Sea Shepherd Galapagos ‘Wildlife’-speurhonden, Nico, Bosco, Kevin en Cristina gaan met pensioen

In oktober 2013 was Manotas de eerste Labrador Golden Retriever van de Galapagos K9 wildlife-detectie-eenheid van de Ecuadoriaanse nationale politie om met pensioen te gaan (lees het originele verhaal hier). De pensionering van deze vierpotige held werd officieel bevestigd en gevierd tijdens een ceremonie ter ere van hem in de hoofdstad van Ecuador, Quito. Manotas woont sindsdien op San Juan Island bij mijn vriendin Susan en mij, en de overige permanente of tijdelijke beestenboel Sally, Dolly, Snakie en Frankie.

Manotas
Manotas | Foto: Erwin Vermeulen

De eerste week van mei 2014, was het de beurt aan Nico, Bosco, Kevin en Cristina om Manotas te volgen in een welverdiend leven van rust, liefde, vreugde en spel na hun dienst voor de oceanen en de fauna van de Galapagos. Dus opnieuw stapte ik aan boord van een vliegtuig, dit keer vergezeld van Sea Shepherd Verenigde Staten administratief directeur, Susan Hartland en Lady’s Hope Dog Rescue Oprichter, Yvonne Devereaux om het geweldige Sea Shepherd Galapagos team te ontmoeten op hun basis in Puerto Ayora op het eiland Santa Cruz, waar de officiële overdracht van de honden van de politie terug in de handen van Sea Shepherd zou plaatsvinden.

In 2008, kocht Sea Shepherd zes politiehonden in Colombia waarvan Manotas, Nico, Bosco en Kevin er vier waren. Nog vier honden kwamen van verschillende andere bronnen; Cristina was één van hen. Sinds 2010 is Sea Shepherd Galapagos de enige organisatie die voedsel en veterinaire zorg verstrekt aan deze honden. Sea Shepherd blijft alle voedings- en medische zorgkosten op zich nemen voor de overige honden, alsmede die voor opleidingsmateriaal.

Na een uitgebreide training door de elite Ecuadoriaanse politie-eenheid Grupo de Intervención y Rescate (GIR) op het vasteland, werden de honden in januari 2009 overgebracht naar de Galapagos eilanden, waar, na een aanvullende opleiding door de milieupolitie, Unidad de Protección del Medio Ambiente (UPMA), zij onderdeel uitmaken van de hondenbrigade die wordt ingezet bij de bestrijding van de smokkel van haaienvinnen en zeekomkommers en de illegale wilde dierenhandel on de Galapagoseilanden. Eenmaal in de Galapagos, werden de honden verdeeld over de belangrijkste bevolkingscentra op de eilanden – Puerto Ayora op Santa Cruz, Puerto Baquerizo Moreno op San Cristobal, en Puerto Villamil op het eiland Isabela- en controleren zij alle bewegingen van mensen en vracht tussen, van en naar deze eilanden.

De aanwezigheid van de honden is een belangrijk afschrikmiddel tegen de smokkel van wilde dieren en dierlijke producten, en de K9 unit heeft door de jaren heen bewezen dat als je je met deze illegale handel bezighoudt, je ook gepakt wordt.

Bosco en Nico werkten op het eiland San Cristobal. In 2011 bijvoorbeeld, verrichten zij 942 vlucht- en 394 scheepscontroles. De effectieve combinatie van maritieme patrouilles en K9 unit controles resulteerde dat jaar in de ontdekking en inbeslagname van 357 verminkte haaien lichamen, 82 haaien, 225 haaienvinnen, 292 kreeften en 731 zeekomkommers.
Dat zelfde jaar, voerden Kevin en Manotas, 1.706 vlucht- en 1.449 scheepscontroles uit op het belangrijkste toeristeneiland Santa Cruz, dit voorkwam dat een zeeleguaan, een Galapagos schildpad en vier zeepaardjes de Galapagos uit gesmokkeld werden.

Cristina deed vergelijkbare controles op vluchten en schepen op het eiland Isabela.
Meer dan 1.500 haaienvinnen, bijna 10.000 zeekomkommers en meer dan 1.100 kreeften zijn tot dusver onderschept, samen met diverse levende exemplaren van unieke Galapagos dieren.

Sinds het jaar 2000 heeft Sea Shepherd Conservation Society een sterke en positieve aanwezigheid op de Galapagos eilanden gehandhaafd. De Galapagos is onze lijn in het zand. Als de mensheid zo’n uniek en divers ecosysteem niet kan beschermen, zullen we niet in staat zijn om enig ander ecosysteem te beschermen. De Galapagos is een uitdaging en een strijd in het streven om de menselijke hebzucht en vernietiging te stoppen. Deze ‘betoverde eilanden’ zijn een UNESCO Werelderfgoed. Dit betekent dat we allemaal een verantwoordelijkheid hebben om te helpen deze te beschermen tegen illegale exploitatie. In de loop der jaren heeft Sea Shepherd, onder andere radioapparatuur geleverd aan de parkwachters en de politie en een Automatic Identification System (AIS) om scheepsbewegingen in de eilanden te volgen geïnstalleerd. Sea Shepherd Galapagos geeft ook educatie aan schoolkinderen over het belang van de bescherming van haaien. En natuurlijk zijn we het speurhonden project begonnen.

Een onderdeel van de overeenkomst met de milieupolitie was dat na 5 jaar werk in dienst van de natuur, deze hondenhelden zouden worden teruggegeven aan Sea Shepherd, wiens personeel zal zorgen voor de best mogelijke behuizing en families voor hen en zal toezien op hun welzijn voor de rest van hun leven. Om deze redenen, brachten we de honden naar Seattle, waar we samenwerken met Lady’s Hope Dog Rescue om een thuis voor ze te vinden in de nabijheid van het Amerikaanse Sea Shepherd hoofdkwartier.

Ceremonie - speurhonden
Ceremonie | Foto: Erwin Vermeulen

De ceremonie in Puerto Ayora was goed georganiseerd en druk bezocht. Aanwezig ter ere van de honden waren vele hoogwaardigheidsbekleders waar onder de afgevaardigde van de burgemeester; de nationale commandant van de milieu afdeling van de nationale politie, de locale kantonrechter en politiecommandant; de afgevaardigde van de gouverneur; de directeur van de bioveiligheidsautoriteit; de onderdirecteur van het Parque Nacional Galapagos; afgevaardigden en/of vertegenwoordigers van de luchtmacht, de luchthaven autoriteit, de gerechtelijke autoriteiten, meerdere politieagenten, de vertegenwoordiger van de natuurbeschermingssector en de lokale media waaronder vertegenwoordigers van radio, televisie en kranten.

Sea Shepherd werd vertegenwoordigd door Galapagos directeur Godfrey Merlen, Galapagos juridisch adviseur Hugo Echeverria, Global Executive Director Alex Cornelissen, Sea Shepherd VS administratief directeur Susan Hartland, Lady’s Hope Dog Rescue oprichter Yvonne Devereaux en Sea Shepherd Chief Engineer Erwin Vermeulen.

Vele toespraken werden gehouden, waarin allen de nadruk legden op het belang van de K9 unit en de grote tevredenheid van alle partijen over de samenwerking tussen Sea Shepherd, het ministerie van Binnenlandse Zaken van Ecuador, de Nationale Politie, het Nationale Park en de lokale overheden en gemeenschap.

Kevin en zijn gids gaven nog een laatste demonstratie van hun doelmatigheid en professionaliteit door met succes een paar stukjes gedroogde zeekomkommer op te sporen uit een rij van identieke dozen.

Het kan niet genoeg benadrukt worden dat deze honden en hun gidsen de allereerste politie-K9-eenheid in Zuid-Amerika vormden, die zich richt op de opsporing van gesmokkelde dieren en hun producten. Het succes van dit project is van cruciaal belang als voorbeeldfunctie voor andere Zuid-Amerikaanse naties en landen daarbuiten, die kunnen leren van dit model programma en een soortgelijk systeem kunnen implementeren. Dit zal uiterst belangrijk zijn in de strijd voor steeds sterkere bescherming van dierenleven in een deel van de wereld dat zo rijk is aan biodiversiteit.

Aangekomen op de luchthaven van Seattle, waren de honden in opperbeste stemming, zeker gezien de drie urenlange vluchten. Ze werden begroet door hun pleeggezinnen die hen de mogelijkheid bieden om zich aan te passen aan hun nieuwe leven, terwijl wij hen leren kennen en hun individuele kenmerken en persoonlijkheden, om uiteindelijk ideale, liefdevolle, permanente woningen en families voor hen te vinden.

Pleeggezinnen - speurhonden
Pleeggezinnen | Foto: Kristen McCormick

Sea Shepherd beschouwt de Galapagos als een doorlopende campagne en misschien wel een van de belangrijkste in onze geschiedenis en in die van de mensheid. Immers, als we een ecosysteem zo uniek als de Galapagos eilanden niet kunnen beschermen, zijn we gedoemd als soort.

Vertaling van het originele artikel

Erwin Vermeulen is hoofdwerktuigkundige op een schip, fotograaf, vrijwilliger bij Sea Shepherd en woont samen met zijn vriendin Susan, een dove kat, een eenogige kat, een kat met één nier en een dove en blinde hond.

©PiepVandaag.nl