In Kaziranga National Park in India hebben stropers weer een neushoorn gedood. Het dode lichaam van de mannelijke Indische neushoorn is afgelopen woensdag door boswachters gevonden. Het karkas was doorboord met kogels.

Kaziranga National Park
Indische neushoorns met jong | Foto: Wikimedia (auteur onbekend)

Dinsdagavond zijn er door boswachters schoten gehoord. Volgende dag werd het dode lichaam van de neushoorn gevonden. Dit is de zestiende neushoorn die dit jaar slachtoffer is geworden van stropers in Kaziranga National Park. In oktober werd in het park ook al een neushoorn gedood.

Forest Minister Pramila Rani Brahma van de Indiase staat Assam heeft autoriteiten binnen het nationale park opgeroepen stevig op te treden tegen stropers en harde maatregelen te nemen om wilde dieren in de staat te beschermen. Afgelopen dinsdag heeft de Special Task Force (STF) een parkmedewerker en vier stropers gearresteerd wegens hun betrokkenheid bij het stropen van neushoorns.

Kwetsbaar
De Indische neushoorn onderscheidt zich van andere neushoorns doordat hij maar één hoorn heeft en een dikke, geplooide huid. Hij wordt ook wel ‘pantser-neushoorn’ genoemd. Oorspronkelijk kwam deze neushoornsoort in geheel Zuid-Azië voor, maar aan het begin van de 20e eeuw was hij bijna uitgeroeid. Zijn hoorn is nog altijd zeer gewild als ingrediënt van traditionele oosterse medicijnen, maar het dier wordt tegenwoordig effectief beschermd. De populatie groeit de laatste jaren gelukkig weer. Waren er in 2004 nog maar ruim 2500 exemplaren over, heden ten dage zijn dat er ruim 3000. Op de rode lijst van de IUCN staat de Indische neushoorn als ‘kwetsbaar’ aangemerkt.

Bronnen: Indiablooms, WNF, Wikipedia ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor