Een paar dagen voor Kerst kreeg dierenwelzijnsorganisatie The Fund for Animals Wildlife Center (FFAWC) wel een heel bijzondere oproep. Bewoners van een wijk in Californië zagen een mysterieus haarloos dier snuffelen rondom de afvalcontainers. Ondanks haar ongewone uiterlijk, bleek het wezen een gewone, jonge zwarte beer te zijn. Maar haar hele lichaam was bedekt met schurft. Inmiddels doet de kale beer het hartstikke goed.

berenjong
Eve de haarloze zwarte beer maakt het goed | Foto: The Fund for Animals Wildlife Center

De vrouwelijke zwarte beer, geschat op ongeveer een jaar oud, leed aan ernstige schurft en had het grootste deel van haar vacht verloren toen ze werd gevonden. Een week lang verbleef ze bij BEAR (Bear Education Aversion Response) League, een organisatie die zich inzet tegen conflicten tussen beren en mensen. Op haar Facebookpagina plaatste BEAR League een update van het berenjong:

“We hebben deze aandoening eerder gezien, het lijkt erop te wijzen dat de moeder van het jong vroeg in het seizoen gedood is. De kleine beer probeert dan wanhopig zelf te overleven, maar heeft continu honger. Hun immuunsysteem is hierdoor vreselijk aangetast en vaak krijgen ze schurft en wordt hun groei belemmerd. Maar met goede zorg en medicijnen maken ze een goede kans.”

Eve
Na een week, op kerstavond, werd de jonge beer door vrijwilligers naar FFAWC in San Diego County gereden. Hoewel FFAWC de vrijwilligers vertelde dat ze patiënten eigenlijk geen naam geven, besloten de vrijwilligers dat de jonge beer een naam verdiende. Ze noemden haar “Eve”, ter ere van Kerstavond.

Inmiddels gaat het hartstikke goed met Eve. Ze is een goede eter en is elke dag ijverig bezig met haar slaapplekje voor ’s avonds. Zo laat FFAWC weten op haar Facebookpagina:

“Elke dag onderzoekt ze haar verblijf en begint ze voorwerpen te selecteren om mee naar haar iglo te slepen om een nest voor de nacht te bouwen. Ze is behoorlijk ijverig en het is altijd interessant om te zien waarmee ze eindigt. Later deze week zullen we beginnen met het toevoegen van stro- ik vraag me af of ze gewoon een gezellig nest uit het stro zal maken of dat ze haar palmbladeren en dekens zal toevoegen.”

Speciale behandeling
Eve is nog steeds kaal, maar er wordt alles aan gedaan om haar vacht zo snel mogelijk te laten groeien. Zo kreeg ze voor het weekend een speciale behandeling, schrijft FFAWC in een update:

“Vandaag kreeg Eve door medewerkers en drie dierenartsen een volledige behandeling. Ze werd gewogen, er werd bloed geprikt, er werden korsten van haar huid verwijderd en ze kreeg een volledige lichaamsmassage en een reinigingsbad! De patiënt werd verdoofd en kreeg extra zuurstof tijdens haar procedure, terwijl een groep zorgverleners aan het werk ging om haar lichaam te ontdoen van dode en verkruimelde korstjes. Ze tolereerde de procedure goed en binnen de kortste keren was ze klaar om van haar middagmaal te genieten. Ze moet zich zoveel beter voelen! Ze heeft nog een lange weg te gaan – maar er is een roze frisse huid onder al die korsten vandaan gekomen en dat is wat haar lichaam nodig heeft om nieuwe vacht te laten groeien.”

Eve zal bij FFAWC verblijven tot ze volledig hersteld is en haar mooi vachtje is terug gegroeid. Daarna zal ze worden vrijgelaten in het wild, waar ze thuishoort!

Bronnen: BEAR League, The Fund for Animals Wildlife Center, The Dodo, World Animal News ©Animals Today Nadine van Wissen