat de commissie voor het vermaak op zaterdagavond 3 juni 2017 een haan eenzaam in een mand heeft laten opsluiten en deze drie dagen lang aan een ruim 18 meter lange mast heeft laten hangen. De haan van Kallemooi werd hierdoor zonder redelijk doel in zijn welzijn aangetast, waarmee de Wet dieren en het Besluit houders van dieren werden overtreden. De organisaties sluiten zich aan bij het streven van onze petitie #helpdehaan om een alternatief te verzinnen voor de levende haan, bijvoorbeeld met kindertekeningen.

Kallemooi
De haan van Milla, 12 jaar, Rotterdam #helpdehaan | ©Animals Today

De petitie #helpdehaan is gericht tegen het gebruik op Schiermonnikoog om tijdens Pinksteren een haan drie dagen in een mandje op te hangen. Deze jaarlijks terugkerende traditie is niet meer van deze tijd, en daarom vragen we iedereen om de petitie te tekenen, en aan kinderen om mooie tekeningen van een haan te maken en burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog te vragen of de tekeningen in het mandje omhoog mogen, in plaats van een levende haan (klik op foto voor groter formaat):

Kallemooi
Groep 3 van Obs Oosterhuizen tekende prachtige hanen, klik hier voor al hun mooie tekeningen | ©Animals Today

Handhaven
De genoemde dierenorganisaties hebben ook een verzoek ingediend om handhavend op te treden tegen het willens en wetens overtreden van de Wet dieren en het Besluit houders van dieren door de Kallemooicommissie, doordat zij van zaterdagavond 19 tot dinsdagmiddag 22 mei dit jaar opnieuw een haan drie dagen lang in een mand willen opsluiten en dit dier drie dagen lang aan een ruim 18 meter hoge mast willen laten hangen. Sandra van de Werd namens de dierenorganisaties:

“Het past niet meer in deze tijd om een dier voor een traditie zo te misbruiken. Bovendien is het ook geheel onnodig, er zijn voldoende alternatieven om dit feest zonder dierenleed op een leuke manier door te laten gaan.”

#helpdehaan
Teken een haan en #helpdehaan van Kallemooi | ©Animals Today

Teken een haan
Een van die alternatieven voor een levende haan zijn kindertekeningen. Animals Today riep op om hanen te tekenen en dat leverde inmiddels een prachtige verzameling op van mooie, lieve en ontroerende tekeningen.

Deze actie loopt totdat er een oplossing is en er geen levende haan meer in het mandje omhoog hoeft. Hieronder nog een paar super mooie tekeningen met daaronder de namen van de makers:

Kallemooi
Katie-Lee, 10 jaar, Geldrop #helpdehaan | ©Animals Today
Kallemooi
Mayla, 5 jaar, Almere #helpdehaan | ©Animals Today
Kallemooi
Morgan Cabo, 6 jaar, Geldrop #helpdehaan | ©Animals Today

Bij onderstaande mooie tekening ontbreekt de naam, maar ook deze mag mee in het mandje als de burgemeester het goed vindt:

#helpdehaan
#helpdehaan | ©AnimalsToday

Beste burgemeester
Milla uit Rotterdam tekende een trotse en tegelijk breekbare haan – zie eerste foto – en schreef een briefje aan burgemeester Van Gent van Schiermonnikoog (klik op foto voor groter formaat):

Kallemooi
Briefje van Milla voor burgemeester Van Gent #helpdehaan | ©Animals Today

Eerder schaarde de Dierencoalitie zich achter onze actie #helpdehaan en stuurde een open brief naar de burgemeester. Caring Vets heeft opgeroepen om Kallemooi te vieren met een nephaan.

Doe mee
Hoofdredacteur Karen Soeters van Animals Today legt uit aan kinderen wat ze, alleen of met school, kunnen doen om de haan van Kallemooi te helpen:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Bron: Comité Dierennoodhulp ©AnimalsToday.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.