In Den Haag zijn bij een kinderboerderij afgelopen donderdag acht ernstig verwaarloosde cavia’s gedumpt. De diertjes zaten bovenop elkaar gepropt in een kleine kooi van ijzeren tralies. In de kooi lagen ook dode jongen in verregaande staat van ontbinding en de bodem was bezaaid met maden. Twee van de vrouwtjes waren drachtig.  

Cavia's - Zwaar verwaarloosde cavia’s gedumpt
Cavia’s | Foto: Pixabay.com

De cavia’s zijn overgebracht naar Het Knaaghof, de konijnen- en knaagdierenopvang van de Dierenbescherming.

Nog steeds worden er ieder jaar vooral tijdens de zomermaanden, dieren gedumpt.

“Volstrekt onnodig”, stelt Diana van der Lely, regiomanager Dierenbescherming Haaglanden, “Als mensen om welke reden dan ook niet meer voor hun dieren kunnen zorgen, dan kunnen ze hier afstand van doen bij een reguliere opvang. Dat scheelt een hoop dierenleed.”

Ook konijnen massaal gedumpt

Zo luidde de Dierenbescherming Utrecht vorig jaar de noodklok toen konijnen vlak voor de zomervakantie massaal werden gedumpt. Met name in de nieuwbouwwijken werden de tamme konijnen gesignaleerd in parken en op straat.

En ook Dierenbescherming Amsterdam kampt al jaren met hetzelfde probleem en maakt zich ook nog steeds ernstige zorgen over het welzijn van gedomesticeerde konijnen in hun stad. Konijnen worden op grote schaal afgegeven bij de opvangcentra en kinderboerderijen of op straat gedumpt. Tegelijkertijd wordt er door de dierenhandelaren flink doorgefokt en zijn er nog steeds veel dierenspeciaalzaken die konijnen aanbieden.

Konijnen worden vaak in een impuls aangeschaft bij een dierenspeciaalzaak, tuincentrum of via internet, zonder dat men er over nagedacht heeft dat een konijn verzorging, aandacht en geld kost. In veel gevallen gaat het bij de aankoop om een jong konijn dat er natuurlijk heel schattig en vertederend uitziet. Ouders laten zich dan overhalen door hun kinderen zo’n lief beestje te kopen. Na een tijdje zijn de kinderen op hun nieuwe speelgoed uitgekeken en worden de dieren aangeboden bij asiel, opvang of kinderboerderij. Deze organisaties worden overspoeld met konijnen. Maar in veel gevallen worden ze ook gewoon ergens over het hek gezet of botweg op straat gedumpt.

Bron: Dichtbij.nl ©PiepVandaag.nl