Een internationaal team van neurowetenschappers beweert een succesvolle hoofdtransplantatie te hebben uitgevoerd op een aap. Experts zijn echter sceptisch, omdat de details van dit gruwelijke experiment nog niet zijn gepubliceerd. Dit meldt het wetenschappelijke tijdschrift NewScientist.

hoofdtransplantatie
Foto credit: Tambako the Jaguar via Compfight cc

De procedure werd geleid door de Italiaan Sergio Canavero, een neurowetenschapper die vorig jaar de pers haalde door te beweren dat hoofdtransplantaties binnen een aantal jaar waarheid zouden zijn en dat de nodige medische techniek al bestaat. Hij beweerde destijds dat de eerste menselijke hoofdtransplantatie binnen twee jaar zou plaatsvinden.

Canavero heeft de afgelopen maanden samen met wetenschappers uit China en Zuid-Korea verschillende experimenten uitgevoerd op dieren en menselijke kadavers om een stap dichterbij zijn doel te komen.

Volgens Canavero hebben wetenschappers de hoofdtransplantatie op de aap, onder leiding van Xiaoping Ren, bij Harbin Medical University in China uitgevoerd. Ze hebben de bloedtoevoer tussen het hoofd en het nieuwe lichaam weer hersteld, maar hebben de ruggengraat niet getracht vast te maken. Canavero verklaart dat wanneer het hoofd tot 15 °C wordt afgekoeld, een aap de operatie kan overleven zonder hersenletsel op te lopen. Het experiment is een herhaling van het werk van Robert White in de Verenigde Staten in 1970.

Carnavero:

“De aap heeft de procedure overleefd zonder enige neurologische schade”.

Het dier is na 20 uur alsnog gedood, wegens ‘ethische redenen’. Over de pijn, stress en angst, die het dier tijdens dit bizarre experiment moet hebben geleden, wordt met geen woord gerept.

Het is niet de eerste keer dat Carnavero zo’n vreselijk experiment op dieren uitvoert. Eerder heeft hij bij een muis de ruggengraat doorgesneden en daarna weer vastgezet.

Bronnen: NewScientist, Gizmodo ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor