De walvissen zijn voorlopig veilig, nu de Japanse walvisvloot de Antarctic Treaty Zone (ATZ) heeft verlaten. Hiermee komt een einde aan het walvisvaartseizoen 2013/2014 en aan Operation Relentless van Sea Shepherd.

Nisshin maru - walvisvaartseizoen
Nisshin Maru | Foto: Sea Shepherd

Fabrieksschip Nisshin Maru heeft een noordelijke koers ingezet, op weg naar Japan, waar het over zo’n drie weken zal arriveren.

De laatste keer dat dit schip werd waargenomen was op 2 maart, toen het wegvluchtte. De Bob Barker en Steve Irwin patrouilleerden in het enige gebied waar het nog mooi weer was, zo laat in het seizoen, en waar om deze reden de walvisvaarders zich bevonden.

Sea Shepherd - Bob Barker
Bob Barker | Foto via Twitter

Dinsdag staakten de harpoenschepen Yushin Maru 2 en 3 de  achtervolging van de schepen van Sea Shepherd, blijkbaar raakte hun brandstof op. Hierop voeren de Bob Barker en Steve Irwin noordwaarts, met de bedoeling de Japanse schepen het walvisreservaat uit te dwingen. Voor het eerst in de tien jaar dat Sea Shepherd campagne voert in de Zuidelijke Oceaan hebben de walvisvaarders hun Automatic Identification System (AIS) geactiveerd, waarmee ze hun locatie bekendmaken. Voorheen hielden ze deze geheim, om confrontaties met Sea Shepherd te vermijden.

Kapitein van de Steve Irwin, Siddharth Chakravarty, zegt:

“Aangezien ze hun locatie weggeven en laten zien dat ze richting Japan varen, is duidelijk dat de walvisvaarders opgeven. Ze willen verdere achtervolging door Sea Shepherd voorkomen, want dan zouden ze in slecht weer terecht komen en golven met een voorspelde hoogte van zo’n 10 meter. Ook vinden ze het gênant om steeds weer door ons gevonden te worden, ze hebben daarom geen andere keuze dan te vertrekken en de jacht af te blazen. Ik ben erg trots op onze inspanningen, we hebben de walvisvaarders steeds op de vlucht gejaagd en de illegale vangst het gehele seizoen verstoord.”

Het walvisvaartseizoen is desastreus verlopen. Nadat Sea Shepherd de walvisvloot op 5 januari ontdekte en achtervolgde vonden de walvisbeschermers de Nisshin Maru zelfs vier keer gedurende drie maanden. Twee keer legde Sea Shepherd vast dat de Japanners dwergvinvissen slachtten, een beschermde diersoort.

“Voor we begonnen aan deze campagne deden we de walvissen en onze supporters over de hele wereld een belofte: we zouden deze stropers deze wateren uitjagen. We hebben onze belofte gehouden. We zijn volhardend (relentless)”, aldus Peter Hammarstedt, kapitein van de Bob Barker.

Het eerste Sea Shepherd-schip dat terugkeerde van deze missie was de Sam Simon, dat afgelopen weekend in Melbourne aankwam. De Bob Barker is nu op weg naar Wellington en de Steve Irwin naar Hobart. Na maanden op zee zit het erop voor de bevlogen bemanningsleden.

Bron: Sea Shepherd ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde