Vandaag kan het op sommige plaatsen in het land maar liefst 27 graden worden. Heerlijk weer om bijvoorbeeld een terrasje te pakken. Helaas komen er op zulke mooie zomerse dagen vaak berichten naar buiten van mensen die hun hond in hun auto laten zitten. Dit is levensgevaarlijk!

Honden in auto's
Zomerse temperaturen: laat je hond niet in de auto! | Foto: Express Monorail via Compfight cc

De temperatuur loopt in de auto al heel snel op. Wanneer de buitentemperatuur 25 graden is, wordt het in de auto na slechts 10 minuten al 35 graden en na een half uur loopt de temperatuur zelfs op tot 44 graden. Honden kunnen hun warmte niet kwijt zoals mensen en raken al snel oververhit. Dit kan fataal aflopen. Ook bij auto’s die maar een beetje in de zon staan of met het raampje op een kier loert het risico van hittestress met de dood als gevolg.

Zomerse temperaturen
Zomerse temperaturen: laat je hond niet in de auto!

Je hond in de auto laten? Zo voelt dat!
Ieder jaar weer horen we verhalen over honden die uit snikhete auto’s moeten worden bevrijd. AnimalsToday-hoofdredacteur Karen Soeters stapte daarom zelf in de auto om te ervaren en te laten zien hoe het is om een uur lang in een auto te zitten waar de temperatuur tot maar liefst 50 graden oploopt. Dierenarts en presentator van het SBS programma Beestengeluk Piet Hellemans begeleidde haar bij het experiment.

Na afloop gaf Karen toe dat ze misschien te ver was gegaan, maar dat ze daardoor weet wat een opgesloten hond in een bloedhete auto in zijn laatste momenten doormaakt:

“Als je met dit zomerse weer een hond in de auto ziet zitten twijfel dan niet maar sla meteen een raampje in. Ik weet nu hoe ellendig je je voelt en voor een hond die niet kan transpireren is het nog veel erger. Deze hitte is een sluipmoordenaar.”

Bekijk de reportage hier:

https://vimeo.com/132588319

Conclusie
Laat nooit je hond achter in de hete auto. Ook niet als een raampje open staat, ook niet als de ramen geblindeerd zijn, ook niet als het een witte auto is, ook niet als de auto half in de schaduw staat en ook niet als het maar voor heel even is. Een hond kan binnen 15 minuten komen te overlijden!

@AnimalsToday.nl Monique van Dijk Armor