Naar schatting 350 nijlpaarden en buffels in het Krugerpark in Zuid-Afrika worden mogelijk afgemaakt om te voorkomen dat ze een langzame hongerdood sterven.

Krugerpark
Buffel in het Krugerpark | Foto: Pixabay

In het park leven nu ongeveer 8000 nijlpaarden en 47000 buffels, indrukwekkende aantallen die tot dusver nog nooit zo hoog zijn geweest. Voor al deze dieren is er door de droogte niet voldoende voedsel.

Hongersnood
Isaac Phaahla, woordvoerder voor de nationale parken in Zuid-Afrika zegt dat de extreme droogte voor gebrek aan voedsel zorgt bij de dieren. In de afgelopen 35 jaar is het nog niet zo lang droog geweest in het zuiden van Afrika als nu. Al eerder leed het gebied onder grote droogte, de nijlpaardenpolulatie daalde destijds met vijftig procent, maar inmiddels is de populatie weer flink toegenomen en hebben al deze dieren niet genoeg eten tot hun beschikking. Wateruitgifte wordt gereguleerd en ook voor miljoenen mensen in Afrika dreigt hongersnood.

Krugerpark
Nijlpaard | Foto: Pixabay

Lijden voorkomen
Het Krugerpark geeft als reden voor het doden van de dieren dat zij niet willen dat de dieren lijden en een langzame dood zullen sterven door gebrek aan voedsel. De weersvooruitzichten zijn niet gunstig, men verwacht dat het nog geruime tijd extreem warm zal blijven in het gebied. Als de autoriteiten toestemming geven voor het doden van de dieren zal het vlees geschonken worden aan arme leefgemeenschappen in de omgeving. Door de droogte is ook het aantal kuddedieren met 15 procent verminderd.

Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema