De burgemeester van Schiermonnikoog, Ineke van Gent, heeft zoals gebruikelijk toegestaan dat tijdens Pinksteren een levende haan drie dagen, op 18 meter hoogte in een mand aan een mast wordt gehangen. Dit alles in het kader van Kallemooieen traditioneel feest op het Waddeneiland. Ondanks lawaai, zon, kou, wind, regen of onweer moet de haan blijven zitten waar hij zit. Het dier wordt daarbij ernstig beperkt in zijn bewegingsvrijheid en is totaal niet in staat om enige vorm van natuurlijk gedrag te vertonen. Dit is een regelrechte overtreding van het Besluit houders van dieren. Teken daarom de petitie en #helpdehaan van Kallemooi.

#helpdehaan
Teken de petitie en #helpdehaan van Kallemooi

Ga direct naar de petitie. Tot nu toe 8903 handtekeningen.

Tradities waarbij dieren misbruikt worden bestaan nog steeds in Nederland, daarvoor hoeven we niet eens grens over. Ganstrekken, paardenmarkten, en ook de haan van Kallemooi past in dat rijtje. Bekijk hieronder een reportage van RTV Noord:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
In strijd met de wet

Buiten het feit dat het gebruik van dieren voor traditionele feesten en evenementen niet meer van deze tijd is, is het ook in strijd met de wet. Op het houden van dieren voor vertoning is het Besluit houders van dieren van toepassing (afgeleid van de Wet dieren). Voordat dit evenement kan plaatsvinden moet eerst door de gemeente een vergunning worden afgegeven. Aan deze vergunning zitten op grond van artikel 1.6 Besluit houders van dieren diverse voorschriften en beperkingen. Als niet kan worden voldaan aan deze wettelijk opgestelde voorschriften en beperkingen mag de gemeente de vergunning niet afgeven.

Hierbij is het dus – voor alle duidelijkheid – niet de vraag of het welzijn wordt geschaad, maar de vraag of voldaan wordt aan de in het Besluit houders van dieren opgenomen voorschriften en beperkingen. Zo vereist artikel 1.7 van het Besluit houders van dieren dat de vergunninghouder de dieren op een zodanige wijze houdt dat het soorteigen gedrag wordt gerespecteerd en dat rekening gehouden wordt met de (fysiologische en ethologische) behoeften van het individuele dier.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Overtreding

Een dier (in dit geval een haan) is op zo’n hoogte onder alle weersomstandigheden opgesloten in een mand, waarbij het geen mogelijkheid heeft rond te lopen, contact te maken met soortgenoten of een stofbad kan nemen. Het dier kan op geen enkele wijze voldoen aan zijn fysiologische en ethologische behoeften. Alleen op grond hiervan zijn zowel de vergunninghouder als de vergunningverstrekker (de gemeente) in overtreding. Animals Today-hoofdredacteur Karen Soeters:

“Het gehele evenement hoeft natuurlijk niet afgeschaft te worden, maar het ophangen van de haan is niet toegestaan op grond van de huidige regelgeving. Juist om het welzijn van individuele dieren te waarborgen is besloten dit in diverse artikelen uit te werken, waaronder in de genoemde artikelen met betrekking tot vertoning. Op het moment dat niet kan worden voldaan aan deze voorwaarden wordt per definitie het welzijn aangetast en daarmee de wet overtreden.”

Kallemooi
De haan van Kallemooi, drie dagen in een mandje op 18 meter hoogte #helpdehaan | Foto: screenshot video maugdu/YouTube

Rechter

Het feit dat een dierenarts aanwezig is die de haan met een camera in de gaten houdt vervalt als argument, want de haan wordt hoe dan ook beperkt in zijn natuurlijke gedrag. Het is daarbij ook onwenselijk om een dierenarts te laten beoordelen, op grond van subjectieve waarneming, in hoeverre het Besluit houders van dieren wel of niet van toepassing is. Het is niet aan een burger, burgemeester of gemeenteraad, maar aan de rechter dat te beoordelen.

Teken de petitie en teken een haan

We vragen iedereen om hieronder de petitie te tekenen, zodat deze dieronvriendelijke traditie een halt wordt toegeroepen. Omdat we de burgemeester van Schiermonnikoog, Ineke van Gent, tegemoet willen komen bij het nemen van de enige juiste beslissing en dat is natuurlijk geen echte haan meer inzetten tijdens Kallemooi, hebben wij besloten een alternatief te bedenken. Het gaat er namelijk bij Kallemooi om dat de mooiste haan van Schiermonnikoog in de mand wordt gezet, maar de mooiste haan… Die kan natuurlijk ook gewoon getekend worden. Daarom vragen wij kinderen om de allermooiste haan te tekenen die ze zich voor kunnen stellen.

Kinderen spelen tijdens Kallemooi een belangrijke rol en die willen we hen zeker niet ontnemen. Bekijk de oproep van Karen Soeters hieronder:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Vraag de burgemeester van Schiermonnikoog of jouw getekende haan mee omhoog mag in het mandje, in plaats van een echte haan. Mail ons – alleen met toestemming – een foto of scan van jouw getekende haan naar redactie@animalstoday.nl. Vergeet niet je (voor)naam, leeftijd en woonplaats te vermelden. We zullen de mooiste tekeningen hier op de site laten zien, als ondersteuning van de petitie #helpdehaan.

Petitie #helpdehaan van Kallemooi

Steun de petitie, teken voor de haan en deel dit bericht zoveel mogelijk op de sociale media. Hartelijk dank.

Tot nu toe 8903 handtekeningen.

  • Op AnimalsToday.nl en met betrekking tot acties is het volgende privacybeleid van toepassing
  • Journalisten met vragen over deze petitie kunnen contact opnemen via pers@animalstoday.nl
  • ©AnimalsToday.nl

Aan: Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog

Wij, de ondertekenaars van deze petitie, eisen het onmiddellijke stopzetten van de traditie op Schiermonnikoog dat met Pinksteren een haan 3 dagen in een mandje opgehangen wordt. Deze traditie is in strijd met het Besluit houders van dieren en dient daarom per direct afgeschaft te worden. Ook vragen wij burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog om de reeds verleende vergunning voor dit jaar in te trekken.