Bij een stalbrand in Woudenberg zijn vanochtend 30.000 kippen om het leven gekomen. De brand brak in de vroege ochtend uit en er waren brandweerkorpsen uit de hele regio nodig om hem te blussen. Vorig jaar kostte een stalbrand bij dezelfde pluimveehouderij aan 80.000 kippen het leven.

Woudenberg
Foto: screenshot video Snelste nieuws van Amersfoort echte amersfoorter/YouTube

De brand was in de wijde omgeving van de Laagerfseweg te zien, want de vlammen kwamen metershoog boven het dak uit. Daarbij kwam dikke, zwarte rook vrij. Omwonenden in Woudenberg kregen het dringende advies om deuren en ramen gesloten te houden en ook geen ventilatoren aan te hebben staan.

Blussen
Het belangrijkste doel van de brandweer was om tegen te gaan dat het vuur oversloeg naar een naastgelegen schuur op het erf. Dat lukte, maar niet voorkomen kon worden dat de brand uiteindelijk het leven kostte aan 30.000 kippen. Ook in de naastgelegen schuur bevinden zich kippen, maar het is nog niet bekend of zij last ondervonden door de brand, bijvoorbeeld door de rook. Bij het blussen waren korpsen uit Maarsbergen, Renswoude, Veenendaal, Soest en Zeist betrokken.

Woudenberg
Foto: screenshot video Snelste nieuws van Amersfoort echte amersfoorter/YouTube

Het is nog niet bekend wat de oorzaak is van de stalbrand. Wel is opvallend dat vorig jaar in juni ook een brand woedde bij hetzelfde pluimveebedrijf, en die kostte aan maar liefst 80.000 kippen het leven. Over de oorzaak toen is niets gepubliceerd.

Bekijk hieronder beelden van de brand vandaag:

https://www.youtube.com/watch?v=GAhafR6n7cE

Bronnen: De Woudenberger, YouTube ©AnimalsToday.nl Bart van Riel