Opnieuw is een dierentuin in opspraak geraakt vanwege het doden van jonge, gezonde dieren. Dit keer gaat het om de Zweedse dierentuin Boras Jurpark; sinds 2012 heeft de dierentuin negen kerngezonde leeuwenwelpen afgemaakt. De sfeer in de leeuwengroep werd volgens directeur Bo Kjellson ‘te agressief’ en aangezien verkopen of verplaatsen niet mogelijk was, zag men geen andere optie dan de welpjes te doden.

leeuwenwelpen
In de Zweedse dierentuin Boras Jurpark zijn sinds 2012 negen leeuwenwelpjes gedood | Foto (illustratief): Cloudtail the Snow Leopard/flickr cc

In Boras Jurpark, en vele andere dierentuinen, is dit de normale gang van zaken. Als dieren worden geboren die niet in de groep passen, of overbodig zijn, dan worden deze gedood. Kjellson noemt dit ‘de gang van de natuur’. Mogelijk zal Boras Jurpark afscheid nemen van meer dieren als ze niet overgeplaatst kunnen worden naar een andere dierentuin.

Over het lot van de huidige leeuwen kan Kjellson niet veel zeggen.

“We zullen zien. Nu is de groep harmonieus, maar sommige dieren kunnen overbodig raken. We zullen hen altijd proberen over te plaatsen naar een andere dierentuin. Lukt dit niet, dan zou het kunnen dat ook deze leeuwen de dood wacht.”

In Boras Djurpark verblijven ongeveer 500 dieren. Op een oppervlakte van bijna 40 hectare leven wel 80 verschillende diersoorten. De negen welpjes die gedood zijn waren gezond. Toch noemt onderzoekster Helena Pedersen van de universiteit van Göteborg het doden van dieren in dierentuinen onontkoombaar.

“Dieren doden hoort gewoon bij het runnen van een dierentuin.”

Volgens haar moeten we onszelf de vraag stellen of het plezier dat mensen aan dierentuinen beleven wel opweegt tegen de prijs die de dieren moeten betalen.

Eerder schreef AnimalsToday over dierentuinen die opzettelijk dieren doden. Zo werd giraf Marius na 18 maanden doodgemaakt in de Deense dierentuin Jyllands zoo om inteelt in het Europese fokprogramma tegen te gaan. Ondanks de handtekeningen en protesten tegen het doden van giraf Marius, stond slechts een paar dagen later nog een leven van een giraf op het spel. De zevenjarige giraf Marius 2 was overbodig in het fokprogramma en zou ook gedood worden.

Lees meer over overschotdieren (surplusdieren) in Het lot van overschotdieren in dierentuinen en Dierentuinen, een dilemma (deel 4).

.
Bron:

©AnimalsToday.nl Varja Dijksterhuis