In Zuid-Afrika is de ergste droogte in honderd jaar aangebroken. De hitte en het verhoogde waterverbruik van de afgelopen periode zijn hier de oorzaak van. Daarom zal de kraan binnenkort in Kaapstad dichtgedraaid worden; Day Zero nadert. 21 april 2018 is de geschatte datum van Day Zero. Inwoners kunnen water bij tweehonderd verschillende tappunten ophalen. Maar hoe zit het met de dieren?

Day Zero
Foto: Aimee Vogelsang via Unsplash

De Zuid-Afrikaanse regering verklaarde dat de hoeveelheid wateropslag in de dijk minimaal 13,5 procent moet blijven. Dit percentage is bijna bereikt, waardoor de kranen dicht zullen moeten. Op dit moment is er nog 25 liter water per persoon per dag beschikbaar, volgens World Health Organisation.

Wat betekent dit voor de dieren?
Er zijn verschillende Zuid-Afrikaanse inwoners die zich bezighouden met dierenwelzijn tijdens deze extreme droogte: Organisaties Animal Rescue Organisation (ARO) en Water For Paws bekommeren zich over het drinkwater voor huisdieren en vee.

Animal Rescue Organisation  (ARO) is bezig met het opzetten van donatiepunten rondom Kaapstad waaraan mensen water voor dieren kunnen doneren. Zo hoopt ARO tegen de tijd van Day Zero genoeg water te hebben voor zieke of uitgedroogde dieren. ARO vindt dat dieren niet mogen worden achtergesteld in deze tijd. Maar Karen de Klerk, coördinator van ARO, ziet het somber in:

“Mensen die afgelegen op het platteland wonen, hebben gewoonweg de mogelijkheid niet om 25 liter water te sjouwen naar hun vee. Het ziet er niet goed uit voor de dieren. Wij pleiten daarom voor een waterpunt met een filter. Maar dan heb je nog de wilde, hoe zit het met hen?”

De Klerk is niet de enige die zich zorgen baart over het dierenwelzijn. Inwoner Fiona Dimio maakte afgelopen vrijdag een Facebookpagina aan om water in te zamelen uit Joburg en Kaapstad. Fiona vertelt:

“Ik kon niet achteroverleunen en wachten tot het te laat was, ik moest iets doen. Daarom heb ik Water For Paws opgericht. Ik begon met een opslag in mijn garage van flesjes water van mensen uit Joburg en Kaapstad, maar het is zo groot geworden dat mensen uit het hele land doneren.”

Zelfs inwoners van verre uithoeken zoals KwaZulu-Natal en Gauteng namen contact op met Fiona om water te doneren.

De vraag naar water is dringend, ARO en Water For Paws verzoeken mensen dan ook om water of geld te doneren, zodat zij zoveel mogelijk dieren kunnen redden in deze droogte.

In 2016 schreef AnimalsToday over een extreme droogte in Zuid-Afrika, waardoor het Krugerpark nijlpaarden en buffels afmaakte om te voorkomen dat ze zouden sterven van honger en dorst.

Bron: World Animals News ©AnimalsToday.nl  Varja Dijksterhuis