Afgelopen week werd Oekraïne op diverse plaatsen geteisterd door zware luchtaanvallen. Zo vond er vannacht een grote aanval plaats op het energienetwerk van het door oorlog getroffen land. Meerdere opvangcentra die House of Animals met noodhulp steunt konden de explosies van de laatste dagen goed horen. Daarnaast zijn 22 honden gered die zich in gevaarlijk gebied vlak bij de frontlinie bevonden. 

Zware luchtaanvallen
Zware luchtaanvallen Oekraïne, honden gered uit frontlinie | Foto: Pegasus

De geredde honden werden bij opvang Pegasus binnengebracht en zijn afkomstig uit de steden Avdijivka en Bachmoet. Deze vielen recentelijk in Russische handen. De dieren waren ziek, oud, hadden verwondingen en lijden onder trauma. Er was nergens anders plek voor deze honden dus Pegasus heeft ze opgenomen. En dat terwijl Pegasus voor meer dan duizend dieren zorgt. Pegasus bevindt zich in Dnipro, dicht bij de frontlinie. In de afgelopen drie maanden heeft Pegasus 63 honden gered uit gevaarlijke gebieden.

Eén van de geredde honden bij Pegasus
Eén van de geredde honden | Foto: Pegasus

Zware luchtaanvallen

Helaas zijn er afgelopen weken bij meerdere opvangcentra luchtaanvallen in de buurt geweest. Alle dieren zijn veilig en de opvangcentra zelf zijn niet geraakt. Maar de dieren en vrijwilligers van de opvangcentra ervaren veel stress door de dreiging en het geluid van de explosies. Zo waren er gisteren zware explosies in Zaporizja, waar Angel woont. Ze zorgt voor 49 honden en 65 katten in haar kleine appartement. Zij meldt:

“Vandaag waren mijn dieren voor het eerst gestrest – de beschietingen duurden de hele nacht en tot de ochtend… en ’s ochtends hielden ze op met blaffen en begonnen ze zich te verstoppen bij elke explosie (alle dieren die in mijn kamer waren klommen op een stapel op mijn bed en verstopten hun neuzen in mijn handen, in Makma’s kamer is het hetzelfde, en (adoptiedieren) Basya en Busya klommen zelfs samen onder de kast en nu pas heb ik ze eruit gelokt voor wat lekkers.”

 

Zware luchtaanvallen
Zware luchtaanvallen in Zaporizja | Foto: Ukraine Battle Map op X

Ook explosies in Kiev

Ook bij Kiev waren er zware luchtaanvallen. Ene Berdyeva ziet de impact op haar dieren. Zij zorgt voor 2 oude paarden, 2 geiten, 9 honden en 23 katten die bij haar leven. Daarnaast zorgt ze voor honden en katten die door de oorlog op straat zijn beland. Ze woont vlakbij Kiev. En deze week waren daar zware explosies te horen. Over de impact zegt ze:

“Ja, in de regel hebben dieren daarna meer aandacht nodig, verborgen ziekten kunnen na een paar dagen verergeren. Het is hetzelfde als met mensen.”

The City of Dogs en Odessa Cat Crew

Ook The City of Dogs in Mykolajiv meldt dat deze week de explosies goed te horen waren. Zij zeggen dat de dieren bang zijn. Momenteel zorgen ze voor meer dan 185 honden, 25 katten en 2 schapen. En ook in Odessa waren er afgelopen week zware luchtaanvallen met meerdere doden. Odessa Cat Crew meldt dat alle vrijwilligers en dieren veilig zijn. Maar het is en blijft lastig. Zo vertelt Ira van Odessa Cat Crew aan ons:

“Door de beschietingen zijn veel dieren wild geworden. Ze zeggen dat Odessa een stad van katten is. Vroeger waren katten overal in Odessa te vinden, ze waren dik en werden graag geaaid, het waren tamme, gelukkige dieren. Nu verstoppen katten zich vooral, ze zijn bang voor alles en bang voor mensen, ze zijn meestal hongerig, wild en ziek… De stad is ook niet meer hetzelfde, er is overal gebroken glas, vuil en verwoesting. Onze stad is nog nooit zo geweest, het lijkt wel een verlaten stad.”

Zware luchtaanvallen
Odessa Cat Crew geeft zwerfkatten de zorg die ze nodig hebben | Foto: Odessa Cat Crew

Noodhulp

Maar de realiteit waarin de Oekraïense opvangcentra leven is er een van veel zorgen. De zware luchtaanvallen en explosies zorgen voor veel stress. Een deel van die zorgen kunnen we wegnemen dankzij de noodhulp die we bieden, want de dieren hebben te eten en er wordt goed voor ze gezorgd. En dat is een grote opluchting voor de vrijwilligers van de opvangcentra. En dat is alleen maar mogelijk dankzij jullie steun. Want jullie maken het verschil voor deze dieren, die anders zouden verhongeren en geen medische zorg krijgen. Dankzij jullie donaties en adopties kan House of Animals structurele noodhulp blijven bieden.

The City of Dogs in Mykolajiv Oekraïne overleeft dankzij jou (video)

Adopteer een dier in Oekraïne: Elke hond een verhaal bij The City of Dogs

©AnimalsToday.nl | House of Animals Estefania Pampin Zuidmeer