Zo’n twee weken geleden is grutto Amalia weer teruggekeerd uit het warme zuiden. Bij zijn terugkeer in ons land zocht hij direct weer zijn oude stek op in Skrins (Friesland).

Grutto
Grutto | Foto: Astrid Kant

Begin 2013 werden in de Spaanse Extremadura 15 grutto’s voorzien van een harnaszender. Zo ook Amalia. De zenders worden door satellieten gepeild. Onderzoekers van Rijksuniversiteit Groningen hopen zo meer inzicht te krijgen in de trek van de vogels.

“Amalia is samen met zo’n tweehonderd andere mannetjes aan zijn voorjaarsritueel begonnen in dit gebied. ’s Ochtend zijn zij druk aan het baltsen op Skrins. Moe en hongerig geworden, keren ze tegen de middag terug naar het plas-dras gebied op Skrins om even bij te tanken. Daarna zie je ze ’s middags weer terug boven de graslanden om wederom te baltsen”, aldus Simon de Winter, boswachter.

Het is nog niet zeker of Amalia al aan de vrouw is. De Winter:

“De mannetjes maken nu eerst een aantal eenvoudige nestjes op de grond. Meestal in hetzelfde stukje land als het jaar daarvoor. De vrouwtjes zoeken het mooiste nest uit om de eieren in te leggen. Waarschijnlijk is het zover nog niet, Amalia heeft nog even de tijd”.

Belangstellenden kunnen de grutto’s bekijken vanuit één van de vogelhutten op Skrok, Skrins of Hegewiersterfjild. Volgens De Winter is het nog mooier om mee te gaan met één van de weidevogelexcursies in mei, dan barst het echt van het jonge leven.

Bron: Natuurmonumenten ©PiepVandaag.nl Walter EijndhovenWord nu maandelijks donateur en ontvang de prachtige kalender van varken Sam in de bus

Word donateur