De antibioticakuur heeft geholpen: Winnie is niet meer benauwd. Ze staat ook wat steviger op haar poten. Omdat ze zo abnormaal snel groeit krijgt ze vloeibare vitaminen en kalk door haar drinkwater als ondersteuning van haar gezondheid. Naar omstandigheden gaat het goed met Winnie. Naar omstandigheden, want Winnie is eigenlijk een ziek dier. Zij lijdt aan obesitas, een chronische ziekte die uiteindelijk tot haar dood zal lijden.

Winnie - Winnie, een gered vleeskuiken
Kuiken Winnie is nu ruim 8 weken oud en weegt net zoveel als 2 volwassen legkippen

‘Obesitas is méér dan alleen een overmatige vetstapeling in het lichaam. Het gaat zonder uitzondering gepaard met diverse fysieke en psychische klachten’. Dat lees ik op de website van de Nederlandse Obesitas Kliniek. Dat geldt allemaal ook voor Winnie. Voor Winnie is het niet alleen lichamelijk zwaar om haar enorme gewicht mee te torsen en loopt ze daarom moeilijk, ook psychisch wordt ze bijna continu gefrustreerd omdat ze door haar abnormale overgewicht lang niet alles kan doen wat ze als kuiken graag wil. In plaats van te scharrelen, te springen en rennen zoals een jong dier graag wil doen, zit zij het grootste deel van de tijd omdat het lopen haar zwaar valt.

Ziek gemaakt
De meeste symptomen van obesitas en de factoren die voor zwaarlijvigheid bij mensen zorgen, komen overeen met die van een vleeskuiken. Er zijn echter ook een paar belangrijke verschillen: voor mensen die aan obesitas lijden zijn er speciale klinieken en is er de mogelijkheid tot een maagverkleining. Voor kuikens als Winnie zijn er geen klinieken en maagverkleiningen. In de factoren die voor zwaarlijvigheid zorgen, zoals een energierijk en snel vet makend dieet, genetische aanleg en beperkte mogelijkheid tot lichaamsbeweging, hebben kuikens als Winnie geen enkele mogelijkheid gehad om daar aan te ontkomen. Met goedkeuring van de overheid zijn deze kuikens juist ziek gemaakt. Kuikens zo fokken dat ze lijden aan de ziekte obesitas betekent immers snel veel vlees voor weinig geld. De consument wil graag goedkope kip op zijn bord. De kiloknallers in de supermarkten zijn daardoor nog altijd gewild. Dat de consument eigenlijk een doodziek kuiken eet, maakt hem of haar klaarblijkelijk niet veel uit. Empathie is er niet.

Winnie
Omdat lopen haar veel moeite kost zit Winnie het grootste deel van de tijd

Geen prettig leven
Om Winnie’s gewicht goed bij te kunnen houden heb ik een babyweegschaal aangeschaft. Ik zet Winnie er op. Ze blijft er heel even keurig op stil staan, maar net zoals veel mensen wil ze er ook graag weer snel af. Ze weegt nu 3,2 kilo. Ze is ruim 8 weken oud en 4 ons aangekomen in anderhalve week tijd. Als je een kuiken als Winnie te weinig  eten geeft dan is de kans groot dat ze wat langer blijft leven. Ik heb besloten om dat niet te doen. Winnie is nog in de groei en heeft daarom een volledige voeding nodig met vitaminen en mineralen. Ze krijgt naar behoefte scharrelkorrel en groenvoer. Ik wil niet dat ze honger lijdt, dat is geen prettig leven.

Bekijk het vierde filmpje over Winnie:

Red een Legkip ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.