Petitie: Teken en #helpdehaan van Kallemooi op Schiermonnikoog

De nieuwe burgemeester van Schiermonnikoog, Ineke van Gent, heeft zoals gebruikelijk toegestaan dat tijdens Pinksteren een levende haan drie dagen, op 18 meter hoogte in een mand aan een mast wordt gehangen. Dit alles in het kader van Kallemooieen traditioneel feest op het Waddeneiland. Ondanks lawaai, zon, kou, wind, regen of onweer moet de haan blijven zitten waar hij zit. Het dier wordt daarbij ernstig beperkt in zijn bewegingsvrijheid en is totaal niet in staat om enige vorm van natuurlijk gedrag te vertonen. Dit is een regelrechte overtreding van het Besluit houders van dieren. Teken daarom de petitie en #helpdehaan van Kallemooi.

#helpdehaan

Teken de petitie en #helpdehaan van Kallemooi

Ga direct naar de petitie. Tot nu toe 8208 handtekeningen.

Tradities waarbij dieren misbruikt worden bestaan nog steeds in Nederland, daarvoor hoeven we niet eens grens over. Ganstrekken, paardenmarkten, en ook de haan van Kallemooi past in dat rijtje. Bekijk hieronder een reportage van RTV Noord:

In strijd met de wet
Buiten het feit dat het gebruik van dieren voor traditionele feesten en evenementen niet meer van deze tijd is, is het ook in strijd met de wet. Op het houden van dieren voor vertoning is het Besluit houders van dieren van toepassing (afgeleid van de Wet dieren). Voordat dit evenement kan plaatsvinden moet eerst door de gemeente een vergunning worden afgegeven. Aan deze vergunning zitten op grond van artikel 1.6 Besluit houders van dieren diverse voorschriften en beperkingen. Als niet kan worden voldaan aan deze wettelijk opgestelde voorschriften en beperkingen mag de gemeente de vergunning niet afgeven.

Hierbij is het dus – voor alle duidelijkheid – niet de vraag of het welzijn wordt geschaad, maar de vraag of voldaan wordt aan de in het Besluit houders van dieren opgenomen voorschriften en beperkingen. Zo vereist artikel 1.7 van het Besluit houders van dieren dat de vergunninghouder de dieren op een zodanige wijze houdt dat het soorteigen gedrag wordt gerespecteerd en dat rekening gehouden wordt met de (fysiologische en ethologische) behoeften van het individuele dier.

Overtreding
Een dier (in dit geval een haan) is op zo’n hoogte onder alle weersomstandigheden opgesloten in een mand, waarbij het geen mogelijkheid heeft rond te lopen, contact te maken met soortgenoten of een stofbad kan nemen. Het dier kan op geen enkele wijze voldoen aan zijn fysiologische en ethologische behoeften. Alleen op grond hiervan zijn zowel de vergunninghouder als de vergunningverstrekker (de gemeente) in overtreding. Animals Today-hoofdredacteur Karen Soeters:

“Het gehele evenement hoeft natuurlijk niet afgeschaft te worden, maar het ophangen van de haan is niet toegestaan op grond van de huidige regelgeving. Juist om het welzijn van individuele dieren te waarborgen is besloten dit in diverse artikelen uit te werken, waaronder in de genoemde artikelen met betrekking tot vertoning. Op het moment dat niet kan worden voldaan aan deze voorwaarden wordt per definitie het welzijn aangetast en daarmee de wet overtreden.”

Kallemooi

De haan van Kallemooi, drie dagen in een mandje op 18 meter hoogte #helpdehaan | Foto: screenshot video maugdu/YouTube

Rechter
Het feit dat een dierenarts aanwezig is die de haan met een camera in de gaten houdt vervalt als argument, want de haan wordt hoe dan ook beperkt in zijn natuurlijke gedrag. Het is daarbij ook onwenselijk om een dierenarts te laten beoordelen, op grond van subjectieve waarneming, in hoeverre het Besluit houders van dieren wel of niet van toepassing is. Het is niet aan een burger, burgemeester of gemeenteraad, maar aan de rechter dat te beoordelen.

Teken de petitie en teken een haan
We vragen iedereen om hieronder de petitie te tekenen, zodat deze dieronvriendelijke traditie een halt wordt toegeroepen. Omdat we de burgemeester van Schiermonnikoog, Ineke van Gent, tegemoet willen komen bij het nemen van de enige juiste beslissing en dat is natuurlijk geen echte haan meer inzetten tijdens Kallemooi, hebben wij besloten een alternatief te bedenken. Het gaat er namelijk bij Kallemooi om dat de mooiste haan van Schiermonnikoog in de mand wordt gezet, maar de mooiste haan… Die kan natuurlijk ook gewoon getekend worden. Daarom vragen wij kinderen om de allermooiste haan te tekenen die ze zich voor kunnen stellen.

Kinderen spelen tijdens Kallemooi een belangrijke rol en die willen we hen zeker niet ontnemen. Bekijk de oproep van Karen Soeters hieronder:

Vraag de burgemeester van Schiermonnikoog of jouw getekende haan mee omhoog mag in het mandje, in plaats van een echte haan. Mail ons – alleen met toestemming – een foto of scan van jouw getekende haan naar redactie@animalstoday.nl. Vergeet niet je (voor)naam, leeftijd en woonplaats te vermelden. We zullen de mooiste tekeningen hier op de site laten zien, als ondersteuning van de petitie #helpdehaan.

Petitie #helpdehaan van Kallemooi
Steun de petitie, teken voor de haan en deel dit bericht zoveel mogelijk op de sociale media. Hartelijk dank.

Tot nu toe 8208 handtekeningen.

[Op AnimalsToday.nl en met betrekking tot acties is het volgende privacybeleid van toepassing]

 • Journalisten met vragen over deze petitie kunnen contact opnemen via pers@animalstoday.nl.

©AnimalsToday.nl

Aan: Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog

Wij, de ondertekenaars van deze petitie, eisen het onmiddellijke stopzetten van de traditie op Schiermonnikoog dat met Pinksteren een haan 3 dagen in een mandje opgehangen wordt. Deze traditie is in strijd met het Besluit houders van dieren en dient daarom per direct afgeschaft te worden. Ook vragen wij burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog om de reeds verleende vergunning voor dit jaar in te trekken.

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Marjan Torie zegt:

  Wie wil er op dat moment op het eiland zijn? Wegblijven, dan voelen ze het in de portomonnee…

  Op Rügen doen ze iets soortgelijks. en de “gemeenschapsdruk” maakt het moeilijk er iets aan te doen. Ik had anders verwacht van Ineke van Gent. Wordt ze gelynched als het zou verbieden? Of met de nek aan gekeken in de supermarkt… ?

 2. Er is nog nooit een haan dood gegaan bij kallemooi en daarom reageert mevr thiemen van partij voor de diren ook niet. als ze zou reageren moet ze eerst iets gaan doen aan t ganzenkop trekken paling doodslaan en varkentje tik en alle kippen die met 10 in de ruimte zit waar de kallemooihaam alleen in zit of de nertsen of de ganzen die worden vetgemest voor…. en zo kun je wel doorgaam/ handen af van de kallemooi haan

  • kengai zegt:

   Zo blijkt maar weer dat jij totaal niet weet wat de PvdD doet, maar wel kukelekuut wat ze zouden moeten doen.
   Met 5 zetels kan je nog steeds niet veel doen, vooral tegen de zeer dieronvriendelijke partijen als VVD, CDA en CU. De eerste doet alles voor geld en de andere 2 zijn gelovigen en we weten allemaal wel hoe moordzuchtig gelovigen zijn.

 3. Dovani Dovani zegt:

  Die burgemeester moet zich kapot schamen …maar toen ik op google die stomme zelfvoldane kop zag wist ik genoeg; idd het type dat zich aan tradities vastklampt of het het laatste oordeel is en het laatste restje gezond verstand – if ever- de deur uit heeft gegooid. Zo een mens zelf 3 dagen opsluiten en niet meer naar omkijken; ook goed tegen de arrogantie.

 4. Tessel Koers zegt:

  Laat de bedenker van dit achterlijke tafereel lekker zelf drie dagen in een mand op 18 meter hoogte zitten. Kukeleku en de groetjes aan de feestcommissie!

 5. Hilke van Hove zegt:

  Wat een primitieve burgermeester is Ineke van Gent, triest hoor.

 6. Wat een goed idee van die tekeningen! Het gaat tenslotte om de symboliek achter deze animistische tradities. En natuurlijk kan een echt dier echt niet meer. Zijn we een beschaafd land of niet!?

 7. Op Schiermonnikoog leven ze nog in de middeleeuwen? Volksvermaak met dierenmishandeling… gosh.. ik dacht dat we in Nederland dit bedenkelijk niveau zo onderhand wel ontstegen waren.. niet dus…

 8. Bram Bergs zegt:

  Achterlijk, barbaars, ouderwets, onfatsoenlijk, achterhaald. Het gebruiken van dieren in elke vorm moet stoppen.

 9. sonja staes zegt:

  zet een stoffen of siliconen haan in de mand. Hoe eenvoudig kan een oplossing zijn!

 10. Nancy zegt:

  Dierenbeuls

 11. Vera Nauwelaerts zegt:

  Ga zelf in die mand ziten verdekke!! barbaarse traditie!!
  We gaan inderdaad terug naar de middeleeuwen…

 12. Murielle De Neef zegt:

  Dit is dierenmishandeling op grote schaal ,absoluut niet meer van deze tijd ,als burgemeester heb je toch het verstand dat dit niet meer kan met levende wezens ,wij zijn niet meer inde middeleeuwen , AUB laat de dieren hun waarde behouden, er zijn toch andere alternatieven genoeg !!!!!

 13. jose de zeeuw zegt:

  STOP met deze idiote achterlijke traditie!!

  Ga zelf in die kooi zitten Ineke van Gent!!

 14. Hannalie zegt:

  Schandalig ! Geen woorden voor. Meteen stoppen met die onzin. Dit is dierenmishandeling !

 15. Een grote schande voor dit voormalig Tweede Kamerlid van GROEN LINKS die nu tegen de standpunten van haar partij in deze zinloze overbodige waanzin met die haan volledig verdedigt.
  Hypocrisie ten top!

 16. annemiekjansen zegt:

  Niet meer van deze tijd (en eigenlijk noooit goed geweest). Sinterklaas schaffen we af en dierenmishandeling kan wel? Vanwege een traditie? Barbaars!
  Alles wat leeft heeft gevoel, respecteer dit een beetje!

 17. Adrie van Seventer zegt:

  Laat mevrouw de burgemeester daar eens 3 dagen in een mandje gaan zitten . Kijkt de dokter beneden toe of het goed met haar gaat.

 18. de heij zegt:

  DE MEESTE KIPPEN ZITTEN HUN (KORTE ) LEVEN LANG IN EEN KLEINERE RUIMTE…WAT EEN DOORGESLAGEN NONSENS LEES IK HIER EN WAT EEN AGRESSIE TEGEN DE MENSEN DIE DEZE WERKELIJK ONSCHULDIGE TRADITIE WILLEN VOORTZETTEN , WAAR GAAN WE IN GODSNAAM HEEN ??
  als je wat wilt bereiken stop dan met het eten van vlees maar ik dwing anderen toch ook niet deze werkelijk stap te nemen …Dus hou op met dit soort faschisme…

  • Lies van Soelen zegt:

   Een kip kan niet zonder water. Stel dat het bloedheet is die dagen, dan is hij wel dood na die 3 dagen zonder water.

  • Wat kortzichtig De Heij. Dus omdat er kippen worden gehouden in kleine hokjes, omdat er altijd nog mensen zijn die vlees eten enz, moeten we alle dierenleed maar toestaan!
   Je haalt er alles en nog wat bij en blijft op je reet zitten, want jij bent niet bereidt om de wereld een beetje te veranderen. Jouw keuze maar respecteer iemand anders zijn keuze om het wel te doen.

   Dierenleed mag niet getolereerd worden, is mijn mening

  • Nick Altena zegt:

   Probeer het zelf eens uit zou ik zo zeggen….dan weet je wat dit dier doormaakt… maar tja…tis maar een dier he, geen mens…

  • agressie tegen mensen? onschuldige traditie? wel, als het voor u zo belangrijk is verkleedt u dan in een haan en ga zelf maar eens in de hoogte hangen, drie dagen lang. de enige die hier doorgeslagen is bent u!! het is niet omdat kippetjes in kleine hokjes zitten of omdat er vlees gegeten wordt dat er nog méér dierenleed moet worden toegelaten. geen dierenvriend zeker? onnozelaar.

  • Wellicht heeft u zich in uw woede verschreven; men schrijve fascisme; hierin staat o.a. de totalitaire macht van de overheid over haar burgers centraal; hoezeer ik ook mijn best doe ik zie hierin geen relatie met het thema dat in dit forum behandeld wordt nl o.a. of het humaan en ethisch verantwoord is een levend wezen dat aan te doen waarvan overigens ook ik vind dat dat moreel en ethisch verwerpelijk is en men naar een niet levend alternatief dient te zoeken Bv. Een audiofragment van Vivaldi of zo. Dat is toch veel mooier!

 19. Helaas loopt deze discussie al een aantal jaren en steeds met negatief resultaat. Is het niet mogelijk aangifte te doen? Monster Ineke van Gent wil vasthouden aan de traditie en geeft aan zich niets aan te trekken van de petitie. (Zit ze nog in de Middeleeuwen?) Daarnaast overtreed ze gewoon de wet… Of hoeft een burgemeester zich niet aan de wet te houden? Het is een walgelijk, barbaars gebruik.. deze bijvoeglijke naamwoorden zijn daarmee ook op deze burgemeester van toepassing. Hang haar maar 3 dagen in weer en wind met water en brood op 18 meter hoogte in een mand, kijken of ze dat leuk vindt.

 20. Dieren mag je niet vergelijken met mensen, zie ik hier wel staan.
  Voor velen is dieren eten en drinken geven voldoende en dan mag je alles met ze doen, want ze krijgen toch eten en drinken.
  Mensen vergeten dat ons DNA bijna hetzelfde is, als alle andere dieren en dus voelen dieren ook hetzelfde, zo moeilijk is het niet.

 21. Nanda Koene zegt:

  Als ik dit soort berichten lees word ik er zo verdrietig van. Wat zijn dit voor actie. Dieren en kinderen moet je afblijven. Wat heeft dit nu voor zin. Ga lekker zelf aan de kerktoren hangen stelletje randdebielen.

 22. M.Harmsma zegt:

  Alleen een zieke geest heeft er lol van om een dier daar op te sluiten! Vermaak omdat je wéét dat je een dier staat te pesten, want zelfs als de kooi leeg was zou ook niemand het zien. Echt onnozel vermaak en niet meer van deze tijd. Stop daarmee!

 23. Carel van der Valk zegt:

  Heb Marjan Thieme nog niet gehoord over dit onderwerp,dit is een zaak bij uitstek om haar partij weer eens op de voorgrond te zetten,die haan kan echt niet meer,kies een vrijwilliger die verkleed als haan drie dagen in zo,n ballonvaardersmand gaat verblijven,dat is pas leuk,kom op mensen van Schier wees wijzer!

 24. Wendy G. zegt:

  Ineke van Gent loopt een beetje achter qua normen en waarden. Dat kun je haar niet kwalijk nemen, een groot deel van Nederland c.q. de wereld schijnt nog in vroegere tijden te vertoeven. Van vooraanstaande mensen mag je echter verwachten dat ze de dingen zorgvuldig tegen elkaar afwegen: het belang van menselijke tradities versus het daarmee gepaarde dierenleed. Aan die zorgvuldigheid is ze voorbij gegaan en dat is haar wél aan te rekenen. Mevrouw Van Gent, u heeft de verantwoordelijkheid voor mens en dier op Schiermonnikoog. Daar waar mensen zichzelf kunnen beschermen, zou uw zorg vooral bij dieren moeten liggen. Het wordt tijd dat u zich ook voor die bewoners gaat inzetten.

 25. Dit primitivisme was me onbekend, maar op Schiermonnikoog – dat grotendeels bestaat uit kroondominiale gronden waarop in de nazomer en herfst door bekakt sprekend vorstelijk personeel en hun aanhang drijfjachten worden (of werden??) gehouden op uitgezette handmakke fazanten en op hazen, die op door lokale drijvers hermetisch omsingelde percelen en kweldervakken letterlijk geen kant uit kunnen, herleven op deze wijze weer de vroege middeleeuwen. Aan de vaste Friese wal werd tot voor kort ook nog het Palingtrekken als volksvermaak beoefend, waarbij het de “kunst” was om met de remonstrantse hand de kop van een levende paling af te rukken.
  Een variant daarvan vinden we nog tot op de huidige dag in het Limburgse Grevenbicht: het ganstrekken. Daarbij moeten poeproomse ruiters in volle galop proberen om de kop van een opgehangen gans er af te rukken, terwijl de clerus met wijwaterkwast het afstotelijke decor zegent!
  Dit soort vermaken zou tot landelijk spektakelstuk kunnen worden opgeleukt wanneer men het zou omkatten tot het Foute Bestuurder Rukken, waarbij jaarlijks op Werelddierendag op het Malieveld speciaal daarvoor via een referendum uitverkoren charlatans van confessionele-, neoliberale en salon-socialistische kunne (al die partijen beschikken immers over hele cohorten aan gegadigden) na gedompeld te zijn in een tobbe met gistend Binnenhof-snot en een stichtelijke aftrap door Youp van ‘t Hek zouden mogen demonstreren, hoe men het hoofd er bij houdt als de nood aan de man/vrouw komt en het volk miljoenenvoudig roept om absolute genoegdoening.
  Wellicht heeft Ineke van Gent het dan al tot burgermoeder van onze Hofstad weten te brengen.

 26. Willem Heerema zegt:

  Barbaars en dier-onwaardig tafereel. Zowel dit als stierenvechten, onverdoofd slachten en nog veel meer dierenleed moet aan banden worden gelegd. Stem voor de dieren.

 27. Gevoelloos, respectloos!!! Zou geen dierenmishandeling zijn??, nee, hij wordt niet geslagen….en wat dacht je van geestelijke mishandeling?? Waarom worden dieren (de makkelijkste slachtoffers) toch altijd voor dit soort absurde gedoe misbruikt… Bah! en dat mens zit ook nog bij Groen Links.

 28. Volgens mij kan de haan prima vervangen worden door een haan van plastic, steen o.i.d.
  Dat iets een traditie is betekent niet dat ze niet aangepast of veranderd kunnen worden aan de tijd waarin we nu leven. Zeker daar waar t levende wezens betreft.

 29. Inderdaad.
  Burgemeester, gebruik uw hersens en zorg voor alle inwoners en bewoners. Het gaat niet om uw ego maar om het feit dat u niet hoort mee te werken aan het gebruik of misbruik van ander leven en u zou hierin een voorbeeld moeten zijn voor anderen.

 30. Alles voor het vermaak van de mensen zelf…
  Het wordt tijd dat zulke achterlijke tradities veranderen en er op een meer beschaafde manier met dieren wordt omgegaan. Mensen verwachten dat van andere culturen, laten ze dan ook de hand in eigen boezem steken.

