Tijdens een onderzoek naar motten stuitten wetenschappers min of meer per toeval op een bijzonder fenomeen bij vleermuizen. Deze blijken namelijk een stoorzender te gebruiken om rivalen in de jacht naar insecten te snel af te zijn.

vleermuizen
Foto: Stihler Craig, U.S. Fish and Wildlife Service [Public domain], via Wikimedia Commons
Onderzoeker Aaron Corcoran en zijn team, verbonden aan de Wake Forest University, deden onderzoek naar motten, toen zij geluiden van vleermuizen oppikten. Een vleermuis probeerde door middel van echolocatie een insect te vangen, maar werd door een andere vleermuis op het verkeerde been gezet, doordat deze het echolocatiesignaal blokkeerde of verstoorde, zo leek het althans. De ‘verstoorder’ ging er uiteindelijk met de prooi vandoor.

Volgens Corcoran is het stoorsignaal vaak succesvol:

“Meestal miste een vleermuis de mot als een andere vleermuis het stoorgeluid produceerde.”

De onderzoekers hebben ter onderbouwing beeld- en geluidsopnames tegen elkaar afgezet. Jagende vleermuizen kiezen duidelijk een andere richting wanneer concurrerende vleermuizen hun stoorzender inzetten.

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Science.

Bron: Trouw.nl ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.