Drie jonge natuurfotografen hebben zondagmiddag in het Museon in Den Haag de WNF-Photo Award gewonnen. Hun prachtige beelden van een schildpad onder water, een slangenhalsvogel die een vis opslokt en twee olifanten die slurf in slurf staan zijn gekozen uit 2300 inzendingen. De jury was onder meer vol lof over de perfecte timing, waardoor de wilde dieren op een verrassende manier in hun eigen leefomgeving zijn vastgelegd.

Expositie Museon
De WNF-Photo Award is de jaarlijkse fotowedstrijd van de WNF-Rangerclub en WNF-LifeGuard, de jongerenclubs van het WNF, in samenwerking met het Museon. De prijs is voor de 14de keer uitgereikt. Uit de duizenden inzendingen werden veertig wilde dierenfoto’s genomineerd voor de hoofdprijzen. De genomineerde foto’s worden tot 9 maart 2015 geëxposeerd in het Museon. In de jury zaten dit jaar onder meer Jonne Seijdel en Jacob Kaptein (winnaar WNF-Photo Award 2013)

Hoofdprijs 12 tot 18 jaar (WNF-Lifeguard): Hap, slik, bjina weg
De hoofdprijs in de leeftijdscategorie 12-18 jaar gaat naar Jip Leermakers (17) uit Oisterwijk. In het deltagebied Everglades in Florida spotte hij een Amerikaanse slangenhalsvogel. Juist op het moment dat de vogel een enorme vis opslokte nam Jip de prijswinnende foto ‘Hap, slik, bijna weg’. Het jury-oordeel:

“Een prachtig voorbeeld van op de juiste plek én op het juiste moment zijn. Het is bewonderenswaardig hoe deze fotograaf dit plaatje heeft geschoten. Vooral de compositie in combinatie met de fijne kleuren maken deze foto uniek.’’

WNF-Photo Award
Foto: Jip Leermakers

Hoofdprijs 6 tot 12 jaar (WNF-Rangercub): Koning Koraal
Nikki van Essen (10) uit Den Haag wint de hoofdprijs in de leeftijdscategorie 6-12 jaar. Tijdens een snorkeltrip boven de prachtige koraalriffen van Bonaire kwam ze een schildpad tegen. Haar foto heeft de titel ‘Koning Koraal’ gekregen. De jury:

“Deze jonge fotograaf heeft de onderwaterwereld perfect tot uiting laten komen. De rustende schildpad lijkt zich niets aan te trekken van zijn omgeving. Dit is best uniek, want ze kunnen er in een oogwenk weer vandoor zijn. Je krijgt bijna het idee dat de fotograaf stiekem verscholen zat achter een stuk koraal! De perfecte scherpstelling op zijn kop zorgt ervoor dat deze schildpad echt in het middelpunt van de belangstelling staat.’’

WNF-Photo Award
Foto: Nikki van Essen

De winnaars van de juryprijzen ontvangen naast de WNF-Photo Award de compacte Power Shot D30 onderwatercamera van Canon en vier kaarten voor een dagje zwemmen in de Aqua Mundo van een Center Parcs park naar keuze.

Publieksprijs
Dit jaar stemden ruim 4300 mensen via internet voor de Publieksprijs op de 40 genomineerde foto’s. De winnaar van de Publieksprijs is Jasmijn Kalisvaart (12 jaar) uit Bilthoven met haar foto Slurf in slurf. Zij fotografeerde twee olifanten die innig met hun slurfen in elkaar staan. Ruim 309 stemmen werden uitgebracht op deze winnaar. Jasmijn wint een overnachting in een unieke Jungle Cabana in Center Parcs Het Heijderbos.

WNF-Photo Award
Foto: Jasmijn Kalisvaart

Persbericht WWF