 31. Ineke, is het niet zo dat de mensheid het andere leven al niet genoeg leed aandoet? Zou u uw eigen of andermans kind, hond, kat of een mens met een verstandelijke handicap dit ook aandoen? Wat geeft u het recht om zwakkeren zoals dieren in plaats van voor hen op te komen te laten misbruiken omdat het u kennelijk goed uitkomt? Wie bent u en al die vele anderen om te beslissen dat een ander leven niet vrij mag zijn en van zichzelf mag zijn, net zoals uzelf? Met deze petitie hopen wij u in te laten zien dat het feit dat je alle mogelijkheden hebt als mens, nog niet wil zeggen dat je die mogelijkheden naar ander leven mag misbruiken. Wat u niet wil dat u, uw kind of uw geliefden geschied, die dat ook ander leven en hun dierenkinderen- en families niet.

  • machteld zegt:

   het bovenstaande is me uit het hart gegrepen, ik kan het niet beter verwoorden. Van ganser harte hoop ik dat de burgemeester zich bewust wordt van de impact van dit miserabele volksgebruik en dit onmiddellijk de nek omdraait.

 32. Tijd om deze idiote traditie te stoppen. We zijn toch wel creatief genoeg om een diervriendelijker alternatief te verzinnen?

 33. Het is me nu duidelijk waarom Ineke van Gent naar dit eiland werd gestuurd. Ze past niet in de Nederlandse samenleving.
  Waarom wordt mijn informatie door u trouwens aan facebook doorgegeven? Gelukkig heb ik facebook disconnect in mijn browser geïntegreerd.

 34. Machteld Kroes-Schmidt zegt:

  Vind het onbegrijpelijk dat een dergelijk “vermaak” nog mogelijk is in de huidige tijd. Of misschien helaas weer mogelijk is.
  Het zal best dat de burgemeester “er mee bezig is” zoals elders gezegd maar ik verwacht met name van iemand uit de kring van Groen Links een wat standvastiger en vooral diervriendelijk gedrag.
  Groot minpunt voor deze dame.

 35. Brigitte zegt:

  Bedankt voor het opzetten voor deze petitie en voor ieder die deze petitie ondertekend.
  Alvast bedankt voor het afschaffen van deze traditie.

 36. Onvoorstelbaar! Kunnen de verantwoordelijken hiervoor niet aangeklaagd worden wegens dierenmishandeling? Als dit wrede gebeuren traditie genoemd wordt dan heeft Schiermonnikoog nog een lange weg te gaan.

 37. Lilian Krijns zegt:

  Waar zit het respect voor de haan? Het dierenbelang en welzijn hoort voorop te staan.
  Dit is echt te triest voor woorden.
  Arme, arme haan…Waarom toch zoveel dierenleed?

 38. Achterhaalde domme traditie , maak een mooie nephaan, hang die op, zo ga je niet met levende wezens om: de angst die het beest moet voelen: BAH

 39. Adrie van Minnen zegt:

  Ik vond Ineke vroeger een goed Tweede Kamer lid . Ze was kritisch en loyaal aan haar partij . Maar nu valt ze door de ( hanen ) mand . Ik ben nu diep teleurgesteld in Ineke

 40. K Winkelman zegt:

  The Godly care for their animals, but the wicked are always cruel. Proverbs 12:10

 41. Ruud Aarsman zegt:

  IK word hier verdrietig van.

 42. Ik heb n beetje spijt ervan dat ik de petitie heb getekend. Dat is omdat ik nu veel reacties hier heb gelezen die me vreemd voorkomen. De burgemeester is natuurlijk best er mee bezig geweest. De mensen van Schier zijn natuurlijk geen onmensen of wat ze verder ook genoemd worden. Een haan in een mand stoppen aan n mast valt niet te vergelijken met heksen verbranden, stierenvechten, kinderen in n mand stoppen of massa kippenindustrie. Jongejonge. In zo’n reeks reacties laten veel mensen zich aanstelem door de sterke gevoelens van een ander en het lijkt me dat men zo niet eens in een gewoon gesprek erover gesproken had. Ik ben eigenlijk benieuwd welke regels er eigenlijk zijn en of die ook werkelijk worden gebroken en hoe. Wat de gedachtengang is van de mensen op Schier enz. Ik denk dat t onnodig is er een echte haan in te stoppen en laat mijn handtekening staan. Maar ik vind de hausse ook niet nodig.

  • Ferry Huijsen zegt:

   Beste Merthe, Ik denk dat het bij de meeste mensen die reageren niet alleen om deze haan gaat. Het gaat om onnodig dierenleed in het algemeen. En daar kunnen alleen wij mensen iets tegen doen. Wij creëren dit én accepteren het massaal. Ach een oogje dichtknijpen, want ik vind vlees toch zo lekker, ik kan echt niet zonder hoor. En ach, wat is nou één haan in dit geval. Beste Merthe, ik wordt hier héél boos over. Ik ben die gelatenheid moe! En gelukkig vele anderen ook. Dus s.v.p., hou de relativering vooral vol. Maar met struisvogelpolitiek zal er nooit iets veranderen!

  • Hier sluit ik me helemaal bij aan. Geen hetze maar gewoon fatsoenlijk duidelijk maken dat het dierenkwellerij is, dat we in onze moderne tijd niet meer willen.

  • Marian B. zegt:

   Je hoeft het ook niet met de hausse eens te zijn. ;-) Je tekent toch niet voor de reacties die hier staan? Als je tekent dan ondersteun je de tekst die in de petitie staat gericht aan de burgemeester. En dat deze haan voortaan niet in de mast gesjord wordt. Er zijn afgelopen jaren vele pogingen gedaan om tot een goed gesprek te komen. Zelf ook meerdere nette brieven die kant op gestuurd. Het mocht allemaal niet baten.

   Kinderleed, stierenvechten, kippenindustrie, enz. is inderdaad allemaal ook heel erg. Alleen het probleem is dat deze haan zich door het bestaan van al die ellende natuurlijk niet beter behandeld gaat voelen. Leedconcurrent helpt niemand. Zeker geen dieren. Want dan delfden ze altijd het onderspit. Dus dat aanhalen, vind ik persoonlijk dan weer niet nodig. ;-)

  • MERTHE,
   Het feit dat men het gebruiken en misbruiken van andere levens voor hun eigen voordeel en plezier, op wat voor wijze dan ook, normaal vindt en vergoeilijkt, zegt als voldoende over waar u staat op uw bewustzijnslevel en waar wij staan als mens. Zolang je dingen aan ander leven aandoet wat je jezelf, je eigen kinderen of huisdieren ook niet aan zou doen, dan zit je pertinent fout. Omdat er iets mis mee is wat je zelf ook niet zou willen doorstaan. En dat weet je.

 43. Ferry Huijsen zegt:

  Wat wordt ik blij als ik al deze reacties lees! Gelukkig zijn er nog een heleboel normale mensen die normaal met dieren omgaan. Wat u niet wilt dat u geschiedt… geldt ook t.a.v. dieren! Tja, dan kun je nog zulke goede wetten en regels hebben, maar als onze bestuurders ze aan hun laars lappen, waar blijven we dan? Dan blijft er dus maar één ding over: Schiermonnikoog mijden!

 44. Marianne zegt:

  Valt me ook een beetje tegen dat Groen Links dat accepteert van zijn burgemeester!

  • Henri Schonbeck zegt:

   Groen Links is er wel voor natuur maar niet echt voor dierenwelzijn. Dat is het grote verschil met de Partij voor de Dieren. Bijna alle partijen hebben in hun verkiezingsprogramma staan dat de voor dierenwelzijn zijn. Tot het puntje bij het paaltje komt.

 45. Schande voor iedereen die hier aan meewerkt, of het laat gebeuren.
  En wat een pruts dierenarts!!!
  Zou je toch ook niet willen als jouw hond of kat ( van degenen die hier geen bezwaar tegen maken)
  3 dagen in mand wordt opgetakeld?
  Alsof culturistische gebruiken ons vrijwaren van ethisch en morele verantwoordelijkheid voor andere levende wezens.
  Ja ja, De mensheid heeft nog een lange weg te gaan.

 46. Ga zelf in dat mandje zitten stelletje malloten 😬

 47. rita uljee zegt:

  wat kunnen mensen toch walgelijke dingen doen met en tegen dieren bah!

 48. Helma Mossing Holsteijn zegt:

  Mevrouw Ineke van Gent.,Hoe DURFT u te verkondigen dat u voor DIERENWELZIJN bent. is dit aangenaam verpozen???of gewoon een beetje bang dat ze u anders LOZEN!!! Maak dus een GOEDE SIER en REDT dit arme dier!

 49. Monique zegt:

  Wat een malloten. Stop dit dierenleed

 50. I Elberse zegt:

  Laten we NU beter zijn voor mens en dier!

  Strijdbare groet,

  Ingrid A.J. Elberse.

 51. Eric Decaluwe zegt:

  Wie dit doet met een dier is een ziek mens,
  en ja,…ze leven daar nog zoals 300 jaar terug in de tijd,
  die mensen hebben gewoon hulp nodig!
  STOP DIERENLEED,
  Vegan groeten,

  • De mensheid: een volk dat zich al eeuwenlang bezigd met het massaal fokken, misbruiken, lijden en doden van ontelbare miljarden onschuldige levens voor eigen plezier en 5 minuten smaak.
   Reden: omdat aan hen geleerd werd door hun ouders dat een ander leven minder waars is dan henzelf, en omdat ander leven er anders uitziet dan henzelf. Daardoor denken zij dat zij alles waar zijzelf behoefte aan hebben, met anderen mogen doen.
   Verklaring: Levens van anderen worden nu eenmaal gebruikt en gedood omdat iedereen dat doet. Want het kan en het mag, zonder dat hieraan gevolgen kleven.

   Ashamed to be human.

 52. Barbaarse praktijken.
  Dit hoort niet thuis in een beschaafde samenleving.
  Bah!

 53. Carel van der Valk zegt:

  Dierenkwelling mag in deze tijd waar ook ter wereld niet voorkomen

 54. ik schrik er van zoveel achterlijke gewoontes er nog blijken te leven in de zogenaamd beschaafde moderne wereld , of is het eerder een “herleven” in de tijden van de donkere middeleeuwen. Je bent totaal ziek in je hoofd als je nu nog levende dieren nodig meent te hebben voor het uitleven van je feestje. Het zijn volgens mij dezelfde achterlijke zuipschuiten die dieren levend laten verbranden met hun paasvuren en longpatienten die hier in stikken uitjouwen en die burgemeester, van Groen Links nota bene , hang haar maar in die toren dat rotwijf .Om te janken deze wreedheid en achterlijkheid.

 55. Marlene zegt:

  De burgemeester heeft geen ruggengraat.
  Wil geliefd zijn bij die stakkers van bewoners die zo iets leuk vinden.
  Walgelijk!!!!

 56. De eilander zegt:

  #resetdewereld en begin bij jezelf. Het is natuurlijk makkelijk een oordeel te gooien over de eiland bewoners, maar gooi nou eens die strijdbijl weg en verzoen je met het feit dat de haan nog nooit iets is overkomen en dit zal ook nooit gebeuren. Menig haan/kip zou jaloers zijn met de ruimte en eten en drinken dat hij heeft!!

  Maar ik begrijp het wel hoor…. Iets kleins kunnen Julie aanpakken en iets groots lukt jullie niet!! Ach weet je #resetdewereld

  Pinksterfeest gaat nooit verloren

  • Goed dat ie eten en drinken heeft. U hoeft ook niet lelijke dingen te schrijven. Wat ik me afvraag is waarom het belangrijk is dat er een echte levende haan in zit? Hoe is dat voor de mensen op Schier? Waar staat t symbool voor en hoe beleven ze dat?

  • Wie zegt dat dit het enige is wat ik probeer te veranderen? Wie bent u dat u tegen mij zegt dat ik bij mezelf moet beginnen? Ik ben veganist en protesteer tegen alles wat mensen dieren aandoen die niets terug kunnen doen, dus niet alleen eilandbewoners. Strijdbijl weggooien? Echt niet!

   • Wow. Deze haan heeft veel eten en ruimte? In die denkwijze gaat het al mis. Hanen overleven sws zelden en anders is dit inderdaad relatief “veel” ruimte in vergelijking met bio-industrie. Echter bij iemand in de achtertuin heeft die meer ruimte, kan schuilen bij zon en regen en iedere dag vers water. Dit is geen leven voor een dier. Of had je zelf graag op 18m hoogte in een halfdonkere kist gezeten waar je hoogstens 2 stappen in kon zetten? Met wind en regen of juist warme brandende zon? Uiteraard met genoeg eten en drinken voor 3 dagen ;). En omdat je een mens bent ook nog een emmer om op te poepen en plassen. Ik betwijfel het ten zeerste.
    Ieder dierenleed zou je aan moeten pakken, klein en groot. En ja, ik ben ook veganist , dat is hoe ik het grote dierenleed aanpak.

 57. Helaas kunnen veel mensen niet omgaan met alles wat lief en onschuldig is. Ze maken graag misbruik van hun macht, zeker wanneer het in de omgang met dieren is. Dat doet mij pijn. Net als deze nare traditie. Wat bezielt mensen om dit een dier aan te doen? Die haan heeft er niet voor gekozen om dit te moeten ondergaan. Maar aangezien hij geen stem heeft, beslissen mensen voor hem dat hij opgesloten wordt in een mand. Ik ben echt geschrokken van dit bericht. Laat levende wezens toch in hun waarde!

 58. Goddank zit dit sukkelige volk dat dit soort traditisch hoog houdt op een eiland.

 59. Vroeger vonden ze dierenmishandeling niet erg.
  Vroeger werden er ok heksen verbrand.
  Nee, vroeger was niet alles beter!

 60. Van Veen zegt:

  Moeten de mensen op Schiermonnikoog huilen van verdriet als daar geen levende haan hangt? Wat een sneue achterlijke mensjes daar. Ga maar lekker boren naar gas, mijn steun hebben jullie niet meer.
  Serieus. Een levend dier.

 61. Justa van Erkel zegt:

  Ik kan de petitie niet ondertekenen. Geeft steeds de melding dat ik alle velden moet invullen, terwijl ik dat wel heb gedaan

  • E. Wijnbeld zegt:

   Meerdere pogingen gedaan om deze petitie te ondertekenen, geeft telkens aan dat ik niet alle velden correct heb ingevuld! Ik wil graag tekenen om deze traditie uit de middeleeuwen te laten stoppen, helaas is het voor mij niet mogelijk om de petitie te ondertekenen!

  • Peter Schilte zegt:

   @ keer je e-mailadres ingevuld?

 62. Dit past toch totaal niet bij zo’n prachtig eiland als Schier! Kom op, zet een speelgoed haan in dat mandje of, als het dan toch om de sensatie gaat, de burgemeester zelf!

 63. Henrica van der Weiden zegt:

  Traditie? Neanderthalergebruiken!
  Je kan evengoed een feestje vieren zonder een dier te misbruiken.
  Dus wellicht als goede en moderne burgemeester deze dieronvriendelijk gebruiken niet toe te staan.
  Ook u bent een rollmodel!

 64. Gerard van der Bok zegt:

  Gaat hard achteruit met het dierenwelzijn in Nederland, dat blijkt wel weer. Schandalig!

  • Idd. En dan moet je zéker ook nooit naar spanje gaan. Vies vuil sadistisch volksvermaak daar met dieren die langdurig zwaar mishandeld worden tot de tragische dood erop volgt. Pure hel. En….je kunt er doodleuk een kaartje voor kopen om dat legaal te aanschouwen. En het gekke is..nee, dit komt niet uit de meest gore horrorfilm, maar uit een EU land! Waarvan akte.

 65. Jolanda Lakerveld zegt:

  WTF…….Heb hier echt geen woorden voor…althans geen nette!……Dit is echt niet normaal en okee! Wat een Verschrikkelijk en Vreselijke man en ook vreselijke mensen die dit bekijken en laten gebeuren…BAH!!!!

 66. Verouden zegt:

  In welke tijd leven ze daar op Schiermonnikoog? Doe ff normaal zou ik zeggen! Goede reclame voor dat eiland ook!

 67. Ann Vandenberghe zegt:

  Dat de burgemeester toestemming geeft,dat is onbegrijpelijk.Wat voor mens is dat dan vraag ik me af.
  Kan haar dit dan helemaal niet schelen?

  • Nee zij is bang voor de reacties van haar achterlijk volk, dus moet je overal toestemming voor geven, net verwende kinderen.

 68. Patriek Paap zegt:

  Super dat je deze petitie bent gestart. Een afschuwelijke traditie die voor altijd beëindigd moet worden. 👊

 69. Misschien een nieuwe traditie
  Vanaf heden de burgemeester in een mand op een stok voor 3 dagen

  • Diana Hofmeijer zegt:

   Helemaal eens met MM! Zelf ervaren hoe het is om 3 dagen in die mand in de lucht te zitten, meld je nu aan mensen! We leven niet meer in een tijd van tradities waar dieren onder moeten lijden, kan niet en moet ophouden!

   • Nee idd. WIJ leven níet meer in een tijd van tradities waar dierenleed als volksvermaak plaatsvindt. Hier in Nederland niet meer nee…….Daarom past dit achterlijke gebeuren ook niet.
    In ándere zgn EU landen daarentegen….. Daar moet eens een EU delegatie langs om ze eruit te smijten.

 70. Dit hersenloze idee kan echt niet anno 2018….
  Zou ze ook haar kind of klein kind in die box doen ???
  Ja of nee ? Als het antwoord nee is, stop er dan ook geen dieren in……een leven is een leven.
  Stop deze waanzinnige aktie. En gebruik u volle verstand
  Alstublieft. Al is het maar voor 1 keer

 71. Marleen zegt:

  De burgemeester doet wat de bevolking traditiegetrouw wil. Tradities lijken in Nederland belangrijker te zijn dan het welzijn van mens en dier.

 72. Diana v.d. Poll zegt:

  Zijn ze daar achterlijk of zo !?!
  Zoiets doe je een dier niet aan.
  Laat ze zelf mar op 18 meter hoogte gaan zitten op een krukje of zo..
  Dit is dierenmishandeling.

 73. Remi Hoeve zegt:

  Prima traditie. Helemaal niets mis mee. Burgemeester doet het prima.
  Het volk hoort wat en begint gelijk te roeptoeteren.
  Laat al deze klagers hier zich eerst eens druk maken over ritueel slachten of de ramp in de Oostvaardersplassen en dan praten we weer verder.
  Schiermonnikoog trek je niets aan van deze mensen en vier het feest op jullie manier. Groet vanaf Terschelling.

  • Misha Berghege zegt:

   Hoe zou je het vinden als we jou drie dagen in de brandende zon in een mast hangen? Helemaal niets mis mee toch? “Laat al deze klagers hier zich eerst eens druk maken …” is natuurlijk een wanargument, maar dat weet je zelf ook wel. Als de hele mensheid zulke domme redeneringen had leefden we allemaal nog in de steentijd.

  • Van Veen zegt:

   Het onderwerp betreft niet ritueel slachten, niet de oostvaardersplassen, niet plastic in zee, niet Syrië, niet de bio-industrie.

   Het onderwerp betreft de zinloze actie om een levend dier drie dagen omhoog te hijsen.

  • Ja dat is ook een slechte zaak waar de meesten hier ook tegen zijn, maar dat neemt niet weg dat dit een onzinnige traditie en als jij vind dat er niets mis mee is, ga dan zelf 3 dagen in die mast zitten.

  • Joost de Boer zegt:

   Hoera voor Remi! De haan wordt prima verzorgd en heeft het vele malen beter dan zijn soortgenoten in de bio-industrie. Dieren met mensen vergelijken is sowieso een beetje raar en de gehele bevolking van Schiermonnikoog achterlijk noemen (“kengai”) is een groot gebrek aan respect. Ga eens normaal de dialoog aan in plaats van achter je schermpje anoniem hele groeten mensen te beledigen.

   • Ben t met je eens dat t onnodig is en weinig bijdraagd om de bewoners van Schier achterlijk te noemen. Maar ik kan me niet voorstellen dat die haan het prettig heeft. Verder schijnt er dus een aantal voorwaarden te zijn waaraan niet wordt voldaan?

  • Kleuter die aandacht vraagt.
   Jij woont zeker ook de jacht op walvissen bij, of zeehondenknuppelen of stierenvechten of een plezierjacht of levend villen van honden en je gooit zeker ook een kreeft levend in kokend water en jij snijdt zeker ook een kikker levend doormidden om van de achterhelft te eten.
   Niks mis mee hoor.

 74. Mieta Bouwman zegt:

  Mensen denk na, gebruik je verstand!!!

 75. Helen Lee zegt:

  Please stop this cruelty and absurdity !!
  Let the rooster live 😥💜👍😤😭😭😭😭😭

 76. Gerdien Vink zegt:

  Dit kan echt niet een ex groenlinks kamerlid ook nog??
  De functie van burgemeester onwaardig niet capabel als je dergelijke wan praktijken tegen dieren goedkeurt ik zou zeggen STAP MAAR OP Mw.!!!!

 77. Hallo stelletje idioten daar in Schiermonnikoog leven jullie onder een steen? Of zijn jullie net uit een ei gekropen? Sporen jullie daar wel? Of zijn jullie daar allemaal geestelijk niet in orde???? Jeetje mina hou toch op met dit achterlijke gedoe met een levend dier zet er een nephaan in, voor jullie achterlijke traditie.

 78. HALLO WAKKER WORDEN,WE LEVEN IN 2018 MOCHT DE BURGEMEESTER DAT NOG NIET DOOR HEBBEN .
  EN DENK SERIEUS DAT ZE DAT NIET DOOR HEEFT EN ZEKER HULP NODIG HEEFT.
  VOOR DIERENMISHANDELING STAAT EEN STRAF OP .
  DUS GA ALLEMAAL OP DAT EILAND AANGIFTE DOEN TEGEN DE BURGEMEESTER

 79. Vierendelen van mensen was ook een traditie … we hebben als weldenkende (de meeste in ieder geval) wezens dat gebruik al een tijdje geleden afgeschaft. Vraag me af of de bevolking van Schier achter deze traditie met de haan staan… zou me bitter tegenvallen van deze eilandbewoners. Wordt dan wellicht eens tijd om het eiland af te scheiden van Nederland. Burgermoeder …. gebruik uw verstand en verbiedt deze dierenkwelling!

 80. In deze tijd, dat kan echt niet meer!!! We weten steeds meer van dieren af. Dit is een middeleeuws gebruik. Zet er een nep haan in. We zullen jullie eens opsluiten, en dan in de,palle zon aan een paal binden, Zonder water en eten.

 81. Alexandra Herzog zegt:

  Zonde van zo’n mooi eiland om vast te houden aan achterlijke tradities uit de pré historie. Hoe kunnen mensen dit nog steeds willen. Wat een stel idioten!

 82. Loes van oort zegt:

  Nou nou hoe is het mogelijk en dat keurd een burgemeester goed niet te geloven dat kan mag niet gebeuren , Laat u hart en hersen spreken zoals mijn voorganger al zei we leven toch niet in de middeleeuwen

 83. W. Kruit zegt:

  Laten we die burgemeester maar 3 dagen in de hitte in een kooi in een mast hangen. Dat ‘ie weet wat dat arme beest moet doormaken en waar hij toestemming voor geeft.

  • Het is een zij, ex-Tweede Kamerlid Ineke van Gent van GroenLinks, de partij die zegt voor dieren op te komen.

 84. Doe er een speelgoedhaan in. Dit valt onder dierenmishandeling. Hoop dat het niet gebeurt ofdat anders iemand hem snel bevrijdt.

 85. Zo’n idiote “traditie” geeft ook een totaal verkeerd signaal af naar kinderen. Ik kan mij een filmpje van een paar jaar geleden herinneren waarin na drie dagen volwassenen met een hele groep kinderen met een hoop kabaal en gedoe naar de mand toe liepen om te zien hoe de haan er uit kwam. Er werd volop gejoeld, geschreeuwd, foto’s gemaakt en een aantal wilden de haan ook vastpakken of aanraken. Op zo’n manier leer je kinderen aan dat het “leuk” en “heel gewoon” is om dieren te misbruiken, te mishandelen en leed te bezorgen.

 86. Hilde Jacobs zegt:

  Laat haar/hem in dat mandje kruipen en daar 3 dagen blijven zitten. Laat het dan maar ouwe wijven regenen. Wij ” mensen ” spreken van beschaving. Wij zijn nog nooit grotere beesten geweest dan de dag van vandaag. SCHANDALIG GEWOON!!!!!!

 87. Die burgemeester Ineke van Gent is nota bene van GroenLinks en 14 jaar Tweede kamerlid geweest namens deze partij.
  Die zijn toch in het algemeen voor dierenwelzijn en het beschermen van dieren?
  Hoe kan zij dit uitleggen?

  • Wieger van der Laan zegt:

   En ik maar denken dat Ineke van Gent een fatsoenlijk mens was.
   En zo kun je er behoorlijk naast zitten.
   Haar niveau daalt behoorlijk op dit eiland.

  • Het is een groot misverstand dat Groen Links op komt voor dieren. GL heeft geen historie op dierenwelzijn gebied. Milieu was hun item -spaarlampen enz. en energie duur maken – maar dat is bij heb nooit samengegaan met dierenwelzijn. Ik snap niet dat mensen steeds denken dat zij iets doen of ooit gedaan hebben voor dierenwelzijn.

   • Ach ja, politici… hebben 1 gemeenschappelijk belang: het eigenbelang. Na de gemeenteraad en een paar jaar in Den Haag wacht een mooi burgemeestersbaantje en is een riant inkomen verzekerd. Dat ga je toch niet opgeven voor het welzijn van een dier…

 88. Wat is dit toch voor idioterie?
  Laten ze gewoon een speelgoedhaan in een mandje aan een touwtje omhoog hijsen en hun feestje vieren.
  Hoe kan iemand de wens hebben om een dier zo iets aan te doen om zelf “plezier” te hebben?

 89. Zou een mooie traditie kunnen wotden om personen als Ineke van Gent in jun blote kont drie dagen en nachten in een schandpaal op het dorpsplein te laten staan

 90. Barbara heylaerts zegt:

  Misschien de burgemeester eens 3 dagen in dat mandje op 18 m hoogte zetten. Traditie zal snel doorbroken worden

 91. Het is niet te bevatten dat iemand alleen al overweegt om een dier voor een dergelijke achterhaalde traditie te misbruiken, laat staan dat er ook nog ‘locals’ zijn die in deze waan(zin) meegaan. Kappen met die nonsens, we leven in de 21e eeuw, zegt het woord “beschaving” deze mensen iets?

 92. Margre van exter zegt:

  Belachelijk….er is geen reden om zo”n dier daar 3 dagen te laten hangen.Wat is hier leuk aan??Misschien dit jaar de burgemeester eens 3 dagen in een hokje ophangen,kijken of het dan nog zo leuk is.

 93. Miranda zegt:

  Stop met dierenmishandeling. De angst en stress van dit nier nog niet meegeteld. Een haan hoort niet in de lucht. Mensen stop hiermee. Dit is leven, dit heeft gevoel en stel je voor dat je zelf 3 dagen daar zou moeten zitten. Ik spreek hier schande van!

 94. Renee Pieterse de Groot zegt:

  Traditie,s zijn uit de tijd. Wat men jaren geleden bedacht is nu niet meer van toepassing. Of gaan we ook weer heksen verbranden?

 95. Marian Boerman zegt:

  Ik vind het zielig. Dan heb je geen gevoel.
  Laat dat beestje lekker in het gras rondlopen.

 96. Lydia Boneschansker zegt:

  Het is niet een slimme burgemeester . Afgezien van het feit dat dit barbaars is, is dit ook in strijd met de wet. Dierenmishandeling is strafbaar . Rechtzaak aanspannen lijkt mij.

 97. Laat ze zelf 3 dagen in die mand bungelen.
  Te walgelijk voor woorden!

 98. Ada Ouwehand zegt:

  Laat dieren met rust en gebruik een nephaan of ga zelf 3 dagen verkleed als haan in die mand zitten. Maar doe dit dieren niet aan, dit is dierenmishandeling en dus illegaal.

 99. Ik ben beslist geen dierenactivist, maar elk weldenkend mens kan wel inzien dat dit dierenmishandeling is. Hoe mooi zou het gebaar zijn om de haan onmiddellijk naar beneden te halen en vrij te laten bij de kippen waar hij vandaan komt? Dat is pas een feest!!!

 100. Claudia zegt:

  Pure dieren mishandeling!!!

 101. Monica Schilder-Kraan zegt:

  Wat een rare gemeente… in 2018 nog dingen doen als een haan in een mand op 18 meter hoogte 3 dagen laten hangen. Hallo, wakker worden, we leven niet meer in de middeleeuwen! Dit gaat tegen alle wetten in en is bijzonder dieronvriendelijk! En mevrouw Ineke van Gent keurt dit nog goed ook?! Een rasdierenliefhebber dus….NOT!!!

 102. Het woord traditie is vaak hetzelfde als het woord dierenleed.
  Mensen kunnen blijkbaar geen feest vieren zonder dierenleed.
  Het vasthouden aan tradities zegt genoeg over het denkvermogen van mensen. Gewoon vasthouden aan hetzelfde en nooit iets leuks en nieuws kunnen bedenken.
  Tradities zijn vaak dus best zielig. Gebrek aan denkvermogen.
  Geef mensen ieder jaar de mogelijkheid om iets te bedenken voor iets leuks voor iedereen op een bepaalde datum. Wie weet hoe creatief het volk dan is, ieder jaar wat anders, een verrassing.

 103. Emmo Doddema zegt:

  Stop met die middeleeuwse tradities. de wereld staat al in brand . AUB respect voor alles wat leeft.

 104. Alternatieven zijn er volgens mij wel te bedenken. maak een robot haan en laat die kraaien op zijn tijd. en doe net al een koekoeks klok door een gaatje de kop van de haan regelmatig naar buiten kijken. Ook leuk toch….Ik snap dat het traditie is maar niet helemaal meer van deze tijd, het was vroeger ook traditie om in een wastobbe te zitten en naar de barbier te gaan enz. De melkboer kwam langs en de postbode maakte een praatje. Tussendoor verbranden we een heksje, ach…. Dingen verqanderen, laten we dit ook aanpassen aan de moderne tijd. Zoals ik al voorstelde een electronische haan en iedereen vond de koekoeksklok leuk vanwege het vogeltje, laten we de haan voortaan ook zo inzetten in de mand op 18 meter hoogte.

 105. Tina Michelakis zegt:

  Wat een zot is dat dit is mishandeling we vragen net een dierenvriendelijk beleid in gent. Het wordt van kwaad naar erger. Dito met hun zwerfkattenbeleid. Deze gemeente is moordend

 106. tom rooze zegt:

  Het is zo oerdom ,niet te begrijpen !

 107. elke traditie met diren moet stoppen

 108. Marieke zegt:

  Als deze gestoorde burgermeester deze meldingen en meningen maar leest. Laten mensen haar eens dit aan doen, dan is het ineens wel erg en tegen de wet. Gestoorde mensen op dat eiland.

 109. Y Douma zegt:

  BARBAARS! Kan echt niet meer…..Dit is DIERENMISHANDELING!

 110. Conny De Keersmaecker zegt:

  Geen enkel fatsoenlijk mens met een beetje respect voor levende wezens laat zoiets toe 😞😞😞

  • Ronald Drost zegt:

   Ritueel slachten , stierenvechten paarden laten verhongeren achter een hek, tonijnen vissen zeehondjes knuppelen walvisjacht het is allemaal hetzelfde. 100 jaar achteruit vermenigvuldigen dan zij we er van af. Wat een primitief soort zijn we toch

 111. Carlotta Ooghe zegt:

  Middeleeuwse toestanden in 2018 …. gedaan hiermee !

 112. thea clever zegt:

  Het is 2018, niet 1518. Stop met die middeleeuwse tradities. We denken nu immers heel anders over dieren en weten dat ze pijn en stress voelen. Breng dieren geen leed toe en laat ze in hun waarde.

 113. Moniek Sam zegt:

  Traditie of niet, in 2018 gebruiken we levende wezens niet meer voor vermaak.
  De stress die dit idiote gebruik veroorzaakt bij de haan staat niet in verhouding.
  Dieren zijn afhankelijk wat wij menoen doen. Hou hiermee op als u zelf ook niet van stress houdt.
  Gebruik uw hersens en hart en maak n eind aan dit soort malle praktijken.
  Als goede burgermoeder dient u voor alle inwoners èn dieren te zorgen.
  U kunt n verschil maken.
  Middeleeuwen zijn inmiddels wel voorbij.