Afgelopen zondag bestond de Partij voor de Dieren precies tien jaar. Om dit jubileum te vieren organiseerde de partij een feestelijke bijeenkomst in schouwburg Orpheus in Apeldoorn.

10 jaar Partij voor de Dieren
10 jaar Partij voor de Dieren | Foto: Menno Herstel

 “Toen de Partij voor de Dieren tien jaar geleden werd opgericht, werd met de nodige scepsis gereageerd vanuit de traditionele politiek. Maar al spoedig bleek de Partij voor de Dieren als haas in de marathon te fungeren.”

Aldus Marianne Thieme.

In opdracht van de Nicolaas G. Pierson Foundation (NGPF), het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren maakte filmmaker Joost de Haas een documentaire over tien jaar Partij voor de Dieren: De Haas in de Marathon. Hierin zijn behalve interviews met de oprichters van de partij ook reacties, van toen en nu, uit de wetenschap, de politiek en de media te zien op deze nieuwe politieke stroming, die voor het eerst ter wereld niet uitging van menscentraal denken. Tijdens de jubileumbijeenkomst werd De Haas in de Marathon voor het eerst vertoond.

Daarbij waren er twee gastsprekers: de bekende Canadese politiek filosoof Will Kymlicka publiceerde in 2011 het baanbrekende boek Zoopolis, een politieke theorie over dierenrechten. Hij past daarin het concept ‘burgerschap’ toe op dieren – met een verrassende uitkomst.

Hoogleraar rechtswetenschap (Universiteit Leiden) én lijstduwer van het eerste uur Paul Cliteur hield een lezing over het wetsvoorstel voor een verbod op onverdoofd ritueel slachten en plaatst het debat daarover in een brede maatschappelijke context.

Bron: Persbericht Partij voor de Dieren ©PiepVandaag.nl