Op vrijdag 13 maart, de dag dat wereldwijd duizenden mensen zich verzamelen in de Global March for Lions, lanceert Stichting SPOTS in Nederland haar voorlichtingscampagne over knuffelfarms. Dat zijn plaatsen waar je als toerist of vrijwilliger kunt knuffelen en wandelen met roofdieren als de leeuw.

kuffelfarms
Niet om te knuffelen | Foto: Pixabay

In Zuid Afrika leven maar liefst 6000 tot 8000 leeuwen die speciaal gefokt zijn voor de jacht. Voordat een kogel een einde maakt aan hun leven worden deze dieren ingezet als commercieel knuffelobject. Dit is veelal onbekend bij menig toerist en vrijwilliger. Met een voorlichtingscampagne wil Stichting SPOTS meer bewustwording creëren over dit onderwerp.

Knuffelen en canned hunting
De aftrap wordt gegeven met een confronterend filmpje over het trieste leven van een ‘knuffel’ leeuw in Afrika. Daar worden jaarlijks honderden leeuwen gefokt met maar 1 doel: geld verdienen. De jonge welp wordt eerst ingezet als knuffelwelp en wordt daarbij door honderden vrijwilligers en toeristen geknuffeld. Als hij te groot is geworden om mee te knuffelen, wordt de leeuw ingezet in wandelsafari’s. Maar ook daar wordt hij op een gegeven moment te oud (gevaarlijk) voor.

De leeuw gaat dan terug naar de fokker om hier in een hok te wachten tot een jager hem doodschiet in de beruchte canned hunting jacht. Dit is een specifieke vorm van jacht waarbij een jager van dichtbij een dier kan doodschieten omdat deze is opgesloten in een afgesloten ruimte. En dus niet kan vluchten. Voormalige knuffelwelpen zijn de perfecte dieren voor deze vorm van jacht omdat ze niet bang zijn voor mensen en dus gemakkelijk benaderbaar zijn.

Onwetend
Jaarlijks bezoeken duizenden toeristen en vrijwilligers, ook vanuit Nederland, plaatsen waar ze kunnen wandelen en knuffelen met leeuwenwelpen. Vrijwilligers betalen gemiddeld € 600-€ 1000 per week om te kunnen werken op dit soort knuffelfarms. In de volste overtuiging dat ze bijdragen aan het behoud van de leeuw. Stichting SPOTS wil aan deze onwetendheid een einde maken.

knuffelfarms
Canned hunting: een makkelijk doelwit | Foto: screenshot jordan williams/YouTube

Global March
De Global March for Lions wordt vandaag gelopen in diverse steden waaronder Melbourne, Sydney, Toronto, Cairo, Hyderabad, Madrid, Rome, Kaapstad, Durban, Grahamstown, Johannesburg, Londen, Columbus Ohio, Denver, Los Angeles en Phoenix. Tijdens deze mars wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor knuffelfarms en canned hunting.

In Nederland wordt er geen March georganiseerd op 13 maart, maar wel op zaterdag 3 oktober 2015 in Amsterdam. Op die dag wordt aandacht gevraagd voor drie iconische dieren die met uitsterven worden bedreigd: de leeuw, olifant en neushoorn, tijdens de Global March for Lions, Elephants and Rhinos.

Bekijk de confronterende video uit de campagne van SPOTS over het leven van een knuffelleeuw:

Persbericht Stichting SPOTS