De aanwezigheid van de wolf blijft de gemoederen onder Franse boeren bezig houden. Een jaar geleden was op PiepVandaag.nl te lezen dat er veel aversie is tegen de groeiende wolvenpopulatie in het land, die beticht wordt van het doden van grote aantallen schapen. Nu een 16-jarige jongen beweert aangevallen te zijn door een troep wolven, is de verwachting dat de overheid het aantal wolven dat het komende jaar gedood mag worden, naar omhoog zal bijstellen.

wolvenvervolging
Grijze wolf | © Rollin Verlinde, Vilda natuurfotografen

Hoewel predatoren als de grijze wolf (Canis lupus) een onmisbaar onderdeel zijn van het ecosysteem, stuit hun aanwezigheid in gebieden waar veeteelt wordt bedreven op grote weerstand. Het succes van de herintroductie van dit indrukwekkende dier, dat in 1992 voor het eerst vanuit Italië voet zette op Franse bodem, wordt overschaduwd door de fervente tegenstand van (voornamelijk) veeboeren.

De grijze wolf is een beschermde diersoort. Toch mag het schuwe dier onder de Franse wet bij wijze van uitzondering worden bejaagd door overheidsjagers of schaapsherders met een vergunning, die kunnen aantonen dat hun kuddes meer dan twee keer in drie jaar tijd zijn aangevallen. Het afgelopen jaar zijn volgens de federatie van schapenboeren zo’n 9.000 ooien door wolven gedood.

Nu onlangs een boerenzoon vertelde aangevallen te zijn door een troep wolven, is de verwachting dat de overheid de regels zal versoepelen en toestaan het komende jachtseizoen meer wolven af te schieten: 36 in plaats van 24 dieren. Organisaties die de wolf in Frankrijk willen behouden en beschermen, vermoeden dat het verhaal van de 16-jarige jongen een verzinsel is om de wolf in een kwaad daglicht te stellen. Zo zou de jongen in het dorpje Seyne-les-Alpes ’s avonds laat belaagd zijn door een groep van negen wolven en vier welpen, toen hij bij zijn koeien ging kijken. Hierop schoot hij in de lucht en renden de wolven weg.

Jean-François Darmstaedter van de wolvenbeschermingsorganisatie:

“We zijn verbaasd over dit verhaal vol tegenstrijdigheden. Een troep wolven is zelden groter dan zes of zeven dieren. En in deze periode zijn er geen welpen. Ook zouden sommige wolven volgens de jongen een halsband hebben gedragen. Het klinkt als een hoax.”

Na het uitroeien van de grijze wolf in de jaren 30 van de vorige eeuw, blijken veel Franse boeren het dier helaas zijn rechtmatige plek nog steeds te misgunnen. In plaats van open te staan voor manieren om samen te leven met deze van oorsprong inheemse diersoort, denken zij alleen aan vervolging van het roofdier, wiens enige ‘misdaad’ is dat hij probeert te overleven.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde