Honderden bedreigde orang-oetans worden jaarlijks uit hun habitat weggehaald om verkocht te worden op de zwarte markt als huisdier. Beelden zeggen meer dan duizend woorden, en het tragische lot van deze dieren is misschien het duidelijkst zichtbaar in de ogen van een recent slachtoffer.

vastgebonden
Vastgebonden en de moed verloren | Foto: Centre for Orangutan Protection/Facebook

Deze orang-oetan werd vastgebonden aan een boom in afwachting van een illegale handelaar die hem zou kopen. Ze had duidelijk alle hoop opgegeven, maar gelukkig was de redding op komst.

Tragedie
Het kleine aapje, genaamd Rawit, is een van de vele orang-oetans die op de eilanden van Borneo een schuilplaats zocht in de dorpjes nadat bosbranden voor palmolieplantages haar geliefde habitat hadden verwoest. Daar werd ze gekidnapt en vastgebonden door harteloze plaatselijke bewoners die er munt uit wilden slaan.

Redding
Gelukkig werd een team van het Centre for Orangutan Protection en Orangutan Outreach ingelicht en konden ze haar tijdig bevrijden. Twee weken waren nodig om de verwondingen op haar handen en voeten te verzorgen voordat Rawit sterk genoeg was om weer vrij te laten in het wild.

Vrijlating
Rawit werd met de boot geëscorteerd naar een beschermd stuk woud waar haar soortgenoten haar konden opvangen in hun commune. Hopelijk is dit het laatste dat we te zien krijgen van Rawit, maar kan ze een nieuw leven beginnen bij haar nieuwe familie. Spijtig genoeg is het verhaal van de palmolieplantages nog lang niet ten eind.

Volg de aapjes op de Facebookpagina van Centre for Orangutan Protection.

Bron ©PiepVandaag.nl Bram Vogels