Richard Bloom, parlementslid in de Amerikaanse staat Californië, heeft een wetsvoorstel ingediend dat het gebruik van orka’s voor shows en amusement in deze staat moet verbieden. SeaWorld San Diego heeft tien orka’s: als het wetsvoorstel wordt aangenomen, mogen hier geen Shamu-shows meer plaatsvinden.

wetsvoorstel
Foto: Matayna

Geen orka’s voor amusement
Bloom diende afgelopen vrijdag de ‘Orca Welfare and Safety Act’ (AB 2140) in. De bedoeling van dit wetsvoorstel is dat het ‘in gevangenschap houden of gebruiken van een orka, uit het wild gevangen of in gevangenschap gefokt, voor shows en amusement, verboden wordt’. Daarnaast zou kunstmatige inseminatie van in gevangenschap levende orka’s in Californië verboden worden, evenals de import van orka’s of orkasperma uit andere staten.

Overtreding wordt fors bestraft met een boete van $100.000 en/of een gevangenisstraf van zes maanden.

‘Naar mijn mening, en een groeiend aantal wetenschappers deelt deze, horen orka’s niet in gevangenschap’, aldus Bloom. ‘Er is gewoon geen rechtvaardiging voor het voortdurende gebruik van orka’s voor amusementsdoeleinden. Deze prachtige dieren zijn veel te groot en veel te intelligent om hun hele leven in kleine bassins door te moeten brengen. De tijd is rijp om een einde te maken aan het gevangen houden van orka’s voor het vermaak van mensen.’

(Semi-)vrijheid
Als de wet in werking treedt zullen volgens Bloom de orka’s van SeaWorld San Diego worden getraind voor het leven in het wild en worden vrijgelaten, waar mogelijk. Orka’s waarvoor vrijheid geen optie is, worden overgebracht naar een zeereservaat dat open is voor publiek, maar waar de dieren geen kunstjes hoeven te vertonen. Uitzonderingen op de wet zijn orka’s die worden opgelapt na een reddingsactie of waarnaar wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan. Maar ook deze dieren moeten worden vrijgelaten of in een zeereservaat terechtkomen. Gevangenschap van orka’s in Californië wordt op deze manier uitgefaseerd.

Blackfish bill
Hoewel SeaWorld al jaren claimt dat educatie de basis is voor het houden van walvisachtigen in gevangenschap, is winst de echte drijfveer. Tot voor kort verkeerden veel mensen in onwetendheid over de kant die SeaWorld niet graag aan de buitenwereld laat zien, maar de film Blackfish bracht daar in 2013 verandering in. De documentaire laat zien hoe orka Tilikum op tweejarige leeftijd uit het wild werd geroofd en wat de gevangenschap van zo’n enorm dier in een klein bassin voor psychische problemen en frustraties kan veroorzaken. Tilikum is betrokken bij de dood van drie mensen, waaronder trainer Dawn Brancheau in 2010.

Door Blackfish raken steeds meer mensen over de hele wereld zich ervan bewust dat shows met dieren onethisch zijn en dat het gevangen houden van deze intelligente, gevoelige wezens voor amusement wreed is. Daarom wordt het wetsvoorstel van Bloom ook wel de ‘Blackfish Bill’ genoemd.

Tijdens de persconferentie in Santa Monica afgelopen vrijdag werd Bloom bijgestaan door Gabriela Cowperthwaite, regisseur van Blackfish, Naomi Rose, wetenschapper bij het Animal Welfare Institute en twee voormalige orkatrainers van SeaWorld.

Tegenstand
Dat SeaWorld terugslaat nu het wetsvoorstel is ingediend, is geen verrassing. Het amusementspark associeert Bloom met ‘bekende extreme dierenrechtenactivisiten’. In de verklaring van SeaWorld staat onder meer:

‘SeaWorld is een wereldleider op het gebied van dierentuinen en dierenwelzijn. We zijn de gezondheid en het welzijn van al onze dieren zeer toegewijd, orka’s zijn daar geen uitzondering op.’

Milieubescherming

‘Als we daadwerkelijk de orkapopulatie in stand willen houden, dan moeten we ons richten op herstel van hun habitat en bescherming van onze oceanen’, vindt Bloom.

Politicus Richard Bloom richt zich op meer milieu-aangelegenheden, zoals een verbod op microbeads in huidverzorgingsproducten en de bescherming van de rode lynx (bobcat).

Bronnen: Take Part, Some of Us, 10 News ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde