Wetsvoorstel New York verbod orka’s in gevangenschap

In New York heeft het Permanent Comité voor Milieubescherming dinsdag een wetsvoorstel goedgekeurd dat het houden van orka’s in gevangenschap in New York moet verbieden. Het voorstel is weliswaar nog geen wet, maar met deze stap ziet het er goed uit.

wetsvoorstel

Tilikum | Foto Matanya2

Wetsvoorstel 6613, ingediend door senator Greg Ball, wil ‘het bezit en het huisvesten van orka’s in aquaria en parken met zeedieren in de staat New York verbieden’. Al eerder werd in de staat Californië een soortgelijk wetsvoorstel ingediend, door parlementslid Richard Bloom. Omdat de weerstand tegen gevangenschap van zeezoogdieren als orka’s en dolfijnen enorm gegroeid is na de documentaire Blackfish, worden deze wetsvoorstellen ook wel ‘Blackfish Bills’ genoemd.

Het wetsvoorstel van senator Ball heeft een symbolische functie, aangezien er in de staat New York geen orka’s in gevangenschap worden gehouden. Hiermee wil de staat haar standpunt over het onderwerp uitdragen.

‘Blackfish maakte veel mensen bewust van de condities waaronder orka’s in gevangenschap moeten leven’, zegt Ball. ‘Het zijn enorme, intelligente en majestueuze wezens en het is een gruwel dat ze in grote zwembaden worden gestopt. We willen als staat de boodschap uitdragen dat we dit soort wreedheid nooit zullen accepteren in New York.’

Daarnaast wordt het wetsvoorstel beschouwd als tegenslag voor SeaWorld, dat verwikkeld is in een juridisch dispuut over zijn orka’s. Het is een tweede klap in het gezicht van het management van deze attractieparken, nadat het voorstel van parlementslid Bloom in Californië al op zo veel bijval en media-aandacht kon rekenen. Ruim 1 miljoen mensen hebben de petitie om zijn wetsvoorstel te steunen ondertekend.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde

Gerelateerde artikelen:

Reacties

  1. Mooi! Dit zou wereldwijd verboden moeten worden. Het is toch van de zotte dat dit soort prachtige roofdieren die normaal vele kilometers per dag door de oceaan zwemmen in hun eentje in een betonnen bak van 40 meter worden opgesloten waar zij alleen maar eindeloos heen en weer kunnen zwemmen zonder enige afleiding en dat zij onder lawaai van publiek en harde muziek gedwongen worden om allerlei idiote kunstjes te doen. Gebleken is dat deze dieren altijd heel veel stress hebben, snel allerlei ziektes krijgen en jong sterven. Hoe triest voor zulke prachtige dieren die in vrijheid in de oceaan horen te leven.

  2. Suzan de Jong zegt:

    Stop!