Wilde zwijnen die Fukushima hebben overgenomen na kernramp worden afgeschoten

De wilde zwijnen die het gebied in en om de Japanse stad Fukushima na de kernramp in maart 2011 hebben overgenomen worden nu massaal door jagers afgeslacht. Nadat alle mensen noodgedwongen het gebied hebben moeten verlaten zijn de zwijnen uit de nabij gelegen bergen en masse naar het rampgebied getrokken voor voedsel en beschutting. Het radioactieve gebied is nu hun thuis, ze voelen zich er veilig en krijgen er hun kinderen.

radioactief

Fukushima ©DigitalGlobe

Vanaf eind deze maand wordt het gebiedsverbod opgeheven en kunnen de bewoners terugkeren naar Fukushima. Tamotsu Baba, burgemeester van het dorp Namie gelegen in de buurt van Fukushima, legt uit waarom de zwijnen moeten worden afgemaakt:

“Het is nu niet duidelijk wie de baas is hier, zwijnen of mensen. Als we ze niet verwijderen wordt Namie nog wilder en onbewoonbaar dan het nu is.”

Voor de ramp werden er volgens de jagers slechts een vijftigtal zwijnen per jaar gevangen genomen en gedood. In de afgelopen maanden dat de jagers het gebied zijn ingetrokken hebben zij al meer dan 300 wilde zwijnen doodgeschoten. Voor de ramp aten de japanners het vlees van de wilde zwijnen, maar dat is nu verboden. De zwijnen eten van gewassen die radioactieve stralen absorberen. Hierdoor zijn ze mogelijk besmet geraakt en vormen ze een gevaar voor de volksgezondheid. De gedode zwijnen worden naar een speciale fabriek gebracht waar ze met behulp van bacteriën ontbinden.

Geschat wordt dat er nu zo’n 13.000 wilde zwijnen in het gebied leven. De zwijnen zouden het voornaamste obstakel zijn voor mensen om terug te keren. Veel van de mensen hebben echter ergens anders al een nieuw leven opgebouwd en zijn ook nog steeds bang voor de radioactieve stralingen in het gebied en keren ook om die reden niet terug.

Bron: Nieuwsblad ©AnimalsToday Lianne Raat

Gerelateerde artikelen:

Reacties

  1. Juist in het belang van de volksgezondheid zou men die mensen moeten verbieden om terug te keren. Ik zou echt nooit meer terug gaan. Geen vlees eten van zwijnen die voedsel uit dat gebied hebben gegeten maar er wel permanent gaan wonen… Dat lijkt mij nogal een vreemde redenatie. Maar men heeft na de ramp ook heel lang volgehouden “dat het allemaal erg meeviel” en “dat het volledig onder controle was”. Het bleek uiteindelijk allemaal nog veel erger te zijn dan men had kunnen vrezen en voor mogelijk had gehouden. Ook daarom moet kernenergie wereldwijd afgebouwd worden en vervangen door schone duurzame energieopwekking. En die zwijnen moeten daar lekker kunnen blijven leven en mensen moeten er weg blijven.

  2. marjolein zegt:

    De mensen die willen terugkeren zijn vaak ouderen, jongeren en gezinnen blijven weg. Waarom geen verbod op terugkeer, of slechts in een beperkt aantal plaatsen?
    Af en toe ben ik bijna blij dat Japanners uitsterven, dat scheelt veel onzin.