Het Wereld Natuur Fonds (WNF) gaat de komende 25 jaar samen met de Braziliaanse overheid maar liefst 60 miljoen hectare Amazonebos beschermen. Dat is vandaag bekend gemaakt in de hoofdstad Brasilia. “Het gaat om een gebied ter grootte van Spanje. Een prachtig cadeau aan de vooravond van de Internationale Dag van de Biodiversiteit!”, zegt een opgetogen WNF-directeur Johan van de Gronden.

Amazone
Amazone | Foto: CIFOR via Compfight cc

Het doel van het overheidsprogramma Arpa, dat sinds 2003 bestaat, is om het aantal beschermde gebieden in de Amazone niet alleen te vergroten maar ook verder te versterken. Ontbossing is nog steeds de grootste bedreiging voor de Amazone, vooral door de snelgroeiende vraag naar ruimte voor veeteelt en landbouw. In de laatste vijftig jaar is zo’n 17% van het Amazonewoud verloren gegaan. En elke dag verdwijnt nog steeds een gebied ter grootte van bijna 3.000 voetbalvelden.

Beschermde gebieden
In de afgelopen tien jaar zijn dankzij Arpa in totaal 95 gebieden, zogeheten PA’s (Protected Areas), beschermd. Het gaat om 52 miljoen hectare. Er wordt niet alleen bos beschermd, maar ook savannes en riviergebieden zijn van levensbelang voor vele dier- en plantensoorten in de Amazone. Hiervoor is nog eens acht miljoen hectare aangewezen die de komende periode ook wordt beschermd.

Johan van de Gronden:

“Als je je bedenkt dat nog elke week nieuwe diersoorten worden ontdekt in de Amazone dan is het van groot belang om zo veel mogelijk waardevolle natuur voor de toekomst te beschermen.”

Persbericht WNF